Alkuperäinen nimi: 
After
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Kesto: 
106
After
Vesa Jalkanen, To, 11/04/2019 - 22:57

Elokuva

After näki päivänvalon Anna Toddin internetin ihmeelliseen maailmaan kynäilemänä fanikirjallisuutena, jossa brittiläisirlantilaisen poikabändi One Directionin jäsenet Harry Styles ja Zayn Malik seikkailevat yliopiston opiskelijoina. Saavutettuaan huiman menestyksen sosiaalisessa mediassa ja kerättyään viisi miljoonaa lukijaa Wattpadissa vain kuukaudessa kirjasarja julkaistiin myös printatussa muodossa 2014. Tekijänoikeudellisten syiden vuoksi virallisesti julkaistussa versiossa päähenkilön nimeksi täytyi vaihtaa ja Harry Styles muuttui Hardin Scottiksi.

Suosion myötä elokuvasovitus oli vain ajan kysymys, ja filmatisointi valmistuikin ajan kanssa tuotannossa olleista pienistä hidasteista huolimatta Paramountin vetäydyttyä ideasta, puhumattakaan pääosan esittäjän ja käsikirjoittajan vaihdoksista. Jo mainostrailerien perusteella Fifty Shades of Grey ja Twilight -elokuvasarjoihin vertaillusta Afterista eroavaisuuksistaan huolimatta löytyy yhtymäkohtia edellä mainittuihin teoksiin. Tosin After on useamman pykälän verran kesympää menoa verrattuna esimerkiksi Fifty Shadesiin. Afterin paha poikkaaan ei ole erityisen paha, ainoastaan hieman outo tyyppi, jota kannattaa ehkä varoa.

Kiltti ja tunnollinen Tessa Young (Josephine Langford) valmistautuu opiskelemaan ahkerasti yliopistossa antamatta minkään häiritä päämääränsä saavuttamista. Hänen elämänsä tuntuu olevan kaikin puolin kunnossa, siitä hänen määräilevä äitinsä Carol (Selma Blair) on pitänyt huolen. Pitkäaikainen rakkaus ja paras ystävä Noah (Dylan Arnold) odottaa kotipuolessa ahkeraa opiskelijaa. Kun tunnollisuuden perikuva löytää opiskelun vastapainoksi juhlimispainotteisen opiskelijaelämän ja inhottavan kiinnostavan Hardin Scottin (Hero Fiennes Tiffin) – pojan, josta kaikki varoittelevat – alkaa pieni kapinahenkisyys nostaa päätään. Ehkä hänen ei tarvitsekaan elää koko elämäänsä äidin soittaman pillin mukaan.

Huolimatta viittauksista kirjallisuuden klassikoihin After ei todellakaan ole mikään Kuolleiden runoilijoiden seura, jossa keskustellaan elämän suurista kysymyksistä. Pikemminkin kyseessä on tavallinen tarina nuorista aikuisista, jotka haaveilevat löytävänsä elämänsä suuren rakkauden, jonka kohtaamisen jälkeen mikään ei ole enää ennallaan. Elokuvan näyttelijöiden suoritusten tavoin suuret tunteet jäävät usein piiloon, kun niiden esittämiselle ei löydy keinoja. Suuria yllätyksiä tarinan kulussa ei ole odotettavissa, mutta se tuskin on tarkoituskaan. Tutun turvallisena pakettina se löytänee katsojakunnakseen romantiikannälkäisen nuoren aikuisväestön joukosta.

Yhteenveto

Fanikirjallisuudesta kirjaksi ja elokuvaksi edenneessä tarinassa opiskelijat etsivät rakkautta ja seksiä tuttuakin tutummassa ja jopa kliseisessä romanttisessa draamassa.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016