System Crasher
Jussi U. Pellonpää, To, 28/11/2019 - 20:26

Elokuva

Äitinsä hylkäämän 9-vuotiaan Bennin (Helena Zengel) elämä on helvettiä. Vihanhallintaongelmainen tyttö tippuu toistuvasti sosiaalihuollon turvaverkkojen lävitse, kun ryhmä- ja sijaiskotien sekä erinäisten hoitolaitosten diagnoosi on aina yhtä kylmäävä: Toivoton tapaus. Kaikki mahdollinen on sivistysyhteiskunnan osalta jo kokeiltu, eikä aikuisiakin pelottavia raivokohtauksia saavalle tyttölapselle tunnu löytyvän paikkaa maailmasta. Ainoa osoite tuntuu olevan psykiatrinen hoitolaitos, jonne pahimmat ongelmatapaukset suljetaan mahdollisesti vuosikausiksi pois yhteiskuntarauhaa häiritsemästä, mutta lastensuojelun rouva Bafané (Gabriela Maria Schmeide) ja Bennille määrätty koulunkäyntiavustaja Mischa Heller (Albrecht Schuch) eivät halua antaa periksi.

Nora Fingscheidtin todellisten lastensuojelutapausten pohjalta kirjoittama ja esikoispitkänään ohjaama, Berliinin elokuvafestivaaleilta Hopeisen karhun voittanut System Crasher on rankka ja ahdistava draama nyky-yhteiskunnan ongelmista, joita löytyy jokaisesta ns. sivistysvaltiosta. Normaalimuottiin sopimattomille ihmisille suunnatut sosiaaliset toimintamekanismit ovat ongelmallisia, ja kun kaikki normaaleiksi mielletyt keinot loppuvat, kaltoin kohdeltujen kohtalona on usein laitoksiin sulkeminen.

Käsivarakameralla operoiva, lohduton ja sysisynkkä System Crasher tuo tapahtumat lähelle, liiankin liki, niin, että katsoja tuntee tarvetta katsoa muualle. Konemaisesti toimivat sosiaaliset turvaverkostot tarjoavat vain käytännön tukea, eivätkä kykene ulottamaan palvelujaan niihin seikkoihin, kuten läheisyyteen ja rakkauteen, joita sen piiriin jotuneet todella tarvitsevat. Ne kenttätyöntekijät, jotka ovat lähimpänä tapauksia, ovat niin ikään voimattomia jossain korkealla, vallan portailla määriteltyjen toimintaohjeiden ja sääntöjen kanssa.

Vasta 11-vuotias Helena Zengel tekee käsittämättömän raivoisan roolityön Benninä, joka ei muuta elämältä halua, kuin päästä takaisin kotiin. Nuoren neidin tykitys vakuutti myös mestariohjaaja Paul Greengrassin, joka kiinnitti Zengelin Tom Hanksin vastanäyttelijäksi tulevaan elokuvaansa News of the World (2020). Gabriela Maria Schmeide lastensuojelun rouva Bafanéna ja Albrecht Schuch koulunkäyntiavustaja Mischana kuvastavat autenttisesti sitä voimattomuuden tunnetta, kun paperilla täydelliseltä vaikuttava tukisysteemi pettää kerta toisensa jälkeen.

Yhteenveto

Aina onnellista loppua leffoiltaan vaativille katsojille varoituksen sana. System Crasher on synkkä, kompromissiton ja raatorealistinen elokuva, painajainen, joka ei tarjoa esittämiinsä ongelmiin pikaratkaisuja. Mutta se on myös äärimmäisen vaikuttava ja erittäin tärkeä elokuva, yksinkertaisen loistavalla pääosasuorituksella kruunattu draama.

Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016