Alkuperäinen nimi: 
Up in the Air
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2009
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
111
Up in the Air
Arto Lappalainen, Pe, 29/01/2010 - 00:00

Elokuva
Työlleen täydellisesti omistautunut huippukonsultti Ryan Bingham (George Clooney) reissaa ympäri Yhdysvaltoja ja irtisanoo ihmisiä tehokkaasti ja tunteettomasti. Pitkäaikaisen työntekijän erottaminen ulkopuolisen toimesta näet säästää yrityksiltä aikaa ja vaivaa, eikä esimies itse joudu kohtaamaan alaistaan ikävissä merkeissä. Bingham elää matkalaukkuelämää ja viettää suurimman osan vuodesta tien päällä, lentokoneissa ja hotelleissa, joiden kiiltäviä kanta-asiakas- ja exclusive-kortteja on lompakko täynnä, ja lentomailejakin kohta ennätysmäärä. Perhettä tai ystäviä ei sen sijaan ole, mitä nyt sisko Kara (Amy Morton) joskus soittelee. 

Kun pomo (Jason Bateman) ilmoittaa firman kehittävän toimintatapoja enemmän konttorilta hoidettavaan suuntaan ja tiukentavan matkustusbudjettia, Bingham tuntee vapautensa uhatuksi ja saa kaiken kukkuraksi paimennettavaksi uuden työntekijän, suoraan koulun penkiltä rekrytoidun Natalien (Anna Kendrick). Sliipatun liikemiehen elämään ilmestyy myös toinen uusi tuttavuus, hotellin baarissa tavattu Alex (Vera Farmiga), yhtälailla työkseen reissaava yksinäinen sielu, jonka kanssa voisi olla enemmänkin yhteistä. 

Irtisanomiset talouslaman seurauksena kuulostaa masentavalta aiheelta elokuvaksi, mutta Up in the Air onnistuu raikkaan, aikuisen ihmissuhdetarinan kautta sanomaan enemmän finanssikriisin vaikutuksista ja rikkinäisen aikamme pintakoreasta arvotyhjiöstä kuin moni markkinatalousdraama yhteensä. Capramaisella optimismilla täytetty yhteiskuntasatiiri käsittelee arkoja kipupisteitä suoraan, mutta sivistyneesti, julmasti, mutta rehellisesti.
Kun henkilöstösopeutukset, kustannussäästöt ja lomautukset ovat päivittäistä uutiskauraa ja monelle tavalliselle tallaajalle valitettavan totta, ajankohtainen oman aikansa elokuva onnistuu kertomaan oikeasta maailmasta ja oikeista, kokonaisista ihmisistä sydämellisesti ja koskettavasti. Ilmavassa käsikirjoituksessa on kärkeviä huomioita, nokkelia näpäytyksiä ja hauskoja hetkiä billywildermaisen terävällä dialogilla. 

Sanonnan "pojasta polvi paranee" paikkansa pitäväksi todistavasta Jason Reitmanista on tullut Ghostbusters-faijaansa Ivania huomattavasti kyvykkäämpi ja näkemyksellisempi tekijä. Röökiteollisuutta innovatiivisesti ironisoivan Thank You for Smokingin (2006) ja rehellisen suorapuheisen kultti-indien Junon (2007) jälkeen Reitman on kypsynyt entisestään ja osoittaa myös Up in the Airissa osaavansa asettaa kepeän komedian ja syvästi emotionaalisen draaman taitavasti balanssiin. Teknisesti oivaltavasti, näytteijöille tilaa antaen ja arkisen tyylikkäästi ohjattu laatuleffa hakee vielä alkupuolella hiukan lähtöporttiaan ja runsas, toki asiaan kuuluva, tuotesijoittelu särähtää silmään, mutta nopeasti homma lähtee nousukiitoon, välttää ilmakuopat ja päättyy upeaan touchdowniin.

Herra charmi George Clooney on enemmän kuin kotonaan supliikkina yrityssaneeraajana, jolla on kaikkea, mutta ei mitään. Kulutusyhteiskunnan antisankarin viitta istuu smoothille hurmurille paremmin kuin prässätty puku Ryan Binghamille. Vahvoja rooleja jatkava Vera Farmiga on niinikään erinomainen kolkyt ja risat uranaisena. Kaksikon kemiakin toimii saumattomasti. Triangelin täydentää korneissa Twilight-leffoissa nähty pirteän pippurinen Anna Kendrick naiivina noviisina. Sivummalla Jason Bateman on mies paikallaan tuloshakuisena johtajana, mainio koiranleuka Danny McBride osoittaa epäröivänä sulhasena hanskaavansa myös vakavammat roolit ja vanha cowboy Sam Elliott käväisee kuvissa lentokapteenina juuri niin kuin vain hän osaa. 

Castingin nerokkain oivallus on irtisanomiskohtauksissa käytetyt henkilöt, oikeasti työstään potkut saaneet ihmiset. Reaktiot ovat improvisoituja ja autenttisia, ja tuovat näin juttuun harvinaista realismia. Ovelasti joukossa on myös muutama oikea näyttelijä, kuten aina loistava J.K. Simmons

Yhteenveto

George Clooney velmuilee vastustamattomasti oman elämänsä yt-neuvottelut aloittavana bisneshaina yleismaailmallisesti taantumaa tarttumapintana käyttävässä dramedyssa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016