Alkuperäisnimi:
The Big Short
Lajityyppi:
Draama / Komedia
Julkaisija:
Finnkino OY
Valmistusvuosi:
2015
Valmistusmaa:
Yhdysvallat
Ohjaaja:
Adam McKay
Näyttelijät:
Christian Bale
Steve Carell
Ryan Gosling
Brad Pitt
Melissa Leo
Hamish Linklater
John Magaro
Rafe Spall
Jeremy Strong
Marisa Tomei
Finn Wittrock
Käsikirjoittaja:
Charles Randolph
Adam McKa
Musiikki:
Nicholas Britell
Tuottaja(t):
Jeremy Kleiner
Brad Pitt
Dede Gardner
Arnon Milchan
Ikäsuositus:
12
Kesto:
130
Toimitus:
Lukijat:


Lue kommentit »


Valid HTML 4.01 Transitional

eXTReMe Tracker

RSS Uutiset  RSS Arvostelut   
Big Short, The

kansikuva Elokuva
Maailmanlaajuinen finanssikriisi iski 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla, ja vaikuttaa negatiivisesti vielä tänäkin päivänä. Samalla kun miljoonat ja taas miljoonat ihmiset ympäri maailmaa menettivät säästönsä, kotinsa, työpaikkansa, ja jotkut jopa henkensä, pieni ryhmä bisnesammattilaisia näkivät tulevaan ja osasivat pelata pelimerkkinsä oikein, tienaten täysin laillisesti satoja miljoonia. Vuonna 2005 omalaatuinen rahastospesialisti Michael Burry (Christian Bale) huomaa, että Yhdysvaltain kiinteistömarkkinat ovat äärimmäisen epavakaalla pohjalla. Analysoidessaan tietoja Burry ennustaa markkinoiden kaatuvan katastrofaalisesti vuoteen 2007 mennessä, mutta huomaa myös kaikin puolin rehellisen keinon, jolla tilanteesta voi hyötyä rahallisesti. Burryn asiakkaat epäilevät kuitenkin eksentrikon profetioita, eivätkä tartu tilaisuuteen, toisin kuin energinen bisneshai Jared Vennett (Ryan Gosling), joka näkee tulevaisuuden Burryn ennustusten pohjalta todeksi. Samaan uskoo myös rahastojohtaja Mark Baum (Steve Carell), jotka kaivavat syvemmälle vain huomatakseen, että tunnelin päässä odottaa koko globaalia taloutta järkyttävä romahdus. Yhtä lailla Vennettin julkilausumat saavuttavat myös nuoret sijoittajat, Charlie Gellerin (John Magaro) ja Jamie Shipleyn (Finn Wittrock), jotka hankkivat konsultikseen jo alalta vetäytyneen pankkiirin Ben Rickertin (Brad Pitt). Kun kolmikko vierailee Las Vegasin bisnesfoorumissa, tulevan järistyksen mittakaava paljastuu myös heille.

Will Ferrellin kanssa lukuisia komedioita (mm. Uutisankkuri: Ron Burgundyn legenda (2004), Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (2006), Velipuolet (2008), Katastrofikytät (2010), Anchorman 2: The Legend Continues (2013)) tehnyt ohjaaja Adam McKay iskee uransa kovimman kortin pöytään rikollisen viihdyttävässä draamakomediassa The Big Short. Asialle, joka on vaikuttanut, ja vaikuttaa yhä ihan meidän kaikkien jokapäiväiseen arkeen pelkästään negatiivisesti, ei varmaan saisi edes nauraa, mutta McKayn kiihkeästi kulkeva madonluku on silti riemastuttavan hauska. Elokuvan päähenkilöt eivät ole missään tapauksessa perinteisiä sankareita, vaan raudanlujia bisnesammatilaisia, jotka näkivät tilaisuutensa muiden mokatessa, mutta karismaattista kvartettia ei voi muuta kuin sympatiseerata.

The Big Short perustuu koko maailman talouteen vaikuttaneeseen ketjureaktioon, jonka ylöskirjasi detaljeille tarkka Michael Lewis, jonka kirjojen pohjalta on tehty mm. menestyelokuvat Elämä pelissä (2009) sekä Moneyball (2011). Lewisin akkuraatin raportoinnin pohjalta, kamalista tapahtumistaan huolimatta, hillittömän humoristisen ja ilkeästi irvistelevän sekä ennen kaikkea pankkijargonistaan huolimatta helposti ymmärrettävän esityksen ovat käsikirjoittaneet McKay ja Charles Randolph, jotka, jos jotkut, ansaitsevat työstään Oscarin.

Neljäs seinä rikotaan toistuvasti, näyttelijät puhuvat kesken kohtausten suoraan katsojalle, samaten kuin bisnesslangia yksinkertaistaan tietoiskuin, joita antavat hilpeän mainosmaisesti omina itsenään näyttelijättäret Margot Robbie, Selena Gomez, ekonomisti Richard Thaler sekä huippukokki Anthony Bourdain. Kiihtyvällä vauhdilla kohti kaikkien tiedossa olevaa loppuratkaisuaan kulkevan leffan briljanssia ovat myös McKayn nerokas materiaalin käyttö kaikin mahdollisin formaatein, huippuleikkaaja Hank Corwinin hillitön rytmitys, joka tuo mieleen Martin Scorsesen luottoleikkuri Thelma Schoonmakerin kädenjäljen, sekä Nicholas Britellin nerokkaasti tunnelmasta toiseen vievä musiikki, joka monipuolisuudessaan on yksi alkaneen vuoden viihdyttävimpiä soundtrackeja.

Nimekäs päänelikko operoi pitkälti sooloina, eikä lopussakaan ole yhdessä maljoja kohottamassa, mutta silti jokaisen osuus palapelissä on kiistaton. Christian Balen Burry on shortseissaan kuulokkeet korvilla hevimetallia kuunteleva outolintu, Brad Pittin Rickert ekonomian todelliset kasvot nähnyt kyynikko. Elokuvan pääasiallinen kertoja on Ryan Goslingin kiihkeä ja sekunnissa hella kutosella kiehuva Vennett, kun taas Steve Carellin veteraanisijoittaja Baum elokuvan koskettavin hahmo, mies, jolle tieto pienen ihmisen tulevista kärsimyksistä tuottaa suurta tuskaa. Sivummalla hyvin osiinsa istuvat John Magaro ja Finn Wittrock saavat kaikkien aikojen tulikasteen bisnesmaailmaan, Marisa Tomei yrittää ymmärtää maailman menoa ja miehensä tuskaa Carellin Baumin vaimona.

Yhteenveto
Nerokas ja informatiivinen draamakomedia opettaa ymmärtämään maailmanmenoa rontti kahdessa tunnissa enemmän kuin koko lukukauden talousopinnot, ja tekee sen vähintään tuhat kertaa hauskemmin.

ElokuvaArtikkeleja pääset kommentoimaan kirjautumalla sisään FilmiFIN BBS -tunnuksilla. Mikäli et ole vielä rekisteröitynyt maailman parhaaseen suomenkieliseen leffafoorumiin, voit korjata virheesi täällä.

Katso kommentit (1) »Copyright © FilmiFIN 2004 - 2017