Elokuva:
DVD:
Kuva:
Ääni:
Lisämateriaali:

Alkuperäisnimi:
Wyatt Earp
Lajityyppi:
Western / Toiminta / Draama
Valmistusvuosi:
1994
Valmistusmaa:
Yhdysvallat
Ohjaaja:
Lawrence Kasdan
Näyttelijät:
David Andrews
Linden Ashby
Kevin Costner
Jeff Fahey
Joanna Going
Gene Hackman
Mark Harmon
Michael Madsen
Catherine O'Hara
Bill Pullman
Dennis Quaid
Isabella Rossellini
Tom Sizemore
JoBeth Williams
Mare Winningham
Käsikirjoittaja:
Lawrence Kasdan
Dan Gordon
Musiikki:
James Newton Howard
Tuottaja(t):
Kevin Costner
Lawrence Kasdan
Jim Wilson
Ikäsuositus:
16
Kesto:
191
Kotisivu:
Traileri:
Levittäjä:
Warner
Julkaisupäivä:
23.1.2007
Levyjen määrä:
1
Kuvasuhde:
2.35:1
Ääni:
Dolby Digital 5.1
Alkuperäiskieli:
englanti
Dubbaukset:
ranska, saksa, italia, espanja
Tekstitys:
suomi, ruotsi, norja, englanti, ranska, saksa, italia, hollanti, espanja, portugali, englanti kuulovammaisille, saksa kuulovammaisille, italia kuulovammaisille
Pakkotekstitys:
ei
Muuta:
Kiitokset Warnerille arvostelukappaleesta.
Toimitus:
Lukijat:


Lue kommentit »


Valid HTML 4.01 Transitional

eXTReMe Tracker

RSS Uutiset  RSS Arvostelut   
Wyatt Earp (Blu-ray)
VESA JALKANEN - 23.01.2008

kansikuva Elokuva
Wyatt Earp on muodostunut legendaksi osana villin lännen miltei sadunhohteista tarustoa lähinnä kuuluisan OK Corralissa tapahtuneen tulitaistelun ansiosta. Legendaarisesta välienselvittelystä on kerrottu lukemattomia tarinoita ja filmattu vino pino elokuvia. Eräs niistä on joulukuussa 1993 ensi-iltansa saanut George G. Cosmatoksen ohjaama toimintapainotteinen Tombstone. Kevin Costnerin ja Lawrence Kasdanin saman aiheen ympärille rakennettu, puoli vuotta myöhemmin ilmestynyt Wyatt Earp (1994) haluaa tutustua legendaariseen hahmoon syvemmin, ja yhden episodin sijasta kertoo Earpin koko elämäntarinan.  Henkilöhahmojen, tarinan sivupolkujen ja kestonsa suhteen suureellinen elokuva oli monille liian haastava ja hitaasti etenevä eepos sulateltavaksi, ja toiminnallisuutensa vuoksi Tombstone koettiin Wyatt Earp -filmatisoinneista viihdyttävämmäksi.

Wyatt Earpin tarina on jo kauan sitten muotoutunut tarinoiden myötä historiallisista tapahtumista ja myyteistä koostuvaksi, elämää suuremmaksi legendaksi. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastanneen Kasdanin Earp-tulkinta keskittyy ennen kaikkea legendan kertomiseen. Tästä huolimatta elokuva on varsin realistissävytteinen ja hyvin pitkälle historiallisesti uskottava. Samalla pyritään tuomaan esiin legendan takana olevaa miestä hengittävänä ja tuntevana ihmisenä. Siksi OK Corraliin sijoittuvaan kuuluisaan kulminaatiopisteeseen keskittymisen sijaan paljon huomiota kiinnitetään varhaisiin elämänvaiheisiin, jotka määrittelivät ja muovasivat nuorta Wyattia omalla vääjäämättömällä tavallaan.

