2 Guns
Jussi U. Pellonpää, To, 26/09/2013 - 00:00

Elokuva
Toistensa todellisista taustoista autuaan tietämättömät lainvalvojat, DEA:n agentti Bobby Trench (Denzel Washington) ja laivaston tiedustelu-upseeri Marcus Stigman (Mark Wahlberg), soluttautuvat syvälle alamaailmaan, mutta helpoksi mielletyn pankkikeikan tuodessa saaliiksi kymmeniä miljoonia dollareita, toisiaan alituiseen nokitteleva kaksikko saa huomata osuneensa johonkin paljon meksikolaista huumekartelliakin vaarallisempaan.

Islantilaisen Baltasar Kormákurin energisesti ohjaama 2 Guns tykittää täysillä hyvällä meiningillä, henkien joka käänteessä kovaotteisten buddy-elokuvien hurttia huumoria. Blake Mastersin käsikirjoitusta Steven Grantin sarjakuvan pohjalta on ollut tohtoroimassa ainakin David O. Russell, ja varsinkin äkkivääriltä juonenkäänteiltään ja pääkaksikon sarajatulella räiskityn dialogin osalta juttu tuo mieleen alan mestarin, Shane Blackin, äijä-klassikot Tappava ase (Lethal Weapon, 1987)ja Viimeinen partiopoika (The Last Boy Scout, 1991). Clinton Shorterin mainiolla boogievaihteella kulkeva score tuo mieleen David Holmesin ja sitä kautta myös Steven Soderberghin viileän viihdyttävät Ocean`s -elokuvat.

Kormákurin ohjauksessa on notkeutta ja silmää yksityiskohdille, vauhtia piisaa takaa-ajosta ja ammuskeluista toiseen ja räjähdyksissä on samankaltaista visuaalisuutta kuin Michael Bayn Bad Boyseissa (1995 ja 2003) Mitään kovinkaan uutta ei 2 Guns genreen sinällään tuo, mutta kun meno ja muhennos on näinkin rentoa ja sysimustalla sanailulla satuttavaa, ei lopputuloksesta voi olla kuin pitämättä.

Pääkaksikko Washington-Wahlbergilla on hyvä synkka ja kemia, läppä lentää liukkaasti ja hyväntuulisuuden aistii katsomossa saakka. Sivurooleissa irrottelevat pidäkkeettömästi Edward James Olmos huumelordi Papi Crecona, Bill Paxton CIA:n ultrakylmänä pääpamppu Earlina ja Fred Ward laivaston amiraali Tuweyna. Robert John Burke on Washingtonin Trenchin päällikkö Jessup ja James Marsden Stigmanin vastaava kollega Quince. Femme fatalena mukana monessa on Paula Patton.

Yhteenveto
Rennosti rullaava ja hirtehisellä huumorilla kyllästelty väkivaltainen toimintarytke ei keksi pyörää uudestaan, mutta pitää tallan pohjassa alusta loppuun.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016