Annie
Jussi U. Pellonpää, To, 30/04/2015 - 00:00

Elokuva
10-vuotias orpotyttö Annie Bennett (Quvenzhané Wallis) elää angstista arkea Harlemissa, kontrollifriikin kasvattiäidin Colleen Hanniganin (Cameron Diaz) alati valvovan silmän alla, odotelleen joka perjantai oikeiden vanhempiensa saapumista hakemaan hänet takaisin kotiin. Iskää tai äiskää ei kuitenkaan koskaan näy, mutta kaikki muuttuu, kun äveriäs porho, New Yorkin pormestariksi halajava Will Stacks (Jamie Foxx) kirjaimellisesti törmää tyttöön ja päättää ovelan neuvonantajansa Guy Danillylla (Bobby Cannavale) kehotuksesta adoptoida tämän, ja nostaa samalla suurena hyväntekijänä kannatuksensa vaaleissa huippulukemiin. Eniten omaksi yllätyksekseen, Stacks huomaa kuitenkin pitävänsä nokkelasta ja kekseliäästä pikkutytöstä aivan oikeasti, ja alkaa suunnitella luottoapparinsa Grace Ferrellin (Rose Byrne) kanssa tämän adoptoimista. Danillylla on kuitenkin pahat mielessä, eikä toimettomaksi aio jäädä neiti Hanniganikaan, mutta kaikkien onneksi maailma, jossa elämme, on paikka, missä laulun voimin voi löytää uuden kodin, perheen ja rakkauden.

Broadwayn valloittanut ja aikanaan seitsemällä Tony-palkinnolla kruunattu musikaali Annie, joka pohjasi Harold Grayn jo vuonna 1924 julkaisemaan Little Orphan Annie -sarjakuvaan ja sen pohjalta tarinan rustanneen Thomas Meehanin kirjaan, näki päivänvalon 1977. Esitys nousi suureksi hitiksi ja pääsi valkokankaille ensimmäisen kerran legendaarisen John Hustonin toimesta vuonna 1982, jolloin pääosissa olivat Albert Finney ja Aileen Quinn nimihenkilönä. Disney väänsi rakastetusta tarinasta oman versionsa 1999 (pääosissa Victor Garber ja Alicia Morton) ja nyt asialla on Easy A (2010) ja Vain seksiä (2011) komedioiden ohjaajana kannuksia hankkinut Will Gluck.

Vuoden 2014 versio luottaa Charles Strousen tuttuihin säveliin, mutta kokonaisuus on vieläkin imelämpi kuin siitä aiemmin tehdyt filmatisoinnit. Michael Gradyn eläväinen kameratyöskentely tavoittaa hienosti suurkaupungin sykkeen ja nykyaikaisen hektisen elämänmenon, mutta kompastukivinä äitelän siirappiseksi väännetyssä hömpässä on materialismia ylistävä ja kaikesta särmäisyydestä siivottu käsikirjoitus, jonka takaa löytyy ohjaaja Gluck ja chickflickien, kuten 27 dresses - Hääkuumetta (2008) ja Kate Reddy - täydellä teholla yötä päivää (2011), Aline Brosh McKenna. Omaperäisyys jää kovasta yrittämisestä huolimatta muutamaan koukkuun 1930-luvun suuren laman ja nykyisen talouskaaoksen yhtäläisyyksistä, ja jokusen kimppalaulantakohtauksen kivaan koreografiaan, mutta muuten paketti on pyöritetty niin vahvassa sokerissa, että veriarvoja on syytä seurata tarkasti.

Sia ja Greg Kurstinin uudelleen nykyaikaisempaan tempoon ja instrumenttivalikoimiin sovittamat laulut ovat tuttuja kymmenistä muistakin yhteykssistä, joista parhaiten kelloja soittavat sulkut Maybe ja You`re Never Fully Dressed Without a Smile, fiilistä nostattavat Tomorrow ja Don`t Need Anything But You, sekä erityisesti parhaassa Austin Powers -leffassa Kultamuna (2002) Dr. Evilin ja Mini-Men ghettoversiona unohtumattomasti tykittämä It`s a Hard Knock Life. Taustavoimina insuliinin tarpeen tappiinsa nostavassa päivityksessä ovat toimineet Smithin pariskunta Will ja Jada Pinkett, sekä hiphoppari Shawn ”Jay-Z” Carter.

Jo Ray -elokuvalla (2004) kyntensä musiikin parissa näyttänyt, ja roolistaan blues-legenda Ray Charlesina Oscarilla palkittu Jamie Foxx tekee mitä pyydetään, mutta sydämensä löytävän porhon metamorfoosi ahneesta mukavaksi jää etäiseksi. Vuoden 2012 indieyllärissä Beasts of the Southern Wild läpilyönyt pippurinen Quvenzhané Wallis on yhä varsin valloittava ja aito ilmestys, mutta tämän suuhun lykätyt kliseiset sanat eivät tee oikeutta symppikselle tulkinnalle. Yhtä lailla niin tv:ssä kuin valkokankaillakin peruspäteviä sivareita esittävä Bobby Cannavale on luottomiehiä, mutta Cameron Diaz ärmentelee niin läpinäkyvästi omatunnottomana neiti Hanniganina, ettei matamin muovisuutta kyetä millään kätkemään. Lämpöä kuviin tuovat lukuisista tv-sarjoista tutut David Zayas kulmakunnan kivana kauppiaana ja Adewale Akinnuoye-Agbaje Stacksin kivana henkivartijana Nashina. Pikaisissa cameorooleissa piipahtavat mm. Ashton Kutcher, Rihanna, Patricia Clarkson ja Michael J. Fox, jonka uutta nimikkoshowta Gluck tuottaa.

Yhteenveto
Maailma on täynnä toinen toistaan upeampia musikaaleja, jotka kestävät versiointeja kerta toisensa jälkeen. Annie ei ole yksi niistä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016