Kotonaan Wyatt oppii isänsä Nick Earpin (Gene Hackman) opastamana sukulaisuuden ja oikeudenmukaisuuden perussääntöjen tärkeyden. Veljien Virgilin (Michael Madsen) ja Jamesin (David Andrews) näkeminen oikeutta puolustavina sotasankareina innoittaa nuorukaista oman osansa kamppailussa. Ennen pitkää Wyatt jättää veljensä Morganin (Linden Ashby) ja lähtee kotitilaltaan avaraan maailmaan. Onnettomasti päättynyt lyhyt avioliitto Urilla Sutherlandin (Annabeth Gish) kanssa suistaa Wyattin elämän raiteiltaan. Alkoholi-ongelmien ja lain nurjaan puoleen tutustumisen ja puhvelinmetsästäjän ammatin harjoittamisen kautta hän päätyy kovaotteiseksi ja pelätyksi lainvalvojaksi Dodge Cityyn. Levoton Wyatt Earp ei kuitenkaan jää pitkäksi aikaa paikoilleen, vaan veri vetää kohti uusia haasteita. Matkan varrella Wyatt tulee hankkineeksi vihollisia, jotka hän ennen pitkää joutuu kohtaamaan veljiensä kanssa. Yllättävänä apurina heillä on tuberkuloosin riuduttama entinen hammaslääkäri Doc Holliday (Dennis Quaid), jonka harrastukset ja mielenkiinnon kohteet rajoittuvat uhkapeliin ja ryyppäämiseen.

Wyatt Earp on costnerimaisesta modernista silauksesta huolimatta klassinen, perinteisiä arvoja kunnioittava western, jonka sukulaiset löytyvät ajalta ennen Sam Peckinpahin ja spagettiwesternien karun romantisoimattomalla tavalla lajityyppiä uudistaneista teoksista. Wyatt Earpissa on runsaasti tapahtumia ja sivujuonia, mukaan lukien romanttisia virityksiä, jotka inhimillistävät legendaarisia hahmoja. Wyatt Earp nähdään hieman yksioikoisena, mutta tinkimättömästi omiin ihanteisiinsa uskovana ja niitä noudattavana idealistina, jota karu todellisuus muokkaa armottomalla kädellä. Näyttelijät tekevät kautta linjan mainiota työtä. Kerta kaikkiaan huikea Dennis Quaid ansaitsee erityismaininnan, mutta myös Kevin Costner on elementissään hänelle erityisen hyvin sopivassa roolissa. Myös vähäisempään valkokangasaikaan tyytymään joutuneet muut näyttelijät ovat tehtäviensä tasalla. Hitaasta pääjuonen etenemisestä huolimatta monisyinen ja -merkityksellinen tarina jaksaa pitää otteessaan yli kolmen koko tunnin kestonsa ajan.

Tekniikka
VC1-koodattu, 1080p-resoluutioinen kuvan on puutteistaan huolimatta vaikuttava näky. Muutamissa kohtauksissa kuva on hieman pehmeä ja mustan tasoissa on puutteellisuuksia. Lisäksi paikoitellen suhteellisen selvästi näkyvä ääriviivaterävöitys häiritsee turhan usein. Värit sen sijaan toistuvat mainiosti ja erityisesti laajat ulkokohtaukset näyttävät kerta kaikkiaan upeilta. Dolby Digital -ääniraita (640 kbps) sen sijaan on yllättävän vaisu, eikä vastaa HD-julkaisuille annettuja odotuksia. Vaikka dialogi onkin selkeää, ja tilatehosteita käytetään varsin pätevästi muutamissa toiminnallisemmissa kohtauksissa, äänet ovat kautta linjan hieman ponnettomia johtuen matalataajuisten äänten niukkuudesta.

Lisämateriaali
Lisämateriaalivalikoima jää hieman vajavaiseksi. elokuvan tekemisestä kertova It Happened That Way -dokumentti on tyypillistä mainosmateriaalia. Televisiolle tehdystä, Tom Skerrittin juontamasta Wyatt Earp: Walk With a Legend erikoisdokumentista voi sanoa samaa. Wyatt Earpin ohella siinä kehutaan ylipäätään Hollywoodin kykyä tuottaa suuria eeppisiä tarinoita valkokankaalle. Wyatt Earpin tositarinasta mainosdokumentissa ei puhuta juuri lainkaan. Poistetut kohtaukset ovat mielenkiintoisin osio, joka pitää sisällään 11 vain LD- ja VHS-versioina julkaistussa pidemmässä versiossa nähtyä kohtausta. Lisäksi mukana on myös elokuvatraileri. Lisämateriaalia ei ole tekstitetty suomeksi.

Yhteenveto
Kevin Costnerin tähdittämä Wyatt Earp kertoo legendaarisen lännensankarin elämäntarinan pitkän kaavan mukaan.

Elokuva

DVD
Copyright © FilmiFIN 2004 - 2017