Alkuperäinen nimi: 
Dolor y gloria
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2019
Valmistusmaa: 
Näyttelijät: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
16
Kesto: 
113
Kärsimys ja kunnia
Jussi U. Pellonpää, Ti, 03/09/2019 - 20:03

Elokuva

Pitkän uran tehneen elokuvaohjaaja Salvador Mallon (Antonio Banderas) kunnian päivät ovat jo takana päin, inspiraatio työhön on kadonnut, keho brakaa eikä läheisiäkään halua enää päästää likelle. Kun Mallon ensimmäisen menestyselokuvan retrospektiivi lähestyy, mies päättää osallistua juhlintaan ja haluaa yllättäen paikalle myös entisen päätähtensä, Albert Crespon (Asier Etxeandia), jonka kanssa hän ei ole ollut edes puheväleissä vuosikausiin. Alkaa stimulanttien tehostama matka lapsuuteen, reissu, jonka aikana ohjaaja joutuu katsomaan peiliin useammankin kerran.

Kärsimys ja kunnia on Espanjan juhlituimman ohjaajan Pedro Almodovarin ja Cannesissa roolistaan palkitun Antonio Banderasin kahdeksas yhteinen elokuva.

Almodóvar ei säästele itseään, eikä kaihda arempiakaan aiheita. Kärsimys ja kunnia on kaikin puolin henkilökohtainen tilitys ja tilinpäätös eletystä elämästä, sukellus lapsuuteen ja ihmisen kehitykseen taiteilijana, esittäen kysymyksen päähenkilölleen, eli itselleen: Mitä jää jäljelle kun luominen loppuu, onko se elämää ensinkään?

Banderasin alter ego sekä elokuvan rakenne onkin samankaltainen kuin Federico Fellinin elokuvassa (1963), jonka ohjaaja Almodovar mainitsikin yhdeksi inspiraationsa lähteeksi. Muistot ovat suloisen karheita ja melankolisesti humoristisiakin, samalla kun se on huiman hienon loppukohtauksensa kautta myös kaunis kunnianosoitus taiteelle nimeltä elokuva.

Tekijälleen taattuun tapaan myös Kärsimys ja kunnia on väreillä leikittelevä kokonaisuus, jonka atmosfäärin ja tunnelman takana ovat huipputaitava kuvaaja José Luis Alcaine sekä Banderasin tapaan Cannesissa scorestaan palkittu säveltäjä Alberto Iglesias.

Antonio Banderas tekee yhden uransa upeimmista töistä pääroolissa Salvador Mallona, saaden erinomaisen hyvän kaikupohjan Asier Etxeandian Crespolta. Aina Almodovarin elokuvissa tärkeässä roolissa äiteinä Mallon nähdään nuorempna ja vanhempana Jacintana ohjaajan luottonäyttelijät Penélope Cruz sekä Julieta Sánchez. Leonardo Sbaraglia on Federico, mies menneisyydestä, ja vallan mainio Asier Flores Salvador lapsena.

Yhteenveto

Elävä kuva taiteesta ja taiteen tekemisestä. Ja elämästä siinä välissä.

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016