Alkuperäinen nimi: 
1408
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
98
1408
Jussi U. Pellonpää, To, 01/11/2007 - 00:00

Elokuva
Henkilökohtaisen tragedian kokenut kirjailija Mike Enslin (John Cusack) on ajautunut elämässään sivuraiteeltakin loitommas. Skeptinen sanaseppo kiertelee ympäri maailmaa ja tutkii sangen erikoisia paikkoja; hautausmaita, majakoita ja hotellihuoneita joissa väitetään kummittelevan. Urbaanilegendoja urakalla romuttava Enslin yöpyy kohteissaan seuranaan ainoastaan minibaari ja haastattelunauhurinsa, johon kyyninen kynäilijä latelee tuhtia tekstiä huijauksiksi todistamistaan aavetaloista. Julkaisuissaan sarkastinen Enslin jakaa, kuin kunnon kriitikko ikään, parjaamilleen paikoille tähtien sijaan pääkalloja. Viimeisintä kirjaansa lopetteleva Enslin saa oudon postikortin, eikä mies voi vastustaa kiusausta ottaa selvää New Yorkissa sijaitsevan Dolphin-hotellin, ja varsinkin sen huoneen numero 1408 varsin eläväiseksi huhutusta olemuksesta. Dolphinin johtaja herra Olin (Samuel L. Jackson) yrittää lahjomallakin saada Enslinia ulos majoitustiloistaan, mutta kovapäisen Miken tahtoa on kovin vaikea perinteisin keinoin murtaa.

Ruotsinsiirtolainen, Pahuus -elokuvallaan (2003) Oscar-ehdokkaanakin ollut Mikael Håfström on Stephen Kingin novelliin perustuvan 1408:n kanssa huomattavasti paremmin ajan tasalla kuin sotkuisessa jenkkiesikoisessaan Derailed-Houkutus (2005). Taitavasti mies pitää homman kurissa eikä yli 400 tehosteotosta sisältävä 1408 tunnu efekteiltään lainkaan raskaalta. Suurin osa erikoisuuksista onkin tehty käsityönä eikä digitaalista jälkityöstöä ole käytetty kuin lopputuloksen visuaaliseen hiomiseen. Shokit tulevat onnistuneesti silloin kun niitä vähiten odottaa, ja ohjaaja hyödyntää pariinkin otteeseen nerokkaasti ns. ennakoivaa tekniikkaa jännityksen synnyttämisessä.

Käsikirjoittajakolmikko Greenberg-Alexander-Karaszewski ovat osanneet ottaa Kingin novellista juuri oikeat ainesosat keskittymällä taitavasti kaiken keskiöön, hotellihuoneeseen numero 1408. Karmeille tapahtumille ei annetakaan suoraa selitystä, vaan nokkelasti katsojalle pukataan vastuu ratkaista itse, johtuvatko shokeeraavat sattumukset vain Enslinin horjuvasta psyykeestä vai lymyääkö Dolphin-hotellin vanhoissa seinissä sittenkin jokin todellinen paha?  Kingilla on usein ollut tapana pureskella rikki ajan kanssa rakentamansa kokonaisuudet tylsiksi tekemissään finaaleissa, mutta 1408:n tapauksessa Håfströmin johtama työryhmä onkin valinnut eri tien. Elokuvaan kuvattiin lukuisia, toisistaan paljon poikkeavia loppuratkaisuja, joista se onnistunein valittiin vasta kun nähtiin mihin suuntaan itse elokuvan runko oli kääntymässä. Nämä vaihtoehtoiset huipentumat ovat ohjaajan mukaan kaikki nähtävissä tulevalla DVD-julkaisulla, jolloin jokainen katsoja voi ikään kuin valita mieleisensä, oman tulkintansa mukaan. Gabriel Yaredin tyylitelty soundtrack yhdistelee kipeästi perinteisempää kauhukilkuttelua mekaanisiin kirskauksiin, kruunaten pahimmat pelotteet Manaajamaisesti muunnelluilla ihmisäänillä.

1408 on ensisijaisesti monipuolisen ja genrestä genreen vaivatta venyvän John Cusackin show. Sympaattinen ja ilmeikäs Cusack on enemmän kuin oikea mies tulkitsemaan pikkuhiljaa rationaalisuuden rajan yli siirtyvää Enslinia, saaden hahmoonsa mukaan aimo annoksen sydäntä ja ihka oikeita tunteita. Urakkatahtia elokuvia vääntävä Samuel L. Jackson piipahtaa pienessä roolissaan tutulla tyylillään ja saa synnytettyä muutamankin watin virtaa mainiossa dialogijaksossa Cusackin kanssa. Mary McCormack piipahtelee kuvissa Enslinin entisenä vaimona ja paremmin TV.stä tuttu Jasmine Jessica Anthony näiden tyttärenä. Monk-sarjallaan ihastuttanut, aina mainio Tony Shalhoub käy myös kääntymässä Miken kustantajan roolissa.

Yhteenveto
Yllättävän onnistunut säikytin, missä yhdistyvät saumattomasti John Cusackin 12-kaliiberin roolityö horror-perinteen pelottavimpiin puoliin. Shokkihoito toimii moitteettomasti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016