25th Hong Kong Film Awards
Vesa Jalkanen, To, 20/04/2006 - 00:00

Voittajat ja häviäjät
Aasian suuri elokuvajuhla vietettiin Hongkongissa 8. huhtikuuta, kun Hongkongin arvostetut elokuvapalkinnot jaettiin 25. kerran 6000 päisen yleisön edessä Hong Kong Colosseumilla. Hongkongilaisesta filmipalkinnosta (Hong Kong Film Awards) on vuosien saatossa tullut aasialainen, erityisesti kiinalaista elokuvaa ylistävä vastine Oscareille. Hongkongilainen elokuvapalkinto perustettiin 1981. Ensimmäisinä vuosina jaettiin palkinnot viidessä kategoriassa mukaan lukien paras kiinalainen elokuva ja ohjaaja. Vuosien saatossa tapahtumasta on kehkeytynyt nykyisenlainen instituutio, jonka pääasiallisena tehtävänä on tuoda esiin parhaita hongkongilaisia elokuvia ja markkinoida alueen elokuvatuotantoa niin Aasiassa kuin ympäri maailmaakin.

Tänä vuonna ehdolla suuriksi voittajiksi oli gangstereita, martial arts –toimintaa ja romanttista musikaalia. Ennakko-odotuksien mukaan suurimpia voittajaehdokkaita olivat romanttinen musikaali Perhaps Love ja Tsui Harkin tuottama martial arts –toimintaleffa Seven Swords, joilla kummallakin oli 11 ehdokkuutta. Vuoden suurimpiin voittajiin lukeutuva Johnie To keräsi häikäilemättömien gangstereiden keskinäisestä kamppailusta kertovalla menestyselokuvallaan Election peräti kymmenen ehdokkuutta. Election täytti odotuksensa kahmiessaan kermat päältä. Electionin saalisti parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen (Johnie To), parhaan näyttelijän (Tony Leung Ka-Fai) ja parhaan käsikirjoituksen (Yau Nai-Hoi, Yip Tin-Shing) palkinnot. Electionin hyvää näyttelijäkuntaa kuvastaa se, että sekä Tony Leung Ka Fai että Simon Yam Tat Wah olivat ehdolla parhaan näyttelijän palkinnon saajaksi. Election voitti myös Hongkongin elokuvakriitikkojen jakamat palkinnot parhaasta elokuvasta ja ohjauksesta, sekä Taiwanilaisessa 42nd Golden Horse Awards -juhlatilaisuudessa jaetun parhaan käsikirjoituksen pystin.

Suurimmaksi voittajaksi päätyi kuitenkin Perhaps Love, joka on rakenteeltaan ja tarinaltaan hieman poikkeuksellinen elokuva hongkongilaiseksi tuotannoksi. Kyseessä on pääosin mandariinikiinankielinen elokuva, jonka tarina keskittyy historiallisen musikaalin luomiseen. Kyse on siis tavallaan klassisesta elokuva elokuvassa asetelmasta. Leffassa tehtävän musikaalin romanttiset juonenkäänteet heijastelevat voimakkaasti päänäyttelijöiden (Kaneshiro Takeshi ja Zhou Xun) ja ohjaajan (Jacky Cheung) keskinäisiä suhteita entisen ja uuden suhteen kolmiodraaman aiheuttamissa puitteissa. Perhaps Love nimensä mukaisesti suhtautuu rakkauteen hieman empien. Rakkaus ei välttämättä ole suurta, kaikki ongelmat poistavaa tunnevyöryä, kuten romanttisissa musikaaleissa yleensä tavataan kuvata. Siinä mielessä Perhaps Love murtaakin perinteisen musikaalin kaavoja Moulin Rougen tavoin. Muutoin kyseiset leffat poikkeavat toisistaan niin tarinallisesti, esitystavallisesti, kuin myös henkilökemioiltaan hyvin paljon. Joka tapauksessa arkirealistisen romanttinen musikaali vetosi palkintoraatiin ja tuloksena oli lukumääräisesti suurin palkintosaalis. Elokuva keräsi peräti kuusi palkintoa yhdestätoista ehdokkuudestaan. Manner-Kiinasta syntyisin oleva Zhou Xun vei parhaan näyttelijättären palkinnon. Lisäksi leffa sai parhaan kuvauksen (Peter Pau), parhaan lavastuksen (Hai Chung-Man, Peter Wong Bing-Yiu) sekä parhaan puvustuksen ja meikkauksen (Hai Chung-Man, Dora Ng Lei-Lo) palkinnot. Musikaalille erityisen odotettuja ja toivottuja voittoja olivat musiikista tulevat palkinnot. Perhaps Love voittikin sekä parhaan alkuperäismusiikin (Peter Kam Pui-Tak, Leon Kam, Leon Ko) ja parhaan alkuperäislaulun (Jacky Cheung Hok-Yaun esittämä "Perhaps Love") pystit.

