20. päivä huhtikuuta vuonna 2010, BP-yhtiön omistama ölynporauslautta Deepwater Horizon on 43 päivää perässä porausten aloittamisesta, kun lautan johtajat päättävät ohittaa tärkeät testit ja kiirehtiä todellisen työn aloittamista. Lautan turvallisuusvastaavan Jimmy Harrellin (Kurt Russell) ja sähköinsinööri Mike Williamsin (Mark Wahlberg) varoituksista huolimatta Kaluza (Brad Leland) ja Don Vidrine (John Malkovich) painostavat työntekijöitä poraamaan yhä enemmän. Kun meren pohjasta nouseva paine ylittää laitteiston sietokyvyn, tapahtuu pahin mahdollinen, jonka seurauksena yksitoista ihmistä sai surmansa.
Peter Bergin ohjaama Deepwater Horizon on oikeaoppisesti rakennettua, tosipohjaista toimintadraamaa, joka ei ehkä yllätä, mutta toimii silti vietävän viihdyttävästi. Ensimmäinen näytös vietetään päähenkilöiden lähellä ja sivummallakin operoivat ihmiset saavat juuri sen verran aikaa, että heille muodostuu persoonat. Samoin keinoin esitellään myös elokuvat pahat, pohjattoman ahneen British Petrol -yhtiön hanslankarit, joiden silmissä kiiluvat ainoastaan dollarin merkit. Ja sitten kun aika on, Berg painaa efketiryhmänsä kanssa kaasun pohjaan ja päästää tulihelvetin valloilleen.
Deepwater Horizon onkin hitoksen hyvän näköinen elokuva, nykytekniikan taidonnäyte, jossa oikean ja digitaalisesti mallinnetun kuvan rajaa on miltei mahdotonta enää tunnistaa. Katastrofielokuvien oppikirjaa seurataan muutenkin pilkulleen, ja paikoin ehkä jopa liikaakin, sillä kokonaisuus jää kaikesta dramaattisuudestaan ja komeasta esilletuonnistaan huolimatta hiukkasen vaille sitä maagista osasta, joka tekisi kokonaisuudesta mestarillisen. Yhdysvaltain historian pahimmasta öljyonnettomuudesta kertova elokuva perustuu David Barstowin, David Rohden ja Stephanie Saulin The New York Timesiin kirjoittamaan artikkeliin ja sen ovat käsikirjoittaneet Matthew Michael Carnahan ja Matthew Sand.
Mark Wahlberg ja Kurt Russell ovat elokuvan eittämättömät sankarit, miehet, jotka ylittivät katastrofin sattuessa velvollisuutensa moninkertaisesti ja pelastivat lukusia kohtalotovereitaan. Kaksikon kyljessä omat hetkensä saavat niin John Malkovich BP:n inhana kätyrinä, Gina Rodriquez Andrea Freytasina, lautan ainoana naistyöntekijänä, sekä Kate Hudson Wahlbergin Miken vaimona Feliciana.
Komeasti tehtyä, mutta monasti nähtyä toimintadraamaa edustava Deepwater Horizon on sinällään myös sanomaelokuva, sillä se ei peittele millään tavoin tuhoisan onnettomuuden suurinta syypäätä, öljy-yhtiö BP:tä. Sen sanominen ääneen on jo siinä määrin kunnioitettava teko, että leffa ansaitsee tulla nähdyksi.
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja