On Location: Game of Thrones Islannissa.
Jussi U. Pellonpää, Ma, 27/11/2017 - 17:19

Kaapelikanava HBO:n tuottama, raju, seksiä ja väkivaltaa tulviva fantasiasarja Game of Thrones on vuoden 2011 ensiesityksestään saakka ollut yksi mielenkiintoisimpia sarjoja televisiossa. Se on vuosien varrella voittanut niin kymmeniä Emmyja kuin Golden Globejakin, joita on jaettu sekä tuotannolle että sarjan näyttelijöillekin. Paitsi palkittu ja suosittu, Game of Thrones on myös valtavan määrän työtä vaativa tuotanto, jota kuvataan kuukausi tolkulla useissa eri lookaatioissa ympäri maailmaa.

Saagan 7. kauden Blu-ray-julkaisun alla FilmiFIN keskusteli Pegasus Picturesin Einar Sveinn Thordarsonin, joka vastaa sarjan Islannissa kuvattavien kohtausten paikoista ja logistiikasta, kanssa siitä, millaista on tehdä yhtä maailman katsotuimmista tv-sarjoista ja miten se on muuttanut saarivaltion elämää?

Einar Sveinn Thordarson: Scouttaaminen, kuvauspaikkojen etsintä, on täällä varmasti samanlaista kuin missä tahansa muuallakin. Kuljemme tuottajien ja muun henkilökunnan kanssa autoilla, veneillä, lentokoneilla ja helikoptereilla paikoissa, jonne normaalit turistit eivät eksy etsien jotain sellaista, jota ei ole ennen nähty.

FilmiFIN: Kerropa muutamia esimerkkejä mitä missäkin on sarjaan kuvattu?

E. S. T.: Thingvellier National Parkissa -puistossa on muun muassa massivisia kalliomuodostelmia, jonka rinteillä Brionne ja Hurtta taistelivat (kuvat) ja esimerkiksi Groytágjá, luolasto, jossa on vesiputous, jossa Jon Snow ja Ygritte yhdessä kylpivät. Vesiputokuset muodostavat kuitenkin järviä jäätiköiden ympärille, eikä tämä ole välttämättä hyvä merkki, sillä se kertoo ilmaston lämpenemisestä. Itse asiassa Jonia näyttelevä Kit Harrington sanoikin haastattelussa, että palattuaan kuvauspaikalle Islantiin, sitä oli vaikea enää tunnista samaksi, joka se oli ollut muutamaa vuotta aikaisemmin.

FF: Lokaatiot ovatkin vaikuttavassa osassa sarjaa.

E. S. T.: Islannissa kuvattaessa pitää aina olla valmis improvisoimaan, sillä se, mikä onh tänään pieni puro, voi huomenna olla virta, joka tuo kaikille teknisen puolen ihmisille runsaasti ylimääräsitä päänvaivaa. Ja vaikka iso osahan Game of Thronesin illuusioista luodaan digitaalisin efektein, niin pohjalla on silti aina aito kuvauspaikka, jota sitten voidaan jälkkitöissä muokata mielin määrin.

FF: Matkailuala on nykyään kannattava bisnes Islannissa kalastusteollisuuden ohella ja se onkin luonut maahan monia uusia yrittäjiä matkailualalle.

E. S. T.: Kuten uusi-Seelanti sai potkua turismiin Sormusten herrojen myötä, myös meillä näkyy Game of Thronesin vaikutus. Myvatn Mystery & Magicin kiertomatkoille tullaan ympäri maailmaa, ja onhan tällä ollut myös hyvä vaikutus hotelli- ja majoitusalaankin, jonka myötä monet paikallisetkin ovat alkaneet tarjoamaan Bed & Breakfast -palveluita.

FF: Mutta tokihan Game of Thronesin suuret tähdet majoittuvat tietenkin parhaisiin hotelleihin?

E.S.T.: Niinhän sitä luulisi, että kaikki haluavat aina asua Reykjavikissa, mutta kuvauspaikoille on yleensä niin pitkät ja vaikeakulkuiset matkat, ettei se ole yksinkertaisesti mahdollista. Eikä Game of Thronesissa ole muutenkaan ihmisiä, jotka insisivät pikkuseikoista.

FF: Emmepä tätä uskoneetkaan.

FilmiFIN kiittää Fox-Paramountia haastattelun mahdollistamisesta.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016