Sound of Freedom
Jussi U. Pellonpää, To, 02/11/2023 - 19:52

Elokuva

Työ sisäisen turvallisuuden ministeriössä on jättänyt jälkensä erikoisagentti Tim Ballardiin (Jim Caviezel), sillä lukuisia pedofiilejä on onnistuttu pidättämään, mutta lapsia ei silti ole saatu pelastettua kokemasta kauheuksia, ennen kuin on ollut liian myöhäistä. Syy siihen on, että suurin osa rikoksista on tapahtunut rajan takana ulkomailla, minne lain koura ei ylety. Kun Ballard pääsee epäillyn Ernst Oshinskyn (Kris Avedisian) avulla pedofiili Earl Buchananin (Gary Basaraba) jäljille ja pelastaa tämän kynsistä nuoren, Meksikosta kaapatun Miquelin (Lucás Avila), selviää, että hänen siskonsa Rocio (Cristal Aparicio) on yhä ihmiskauppiaiden hallussa. Ballard ottaa lopputilin ja matkustaa Kolumbiaan perustamaan valehotellin, jonka tarkoituksena on houkutella varakkaita pedofiileja verkkoonsa kuin hämähäkin kärpäsiä.

Alejandro Monteverden ohjaama ja Rod Barrin kanssa kirjoittama, löysästi tositapahtumiin pohjaava Sound of Freedom nousi yllätyshitiksi Yhdysvalloissa ja onkin, ainakin tarinaltaan kelpo toimintadraama hyvällä asialla, mutta sen muassa lieveilmiöinä esiin nousseet seikat eivät ainakaan imartele tekijöitä. Polittista propagandaa levittävään Qanon-ryhmään vahvasti liittyvän Jim Caviezelin antisemitistiset taustat ja salaliittoteoriat ovat olleet tapetilla jo vuosia, ja miehen ura enemmän tai vähemmän punaisella merkitty. Juurikin näistä syistä Sound of Freedom, joka valmistui jo 2018, ei löytänyt levittäjää, ennen kuin tilaisuuteen tarttui Angel Studios, joka rahoitti julkaisum hankkimalla ulkopuolisia investoijia
Ja kuinka ollakaan, 14,5 miljoonan dollarin budjetilla tehty elokuva on tuottanut liki 200 miljoonaa.

Kuinka vain, mitään piilomerkityksiä tai kätkettyjä viestejä ei Sound of Freedomista löydy, vaan kyseessä on suhteellisen suoraviivainen missioleffa, jossa Jumalaan uskova hyvä ihminen suorittaa tehtäväänsä omaan oikeutukseensa uskoen. Tosin tarina alleviivaa perusteitta sitä oletusta, että keskuudessamme on hirviöitä enemmän kuin uskommekaan, joka ainakin Yhdysvalloissa herätti oman käden poikeuteen uskovia tarttumaan kättä pitempiin.

Alejandro Monteverde ei itse asiassa ole kovinkaan omaperäinen ohjaaja, vaan enemminkin on vain tyytynyt asettelemaan Gorka Gómezin ja Andreu Aecin tyylikkäät kuvat arvattavaan järjestykseen. Kokonaisuutena tuntuu olleenkin, että nyt mennään sanoma edellä, kerronnasta ei niinkään väliä.

Vuonna 1991 elokuvalla Matkalla Idahoon uransa aloittanut ja kehuja Terrence Malickin elokuvasta Veteen piirretty viiva (1998) ja Mel Gibsonin kontroversiaalista The Passion of the Christista (2004) eniten kerännyt Jim Caviezel tekee tapansa mukaan hyvää työtä. Kaapattujen lapsien pelastamiseen erikoistuneen Operation Underground Railroadin 2013 perustaneen Tim Ballardin nahoissa Caviezel piirtää kuvan miehestä, joka tahtoo tehdä hyvää ja johon on helppo uskoa. Ballard itse halusi juurikin Caviezelin esittämään elokuvassa itseään. Muuten miehitys on täysin mustavalkoista: lapset söpön viattomia, pahikset rumia ja muutenkin vastenmielisiä ihmishirviöitä kun taas hyvät tunnistaa jo melkein pukeutumisesta. Mira Sorvino on Ballardin vaimo Katherine ja Yessica Borroto rikollisille lapsia metsästävä Giselle.

Yhteenveto

Sound of Freedom ei rankasta aiheestaan ja genrestään huolimatta ole kovinkaan toiminnallinen elokuva, vaan yksinkertaistettua, mutta tärkeää sanomaansa, Jumalan lapset eivät ole myytävinä, painottava esitys, jonka todelliset tarkoitusperät päättäköön jokainen katsoja itse.



Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016