Voittajiin voidaan laskea myös Andrew Lau Wai-Keungin ja Alan Mak Siu-Fain ohjaama kilpa-autoiluleffa Initial D, jonka voittosaaliiksi jäi neljä palkintoa. Anthony Wong Chau-Sang nappasi parhaan sivunäyttelijän palkinnon. Tämän lisäksi Initial D keräsi palkinnot myös parhaasta tulokkaasta, äänityksestä ja erikoistehosteista. Japanilaiseen manga-sarjakuvaan perustuva toimintapläjäys on saanut osakseen kritiikkiä lähinnä ylisuurten odotuksien johdosta. Elokuvan tarina ei ole erityisen nerokas, mutta tarjoaa yhtä kaikki viihdyttää katsottavaa. Mahdollisimman pian töistä kotiinsa kiirehtivä nuorukainen päätyy tahtomattaan hurjiin katukisoihin.

Viime vuonna Stephen Chown villi kungfu-komedia Kung Fu Hustle korjasi jättipotin. Tänä vuonna martial arts –elokuvat jäivät nuolemaan näppejään. Tsui Harkin tuottama Seven Swords oli ennakkoon katsottuna eräs suurimmista voittajakandidaateista. Niinpä sen jäämistä tyystin ilman palkintoja voitaneen pitää suurena yllätyksenä. Ehkä perinteinen kiinalainen miekkailuelokuva ei enää vetoa nykykatsojaan. Tosin Seven Swords ei olekaan Tsui Harkin parhaiden tuotantojen, kuten Chinese Ghost Storyn ja Once Upon a Time in China –saagojen veroinen teos. Puutteistaan huolimatta se on kuitenkin varsin onnistunut yritys pyrkiä palauttamaan viime vuosina taustalle jäänyttä, perinteistä elokuvagenreä takaisin valkokankaille. Jackie Chanin uusin toimintaleffa The Myth oli myös ehdolla mm. parhaaksi elokuvaksi. Kiinan historiaa, fantasiaa ja nykypäivän arkeologiaa yhdistelevä leffa ei kuitenkaan vakuuttanut raatia palkinnon arvoisesti huolimatta neljästä ehdokkuudesta. Myös viisi ehdokkuutta saanut Chen Kaigen massiivinen martial arts –eepos The Promise jäi palkinnoitta, joten perinteinen kiinalainen kungfu ei ollut tänä vuonna palkintoraadin mieleen. Parhaan toiminnan ohjauksen palkinto meni ehkä itse oikeutetusti Donnie Yenille hänen työstään hongkongilaisen toimintaelokuvan paluuksikin kutsuttuun ja ylistettyyn toimintaleffaan SPL (Sha Po Lang).

Elokuvatarjonta oli tällä kertaa varsin tasaista, eikä yksikään onnistunut nousemaan niin sanotusti ylitse muiden. Suurimmiksi voittajiksi voidaan kuitenkin mainita Johnie Ton ohjaama gangstereiden trilleri Election ja romanttinen musikaali Perhaps Love. Vuoden suurin pettymys oli Tsui Harkin tuottama perinteistä ja modernia tyyliä yhdistelevä martial arts –toimintaleffa Seven Swords, joka 11 ehdokkuudesta huolimatta jäi ilman palkintoja.

Ehdokkaat ja voittajat

Paras elokuva

Voittaja

Hak se wui / Election

Ehdokkaat

Seven Swords
Perhaps Love
The Myth
Initial D

Paras aasialainen elokuva

Voittaja

Kekexili / Kekexili Mountain Patrol, Kiina

Ehdokkaat

Hauru no ugoku shiro / Howl’s Moving Castle, Japani
Three Times, Taiwan
Sympathy for Lady Vengeance, Korea
Ima, ai ni yukimasu / Be with You, Japani

Paras ohjaaja

Voittaja

Johnnie To Kei Fung (Hak se wui / Election)

Ehdokkaat

Tsui Hark (Seven Swords)
Peter Chan Ho Sun (Perhaps Love)
Derek Yee Tung Sing (2 Young)
Adrew Lau Wai Keung & Alan Mak Shiu Fai (Initial D)

Paras näyttelijä

Voittaja

Tony Leung Ka Fai (Hak se wui / Election)

Ehdokkaat

Aaron Kwok (Divergence)
Tony Leung Ka Fai (Everlasting Regret)
Andy Lau Tak Wah (Wait 'Til You’re Older)
Simon Yam (Hak se wui / Election)

Paras näyttelijätär

Voittaja

Zhou Xun (Perhaps Love)

Ehdokkaat

Karena Lam (Home Sweet Home)
Sammi Cheng (Everlasting Regret)
Sylvia Chang (Rice Rhapsody)
Karen Mok (Wait 'Til You're Older)

Paras sivuosan näyttelijä

Voittaja

Anthony Wong (Initial D)

Ehdokkaat

Alex Fong (Drink·Drank·Drunk)
Hu Jun (Everlasting Regret)
Liu Kai Chi (SPL)
Wong Tin Lam (Hak se wui / Election)

Paras sivuosan näyttelijä

Voittaja

Teresa Mo Shun Kwan (2 Young)

