Alkuperäinen nimi: 
Lassie - Eine abenteuerliche Reise
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
97
Lassie palaa kotiin
Jussi U. Pellonpää, La, 24/07/2021 - 11:48

Elokuva

12-vuotiaan Florian Maurerin (Nico Marischka) sydän murtuu, kun isä Andreasin (Sebastian Bezzel) työt loppuvat ja perhe joutuu muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Uusi vuokraisäntä ei hyväksy koiria asuntoihinsa, joten Flon on pakko luopua parhaasta ystävästään, pitkäkarvaisesta skotlanninpaimenkoirastaan Lassiesta (Bandit). Koira päätyy lopulta kreivi von Sprengelin lapsenlapsen Priscillan (Bella Bading) huostaan, mutta neuvokas colliehan ei kauaa uusia isäntiä katsele, vaan aloittaa pitkän matkan takaisin kotiin Florianin luokse. Reissu läpi Saksan on vaaroja täynnä, mutta matkallaan Lassie tapaa myös muutaman ystävän.

Lassie-koira on seikkaillut jo yli kymmenessä elokuvassa, ainakin kolmesti pitkäikäisissä tv-sarjoissaan sekä monissa kirjoissa. Hanno Olderdissenin ohjaama ja Jane Ainscoughin käsikirjoittama Lassie palaa kotiin pohjaa Eric Knightin vuonna 1940 julkaistuun kirjaan ja varsinkin siitä vuonna 1943 tehtyyn saman nimiseen klassikkoelokuvaan.

Tarina on siis mitä tutuin, mutta silti aina kertomisen arvoinen. Martin Schlechtin taitavasti liikkuva kamera taltioi nokkelan nelijalkaisen seikkailun kauniisti ja Nicole Kortlüken hallittu editointi pitää kuvat liikkeessä osaten antaa aikaa myös tunteikkaammille kohtauksille. Varsinkin pikkuväelle monet dramaattiset ja jännittävät hetket, koiran kulkiessa vaaranpaikasta toiseen, ovat taatusti elämyksiä, eikä ilman turhia digiefektejä tai animoituja eläimiä rakennettu survivaali nyt aikuistakaan häiritse, pikemminkin päinvastoin sen aikana kokee monta nostalgista hetkeä. Nykypäivän Saksaan siirretyssä tarinassa on hitunen kommentaaria ajastamme ja esimerkiksi perinteisten käsityöammattien katoamisesta, mutta pääpaino on kuitenkin fiksun hurtan suuressa seikkailussa.

Nuori Nico Marischka on uskottava pikkupoika Florian, jonka hätä parhaasta ystävästään on käsin kosketeltava, mutta elokuvan todellinen tähti on ilman muuta nimiroolin hienosti tulkitseva Bandit, joka käy varmoin askelin legendaarisen ensimmäisen Lassien, tähdenkin Hollywoodin saaneen Pal-collien tassunjäljissä.

Sen verran kuitenkin varoitusta varttuneemmille katsojille, että alunperin saksankielellä artikuloivien ihmisnäyttelijöiden suuhun väkisin tungettu suomidubbi on paikoin varsin karmeaa kuultavaa. Kotimaaksi elokuvassa puhuvat mm. Veetu Hietanen, Konsta Hietanen, Johanna Boedecker, Karoliina Karppanen, Tapani Kalliomäki ja Jape Kantola.

Yhteenveto

80-vuoden takainen tarina ihmisen parhaasta ystävästä on aina relevantti ja todistaa sen, että klassikot eivät kuole koskaan.Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016