Alkuperäinen nimi: 
The Fablemans
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2022
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
12
Kesto: 
150
The Fablemans
Jussi U. Pellonpää, Pe, 17/02/2023 - 06:41

Elokuva

On vuosi 1952, kun Fabelmanin perheen isä Burt (Paul Dano) ja äiti Mitzi (Michelle Williams) vievät nuoren Sammyn (Mateo Zoryan) ensimmäistä kertaa elokuviin, missä pyörii Cecil B. DeMillen Suuri maailmansirkus, jonka aikanaan massiivinen junaonnettommuuskohtaus jättää poikaan lähtemättömät jäljet. Teini-ikään tultaessa hopeisen kankaan heijastuksista on jo kasvanut Sammylle (Gabriel LaBelle) osa elämää ja arkea hänen tallenatessaan kamerallaan perheensä iloja ja suruja. Matka Hollywoodiin on pitkä ja tragedioita täynnä, mutta lopulta periksiantamattomuus palkitaan ruhtinaallisesti.

Yhden elokuvahistorian palkituimman tekijän, Steven Spielbergin seitsemän Oscarin ehdokas (mm. paras elokuva, ohjaus ja käsikirjoitus) The Fablemans on omaelämäkerrallinen kasvutarina ja rakkauden tunnustus elokuvataiteelle.

Samalla Spielbergin Tony Kushnerin kanssa kirjoittama saaga kertoo myös juutalaisesta perheestä 1900-luvun puolivälin Amerikassa, maailmassa, joka eli vahvaa murrosta. Spielberg antoi näyttelijöilleen vapaat kädet tutustua hänen omiin arkistoihinsa kuvausten aikana, jotta he saisivat vieläkin enemmän tarttumapintaa esittämiinsä henkilöihin. Samaten Sammyn elokuvassa nähtävät 8-milliset filminpätkät kopioitiin tarkkaan Spielbergin originaalien mukaan.

Kokonaisuus on hurjasta kestostaan huolimatta lämmin ja sympaattinen, hetkittäin jopa siirappinenkin, mutta kaiken keskiössä on äärimmäisen kaunis kertomus nuoren miehen intohimosta taiteeseen sekä tunteellinen oodi perheelle, vaikka hajonneellekin, sillä mikään ei ole verta vahvempaa. Luonnollisestikin, kun Spielbergista on kyse, The Fabelmans on teknisesti täydellistä työtä. Ohjaajan luottomiehet, kuvaaja Janusz Kaminski, leikkaaja Michael Kahn sekä säveltäjälegenda John Williams nostavat jokainen suorituksillaan elokuvan suurten epookkien joukkoon.

Myös näyttelijärintamalla The Fabelmans edustaa vahvaa tekemistä ja ammattitaitoa. Gabriel LaBelle vakuuttaa Sammyn roolissa niin, että tulevaisuus lienee alalla jo nyt turvattu. Perheen äitiä Mitziä esittävä Michelle Williams sekä isosetä Borista näyttelevä Judd Hirsch ovat molemmat Oscar-ehdokkaina roolitöistään, mutta aivan yhtä hyvin kunnian olisi voinut antaa myös Paul Danon isä Burtin roolille. Röhöttäjäkoomikko Seth Rogen yllättää hienolla vedolla Burtin työkaverina Benniena. Tarinalle olennaisen tärkeissä rooleissa Sammyn siskoina Reginana, Nataliena ja Lisana nähdään Julia Butters, Keeley Karsten ja Sophia Kopera. Ohjaajasuuruus David Lynch näyttelee toisen ohjaajasuuruuden, John Fordin roolin.

Yhteenveto

The Fabelmans on elokuva perheestä, nuoren miehen oman tiensä löytämisestä sekä ennen kaikkea elokuvataiteen parantavasta voimastaCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016