Alkuperäinen nimi: 
The Greatest Showman
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2017
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
105
The Greatest Showman
Jussi U. Pellonpää, Pe, 19/01/2018 - 20:07

Elokuva

New York, 1800-luvun puolivälissä. Vaikka Phineas Taylor Barnum (Hugh Jackman) on ihanassa aviossa miestään rakastavan Charityn (Michelle Williams) kanssa ja kahden ihanan tyttölapsen isä, mies haaveilee jostain suuremmasta, jostain, mistä ihmiset puhuisivat ja mitä he tulisivat katsomaan kauempaakin. Kun työpaikka telakalla menee konkurssin myötä, P.T. saa kuningasidean, jolla tuoda iloa ja säihkettä tavallisten ihmisten elämää. Syntyy ensin outouksia esitellyt museo, joka lopulta jalostui P.T. Barnumin sirkukseksi, mutta maailmankuuluksi ilmiöksi lopulta kohonneen spektaakkelin alkutaival ei ollut helppo.

Michael Graceyn esikoispitkänä syntynyt The Greatest Showman on moderni musikaali legendaarisen amerikkalaisviihdyttäjän, innovaattorin ja sirkustirehtöörin tarinan pohjalta, jonka ovat varsin vapaalla kädellä tositapatahumien pohjalta adaptoineet Jenny Bicks ja Bill Condon. Häpeilemättömän hömppä, rytmiltään rokkaava ja tahdeiltaan tarttuva ilotulitus toimi paremmin kuin purkki Beroccaa, ajaen angstit arjesta alta aikayksikön.

Vaikka perinteisin elokuvan keinoin tarinaa kuljetettaessa kerronta tuppaa pysähtymään, niin kun nuotit ovat ohjat, on valkokangas täynnä ihmeitä, aivan kuten P.T. Barnum halusikin, sillä parhainta viihde on silloin, kun se tuottaa iloa. Ja kun musikaali on kyseessä, musiikki on tietenkin tärkeässä roolissa tarinan kuljetuksessa. Scoresta on palkattu vastaamaan ammattilaiset John Debney sekä Joseph Trapanese ja tarinaa eteenpäin vievistä, erinomaisen tarttuvista lauluista La La Landista (2016) Oscarin napanneet Benji Pasek ja Justin Paul. Ja varsin modernein sävelin 1800-luvulle sijoittuva ralli soikin, tuoden yleisilmeeltään monasti mieleen myös sen maailman parhaan musikaalin, Moulin Rougen! (2001), jonka tasolle ei tosin mikään esitys liene koskaan edes pääsevän.

Viimeksi musamuskeleitaan komeasti Tom Hooperin Les Misérablesissa (2012) pullistellut, X-Men -elokuvien Wolverinena supertähdeksi noussut valloittava aussihunksi Hugh Jackman on elementissään ehtymättömän energisenä Barnumina, jonka loputon mielikuvitus synnytti lopulta spektaakkelin, jollaisia ei oltu ennen koettu tai nähty. Ihana Michelle Williams on miestään kaikessa tukeva rouva Charity Barnum, Musikaalit taitava Zac Efron yhtiökumppaniksi ryhtyvä käsikirjoittaja Philip Carlyle ja yllättävän upeasti laulava monilahjakas Rebecca Ferguson ruotsalainen oopperatähti Jenny Lind. Tärkeissä sivurooleissa nähdään myös laulaja Zendaya trapetsitaiteilija Annena, Keala Settle parrakkaana naisena, Sam Humphrey lyhytkasvuisena Charliena sekä Paul Sparks New York Heraldin kireänä kriitikkona Bennettinä.

Yhteenveto

Hyväntuulista silmäkarkkia hyvällä sykkeellä. Kaikkea sitä, mistä hyvät musikaalit ovat tehty.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016