Alkuperäinen nimi: 
The African Queen
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1951
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
3
Kesto: 
100
Afrikan kuningatar
Jari Tomppo, To, 31/03/2005 - 00:00

Elokuva

Karismaattisen kivikasvon Humphrey Bogartin ainoa henkilökohtainen Oscar-palkinto luovutettiin hänelle keväällä 1952. Himoittu patsas irtosi John Hustonin ohjaamasta romanttisesta seikkailukomediasta Afrikan kuningatar. Huston kirjasi elokuvasta ansioluetteloonsa Oscar-ehdokkuudet ohjaajana ja käsikirjoittajana. Lisäksi Bogien vastanäyttelijä Katharine Hepburn sai roolistaan yhden lukuisista Oscar-ehdokkuuksistaan. C.S. Foresterin vuonna 1935 kirjoittamaan samannimiseen kirjaan perustuva elokuva oli myös ensimmäinen värielokuva Hustonin, Bogien ja Hepburnin uralla.

Itä-Afrikkaan, ensimmäisen maailmansodan alkupäiviin ajoittuvan elokuvan tapahtumat sijoittuvat muutamaa kohtausta lukuun ottamatta Bogartin näyttelemän Charlie Allnutin kipparoimaan rapistuneeseen African Queen -nimiseen höyryveneeseen. Allnut kuskaa postia ja tarvikkeita joen varrella asuville valkoisille. Hänen asiakkaisiinsa kuuluvat Kungdun metodistikirkkoa pyörittävä, Robert Morleyn näyttelemä lähetyssaarnaaja Samuel Sayer sekä tämän hillitty ja sovinnainen vanhapiikasisar Rose (Hepburn). Afrikan valtausta suunnittelevat saksalaiset iskevät Kungduun, polttavat kylän kirkkoineen maan tasalle ja vievät kyläläiset mukaansa. Järkyttynyt pastori Sayer menettää vähäisenkin järkensä, ja lopulta sairaus riistää hänen henkensä. Paikalle osunut Charlie Allnut auttaa Rosea hautaamaan veljensä ja lupaa viedä Rosen turvaan. Allnutin tarkoituksena on kiirehtiä suojaan lähimpään brittien hallitsemaan kaupunkiin. Rose kuitenkin houkuttelee hänet jatkamaan matkaa alas vaarallista jokea, saksalaisten hallussa olevalle järvelle, aikomuksenaan tuhota järveä valvova, raskaasti aseistettu saksalainen tykkivene.

Elokuvan päähenkilöiden välinen kemia hakee vertaistaan elokuvan historiassa, ja onkin hämmästyttävää, että Afrikan kuningatar jäi heidän ainoaksi yhteiseksi elokuvakseen. Bogartin tulkitsema sikareita tuprutteleva, giniinmenevä, ruokkoamaton ja karkeaotteinen jokilaivan kippari on täysi vastakohta Hepburnin näyttelemälle sievistelevälle ja ahdistuneelle, hartaan uskovaiselle ikäneidolle. Afrikan kuningatar merkitsi 44-vuotiaalle Hepburnille siirtymää kypsempien roolihahmojen tulkitsijaksi, samoin kuin 52-vuotias Bogart jätti tämän elokuvan myötä jäähyväiset nuoruutensa kovaksikeitetyille dekkarirooleille.

Pitkän venematkan aikana Allnut ja Rose käyvät keskinäistä valtakamppailuaan ja joutuvat selviytyäkseen taistelemaan sekä Afrikan villiä luontoa että jokivartta valvovia saksalaisia vastaan. Vaarallisen seikkailunsa myötä Allnut ja Rose saavat aikaan jotakin paljon merkittävämpää kuin saksalaisen tykkiveneen tuhoaminen: he ylittävät välillään olevan muurin saavuttaen syvän keskinäisen kunnioituksen, joka syvenee aina rakkaudeksi saakka.

Afrikan kuningattaren kuvauksista Afrikassa liikkuu maailmalla toinen toistaan villimpiä legendoja. Erään tarinan mukaan Katharine Hepburn kyllästyi perinpohjin jatkuvasti juopotteleviin John Hustoniin ja Humphrey Bogartiin. Toisen näkökulman kuvauksiin tarjoaa Clint Eastwoodin vuonna 1990 ohjaama elokuva Valkoinen metsästäjä, musta sydän, joka perustuu Peter Viertelin muistiinpanoihin Afrikan kuningattaren kuvauksista.

Kuva
Afrikan kuningatar on kuvattu värillisenä klassisella "academy ratio" -kuvasuhteella (1.37:1), joten DVD:n 1.33.1-kuvasuhteinen kuva on riittävän lähellä alkuperäistä. Useiden klassikkoelokuvien DVD-julkaisut ovat osoittaneet, että vanhankin elokuvan kuva on mahdollista ehostaa likipitäen virheettömäksi. Valitettavasti Afrikan kuningatar ei kuulu tähän joukkoon.

Filmimateriaalista peräisin olevat naarmut ja roskat on suurimmaksi osaksi siivottu kuvasta, mutta muuten kuvanlaatu ei anna aihetta ylistykseen. Kuva on pehmeänpuoleinen ja yksityiskohtien toisto on korkeintaan keskinkertainen. Lisäksi värisävyt vaihtelevat rajusti elokuvan kuluessa, jopa kesken kohtauksen saattaa kuva muuttua toisen sävyiseksi. Positiivisena havaintona voidaan todeta, ettei kuvakohinaa juuri esiinny.

Ääni
Alkuperäiselle monoääniraidalle ei liene tehty restaurointia senkään vertaa kuin kuvalle. Jopa dialogin seuraaminen ilman tekstitystä vaatii ponnistelua. Kovin kummoisia erikoistehosteita elokuvassa ei ole, mutta ne vähätkin kärsivät monoääniraidan peruspuutteista.

Lisämateriaali
Tarjolla on vain englanninkieliset, tekstimuotoiset esittelyt Humphrey Bogartista ja Katharine Hepburnista.

Yhteenveto
Afrikan kuningatar on herkkua laadukkaan romanttisen seikkailun ystäville. Koska elokuva on kuvattu värifilmille, tätä voi suositella jopa pahimmille mv-allergikoille. DVD on tekniseltä tasoltaan korkeintaan keskinkertainen, mutta parempaakaan ei ole tarjolla.

Kuvasuhde: 
1.33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitokset Future Filmille arvostelukappaleesta.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0 Mono
Tekstitys: 
Bonukset: 
- Biografioita
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016