Alkuperäinen nimi: 
W lesie dzis nie zasnie nikt (Nobody Sleeps in the Woods Tonight)
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2020
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
18
Kesto: 
102
Metsäleiri
Vesa Jalkanen, Ma, 01/03/2021 - 01:30

Elokuva

Metsäleiri (W lesie dzis nie zasnie nikt, 2020) on tyylipuhdas, slasher-henkinen teinikauhu, jossa sekalainen joukko nettiriippuvaisia nuoria joutuu vasten tahtoaan viikon vieroitusleirille ’pitämään hauskaa’, kuten heidän ohjaajansa asian ilmaisevat. Elektronisten laitteiden puuttumista pahemmaksi ongelmaksi osoittautuu kuitenkin mystinen metsässä asustava murhanhimoinen olento, joka alkaa metsästää vieroitusoireista kärsivää seikkailijoiden porukkaa. Bartosz M. Kowalski tiedostaa genreklassikot ja parodioi lajityyppiin olennaisesti liittyviä kliseitä olennaista väkivaltaa ja yltiömäisiä veriefektejä unohtamatta.

Sopivasti leirin alkajaisiksi kolmipäiväiselle vaellukselle lähtee aina valmiina olevan oppaan Izan (Gabriela Muskala) johdolla sekalainen seurakunta addikteja. Julek (Michal Lupa) on huipputaitava videopelaaja, jonka vanhemmat eivät osaa arvostaa poikansa mahdollisuuksia maineeseen ja mammonaan jonniin joutavalla alalla. Aniela (Wiktoria Gasiewska) on hurahtanut selfieiden ihmeelliseen maailmaan. Heidän lisäkseen teknologian ihmeelliseen maailmaan ovat sotkeutuneet Daniel (Sebastian Dela), homofobinen Bartek (Stanislaw Cywka) ja tarinan varsinainen protagonisti Zosia (Julia Wieniawa-Narkiewicz).

Vastentahtoisesti seikkailuja kohti vaeltava joukkio esitellään lyhyesti, mutta sen jälkeen vuorossa on puhdas retki kauhun tuolle puolen. Vaikka ryhmän jäsenillä on mukaviakin hetkiä, kaikki tästä eteen ainoastaan pohjustaa tulevia pelottavia kokemuksia oudon naapurin vierailusta sekstailuun ja joukkion hajaantumiseen, joista varsinkin viimeksi mainitusta kauhugenreä tunteva Julek jaksaa pitää meteliä.

Hengenvaarassa oleva teinikatras edustaa hyvin tyypillistä valikoimaa persoonallisuuksia, joita vastaavissa teoksissa voi odottaa näkevänsä. Sen sijaan tarinan mörkö on hieman epätavallisempi ilmestys, vaikka hänenkin esikuvansa on tunnistettavissa alan klassikoiden joukosta. Tällä kertaa ei ole tarvetta hirviön taustojen kartoittavaan jatko-osaan, tai esiosaan, sillä koko paketti tarjoillaan jo tämän elokuvan puitteissa.

Metsäleiri on tyylipuhdas hatun nosto slasher-genrelle, mutta samalla Kowalski tuo tämän päivän katsojille esille lajityyppiin tyypillisesti kuuluvia ongelmakohtia. Parodisuudestaan huolimatta se on aivan vakavasti otettava kauhuleffa, joka tarjoaa kiehtovaa katsottavaa koko 100 minuutin ajaksi. Pienellä budjetilla toteutettu produktio ei koske tietokoneisiin, vaan tarjoaa aitoja käytännössä toteutettuja efektejä perinteiseen tyyliin.

Yhteenveto

Genretietoinen, itseironisen ja hurmoshenkinen Metsäleiri on hyvä lisä modernin slasher-kauhun niukkaan joukkoon.

 

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016