Alkuperäinen nimi: 
Devotion
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
138
Devotion
Jussi U. Pellonpää, Pe, 02/12/2022 - 07:05

Elokuva

1950, Korean sota. Afroamerikkalainen Jesse Brown (Jonathan Majors) on saanut koko ikänsä kokea syrjintää ja rasismia, mutta vastoin kaikken odotuksia, hän ansaitsee paikkansa Yhdysvaltain laivaston hävittäjälentäjänä. Brown saa paríkseen valkoihoisen Tom Hudnerin (Glen Powell) ja parivaljakosta kasvaa yksi USA:n sotahistorian palkituimmista siipimiehistä, joista kumpikin sai Yhdysvaltain armeijan korkeimman kunniamerkin Medal of Honorin.

J. D. Dillardin ohjaama ja Adam Makosin tosipohjaisen kirjan Devotion: An Epic Story of Heroism, Friendship, and Sacrifice pohjalta Jake Cranen ja Jonathan A. Stewartin käsikirjoittama Devotion onnistuu hienosti välttämään suurimmat sudenkuopat, joita tarina olisi ensimmäisestä mustasta hävittäjälentäjästä keskellä valkoista ja rasistista armeijaa olisi voinut tarjota. Kliseiden sijaan se kertoo mieltäylentävästi ystävyydestä ja toveruudesta, uhrautuvaisuudesta ja tehtävälle omistaumisesta, kuten sen alkuperäinen nimi Devotion alleviivaakin. Tärkeää on kertoa myös usein Unohdetuksi sodaksi mainitun Korean sodan tapahtumista.

Taistelukohtauksissa Devotion hyödyntää nykyaikaisen digitekniikan hienouksia vahvasti, ohjaaja Dillarin ja erinomaista työtä tekevän pääkuvaaja Erik Messerschmidtin (mm. David Fincherin Gone Girl (2014), tv-sarja Mindhunter (2017-2019) ja Mank (2020)) heittäessä katsojan myös lentokoneen ohjaamoon näkemään ja kokemaan saman kuin lentäjä. Vaikka Devotion voikin vertautua Tom Cruisen ja ohjaaja Joseph Kosinskin viime kevään jättihittiin Top Gun: Maverick (2022), erityisesti siksi, että kummassakin elokuvassa pääroolissa ovat laivaston lentäjät ja molemmissa hävittäjän puikoissa nähdään Glen Powell, niin nyt ollaan aivan erilaisten asioiden äärellä. Telkkarissa kynsiinä hionut ohjaaja J. D. Dillard voi odottaa isompiakin keikkoja, sillä siinä määrin hyvin homma on hanskassa yhteiskunnalisen draaman ja täysiverisen sotaelokuvan yhdistämisessä.

Jonathan Majorsia voi hyvinkin odottaa nousu parhaaseen A-ryhmään Devotionin myötä, sillä jo muutamassakin Marvelissa nähty karaktäärinäyttelijä tekee siinä määrin vahvaa työtä vihansa voimavaraksi kääntävänä Jesse Brownina. Hyvä on myös täydellisen peilikuvan Top Gunin rehvakkaasta mulkerosta Hangmanista tekevä Glen Powell Tom Hudnerina, jolle ymmärrys Brownin elämää ja kokemuksia kohtaan avautuu vasta kovemman kautta. Christina Jackson on Brownin vaimo Daisy ja Joe Jonas lentäjäkollega Marty Goode.

Yhteenveto

Tarinan todellisista sankareista voi kertoa myös Devotionin tapaan, ymmärtäen ja kunnioittaen ilman pateettista patriotismia.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016