Ehdokkaat

Zhang Jing Chu (Seven Swords)
Su Yan (Everlasting Regret)
Karena Lam (Ah Sou)
Maggie Shiu (Hak se wui / Election)

Paras käsikirjoitus

Voittaja

Yau Nai Hoi & Yip Tin Shing (Hak se wui / Election)

Ehdokkaat

Aubrey Lam & Raymond To (Perhaps Love)
Derek Yee Tung Sing & Chun Tin Nam (2 Young)
James Yuen Sai Sang, Jessica Fong & Lo Yiu Fai (Crazy N' The City)
Cheung Chi Kwong & Susan Chan Suk Yin (Wait ‘Til You’re Older)

Paras uusi ohjaaja

Voittaja

Kenneth Bi (Rice Rhapsody)

Ehdokkaat

Mathew Tang Hon Keung (Before Twenty…. Before Too Old….)
Stephen Fung (House of Fury)

Paras tulokas

Voittaja

Jay Chou (Initial D)

Ehdokkaat

Fiona Sit (2 Young)
Isabella Leong (Bug Me Not!)
Annie Liu (Ah Sou)
Michelle Ye (Moonlight In Tokyo)

Paras kuvaus

Voittaja

Peter Pau (Perhaps Love)

Ehdokkaat

Venus Keung Kwok Man (Seven Swords)
Peter Pau (Wu ji / The Promise)
Cheng Siu Keung (Hak se wui / Election)
Andrew Lau Wai Keung, Lai Yiu Fai & Ng Man Ching (Initial D)

Paras leikkaus

Voittaja

Yau Chi Wai (Divergence)

Ehdokkaat

Angie Lam (Seven Swords)
Wenders Li & Kong Chi Leung (Perhaps Love)
Patrick Tam Ka Ming (Hak se wui / Election)
Wong Hoi (Initial D)

Paras alkuperäismusiikki

Voittaja

Peter Kam & Leon Ko (Perhaps Love)

Ehdokkaat

Kenji Kawai (Seven Swords)
Joe Hisaishi (A Chinese Tall Story)
Lo Tayu (Hak se wui / Election)
Chan Kwong Wing (Initial D)

Paras lavastus

Voittaja

Yee Chung Man & Pater Wong (Perhaps Love)

Ehdokkaat

Eddy Wong (Seven Swords)
William Chang Suk Ping (Everlasting Regret)
Bill Lui Cho Hung (A Chinese Tall Story)
Tim Yip (Wu ji / The Promise)

Paras puvustus / meikkaus

Voittaja

* Yee Chung Man & Dora Ng Li Lo (Perhaps Love)

Ehdokkaat

Poon Wing Yan & Shirley Chan (Seven Swords)
William Chang Suk Ping (Everlasting Regret)
William Chang Suk Ping, Bruce Yu & Lee Pik Kwan (A Chinese Tall Story)
Tim Yip & Kimiya Masago (Wu ji / The Promise)

Paras toiminnan ohjaus

Voittaja

Donnie Yen (SPL)

Ehdokkaat

Yuen Wo Ping, Yuen Shun Yi & Ku Huen Chiu (House of Fury)
Lau Kar Leung, Stephen Tung Wai & Xiong Xin Xin (Seven Swords)
Lee Chung Chi (Divergence)
Jackie Chan, Stanley Tong Kwai Lai & Richard Hung (The Myth)

Paras alkuperäinen laulu

Voittaja

"Perhaps Love" (Perhaps Love)
Composer Peter Kam
Lyrics by Yiu Him
Sung by Jacky Cheung

Ehdokkaat

"Endless Love" (The Myth)
Composer Choi Jun Young
Lyrics by Choi Jun Young & Wang Zhong Yan
Sung by Jackie Chan & Kim Hee Seon

"Won't Do It Again" (Wait ‘Til You’re Older)
Composer Peter Kam
Lyrics by Andy Lau Tak Wah
Sung by Andy Lau Tak Wah

"Drifting" (Initial D)
Composer Jay Chou
Lyrics by Fang Wen Shan
Sung by Jay Chou

"Thugs" (2 Dragon Reloaded)
Composer Joe Lei
Lyrics by Joe Lei
Sung by Ronald Cheng

Paras äänitys

Voittaja

Kinson Tsang (Initial D)

Ehdokkaat

Steve Brugess & He Wei (Seven Swords)
Kinson Tsang (Perhaps Love)
Kinson Tsang (A Chinese Tall Story)
Wang Danrong & Roger Savage (Wu ji / The Promise)

Parhaat visuaaliset efektit

Voittaja

Eddy Wong, Victor Wong & Bryan Cheung (Initial D)

Ehdokkaat

Peter Webb (Seven Swords)
Wendy Choi & David Tso (The Myth)
Eddy Wong & Victor Wong (A Chinese Tall Story)
Frankie Chung Chi Hang, Don Ma Wing On, Cecil Cheng Man Ching & Tam Kai Kwan (Wu ji / The Promise)

Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016