Alkuperäinen nimi: 
2 Days in Paris
Valmistusvuosi: 
2007
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
94
2 päivää Pariisissa
J. Pikkarainen, To, 04/10/2007 - 00:00

Elokuva
Julie Delpyn ohjausdebyytti 2 päivää Pariisissa on riemastuttavan hauska komedia pariskunnasta, jotka loman päätteeksi päätyvät vielä kahdeksi päiväksi rakkauden kaupunkiin, Pariisiin. Delpy esittää ranskalaista Marionia ja amerikkalaisena vastaparinaan, Jackina, hänellä on näyttelijättären hyvä ystävä, Adam Goldberg. Kaksikon välinen kemia näkyy myös ruudulla, samoin kuin Delpyn oikeat vanhemmatkin, Marie Pillet ja Albert Delby. Tässä omalaatuisessa perhepotretissa huumorivirta on vuolasta ja ennen kaikkea äärimmäisen hauskaa.

Elokuvaa onkin verrattu Richard Linklaterin yhtenäisteoksiin, Rakkautta ennen auringonlaskua ja -nousua. Vertaus on ymmärrettävää, joskin 2 päivää Pariisissa on joitain samoja piirteitä lukuun ottamatta hyvin erilainen elokuva. Sen huumori ei ole Linklaterin tapaan aidonoloisessa dialogissa ja tilanteissa, vaan monipuolisissa, hyvin kätketyissä ja nopeatempoisissa vitseissä. Vaikka ne pohjimmiltaan perustuvatkin stereotypioihin ranskalaisista ja amerikkalaista, on Delpy onnistunut sisällyttämään käsikirjoitukseensa sen olennaisimman hauskuuden kustakin aiheesta. Lisähauskuutta tuo hykerryttävä tilannekomiikka, jossa seurataan epätietoisen Jackin tuskastuneita kasvoja tämän hengaillessa Marionin ranskaa puhuvien ystävien/exien seurassa. Epäonnistuneita vitsejä ei oikeastaan ole lainkaan, mutta lopun odotettu suunnanmuutos ei sovi kuitenkaan alun hilpeään tunnelmaan.

Huumorin toimivuuteen vaikuttaa suurelta osin elokuvan suurenmoiset näyttelijät. Pääkaksikko yksikseen ei ole niinkään koominen näky, mutta heidän yhteiselonsa on. Neuroottinen Goldberg ja tarinankertojana toimiva Delpy tiuskivat leikkisään sävyyn toisillensa ja naljailevat niin amerikkalais- kuin ranskalaiskulttuurille tyypillisiä piirteitä nasevilla kommenteillaan. Heidän oikea ystävyystausta paistaa elokuvassa miellyttävällä tavalla läpi. Pääpotin räjäyttää kuitenkin näyttelijättären vanhemmat; nuo häpeilemättömät vanhat pervot, jotka huonolla englannin kielellä mielistelevät ja ranskan taakse piiloutuen moittivat, joskin sydämellisen leikkisästi, tyttärensä amerikkalaista poikaystävää. Nämä Jackin silmistä koettuna kiusalliset tilanteet ovat toistuvista kerroista huolimatta hulvatonta seurattavaa. Loppukatras koostuu lähinnä Marionin edesmenneistä poikaystävistä, jotka tuovat elokuvaan lisää koomisia kohtauksia.

Palataksemme jälleen Linklaterin Rakkautta ennen -duoon ja etenkin sen kuvaukseen, päästään jälleen eriävyyksiin näiden elokuvien välillä. Siinä missä Linklater luottaa pitkiin kamera-ajoihin, suuntaa Delpy katseensa huomattavasti tavallisemman kerrontamuodon pariin. Kuvauksessa ei ole mitään ylimääräistä kikkailua tai mielenkiintoisia sommitteluja, vaan se on yksinkertaisen selkeää ja tukee elokuvaa. Poikkeuksena valokuvat, jotka ovat osa juonta ja henkilöhahmojen menneisyyttä. Intohimon ja työn seurauksena otetut valokuvat pariskunnan matkan aiemmista vaiheista päätyvät elokuvaan syventääkseen hahmojen menneisyyttä ja täten myös heidän nykyisiä tuntemuksia. Tehokeinona valokuvakerronta on yllättävän toimiva.

Yhteenveto
2 päivää Pariisissa on näyttelijänä paremmin tunnetun Julie Delpyn riemastuttava ohjausdebyytti. Pariskunnan ruusuisen loman taival päättyy Pariisiin, jossa Delpyn näyttelemän hahmon exät uhkaavat pilata hyvin alkaneen parisuhteen. Stereotypioista nerokkaasti huumoria ammentava komedia on yhtä nauramista alusta saakka.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016