Alkuperäisnimi:
Hacksaw Ridge
Lajityyppi:
Sota, Toiminta, Draama
Julkaisija:
Future Film
Valmistusvuosi:
2016
Valmistusmaa:
Australia, Yhdysvallat
Ohjaaja:
Mel Gibson
Näyttelijät:
Andrew Garfield
Teresa Palmer
Sam Worthington
Luke Bracey
Rachel Griffiths
Hugo Weaving
Vince Vaughn
Käsikirjoittaja:
Andrew Knight
Robert Schenkkan
Musiikki:
Rupert Gregson-Williams
Tuottaja(t):
Paul Currie
Terry Benedict
Bruce Davey
William D. Johnson
Brian Oliver
Bill Mechanic
David Permut
Tyler Thompson
Kesto:
131
Toimitus:
Lukijat:


Lue kommentit »


Valid HTML 4.01 Transitional

eXTReMe Tracker

RSS Uutiset  RSS Arvostelut   
Hacksaw Ridge - Aseeton sotilas

kansikuva
Elokuva

Kun japanilaiset iskevät Pearl Harboriin 1941, Virginiasta kotoisin oleva, vahvasti uskonnollisen perheen poika Desmond Doss (Andrew Garfield) kokee velvollisuudekseen liittyä armeijaan puolustaakseen kotimaataan. Mutkikkaammaksi uran harmaissa tekee se, että Doss on adventisti ja aseistakieltäytyjä, mutta innokas tekemään osuutensa taistelussa vapauden puolesta. Niin pataljoonan kapteeni Glover (Sam Worthington) ja kersantti Howell (Vince Vaughn) kuin muutkaan taisteluissa karastuneista sotilaista eivät katso hyvällä luumuna pitämäänsä miestä, mutta Desmond taistelee oikeudestaan osallistua taistoihin ilman asetta. Kun joukko-osasto lähetetään maan päälliseen helvettiin Okinawan saarelle, Tyynellä merellä suurimpaan käytyyn maihinnousutaisteluun, lääkintämiehenä palvelustaan suorittava Doss näyttää, mitä on todellinen sankaruus.

Mel Gibson tekee komean paluun Hollywoodin aatelisiin tosipohjaisella elokuvallaan Hacksaw Ridge - aseeton sotilas.

Kuten Gibsonin omissa ohjaustäissä ennenkin, myös Hacksaw Ridgessa on pohjimmiltaan kyse vakaumuksesta, uskosta ja sovituksesta. Kokonaisuutena Dossin matka traumaattisesta lapsuudesta rakkauden löytämisen ja kovan koulutuksen kautta keskelle raakoja taisteluita on kuin suoraan sotaelokuvien opaskirjasta, mutta tapa, jolla Gibson päähenkilönsä kasvua kuvaa, on suuresti henkilökohtainen ja koskettava. Romanttisen pittoreskeista kotimaisemista siirrytään Okinawan Hacksaw Ridgelle, missä ohjaaja päästää lopulta koko helvetin irti.

Hacksaw Ridge - aseeton sotilas on kuvastoltaan julminta ja raadollisinta elokuvasotaa sitten Pelastakaa sotamies Ryanin (1998) ja vaikka viimeisimmän Rambon (2008). Valkokankaan täyttää ruhjoutuvat ja revityt ruumiit, veri ja tuli, mutta vaikka väkivalta on yksityiskohtaista ja äärimmäisen graafista, sille on paikkansa kerronnassa. Rinnastaen kaksi toisistaan täysin poikkeavaa maailmaa Gibson maalaa ensimmäisenä aseistakieltäytyjänä Yhdysvaltain korkeimmalla urhoollisuusmitalilla, Medal of Honorilla, palkitun Dossin tarinasta vahvan julistuksen vakaumuksen voimasta, jonka ei saa antaa murtua missään tilanteessa.

Andrew Garfield tekee erinomaisen hyvää työtä pääroolissa Desmondina, ollen yhtä aikaa uskottava ja samaistuttava. Yhtä lailla vahvan näytön antaa Hugo Weaving tämän isänä Tom Dossina, ja miehelle voikin veikata kultaa ja kunniaa parhaasta sivuroolista ensi kevään elokuvamittelöissä. Vince Vaughn ja Sam Worthington tekevät perusvahvaa työtä armeijan veteraaneina, ja tärkeimmissä naisrooleissa Rachel Griffiths on Desmondin kovia kokenut äiti Bertha ja Teresa Palmer suloinen morsian Dorothy. Dossin armeijakavereina nähdään monia tuoreita kasvoja, joista iloisimmin yllättää karmealla Point Breakilla (2015) uransa melkein tuhonnut Luke Bracey Smitty Rykerina.

Yhteenveto

Vahva ja vaikuttava elokuva vakaumuksesta ja maanpäällisestä helvetistä. Yhtä aikaa koskettava ja harras, mutta myös niin äärimmäisen julma, että herkempien katsojien kannattaa varautua pahoinvointiin.ElokuvaArtikkeleja pääset kommentoimaan kirjautumalla sisään FilmiFIN BBS -tunnuksilla. Mikäli et ole vielä rekisteröitynyt maailman parhaaseen suomenkieliseen leffafoorumiin, voit korjata virheesi täällä.

Katso kommentit (1) »Copyright © FilmiFIN 2004 - 2017