Alkuperäinen nimi: 
Astérix et Obélix: Au service de Sa Majesté
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
106
Asterix ja Obelix Britanniassa
Jussi U. Pellonpää, Pe, 09/11/2012 - 00:00

Elokuva
Pienen Gallialaiskylän rauhaisa arki järkkyy, kun Asterixin (Edouard Baer) pikkuserkku kanaalin toiselta puolelta, brittiläinen Fritax (Guillaume Gallienne), tulee kuningattarensa Cordelian (Catherine Deneuve) pyynnöstä anomaan apua maansa miehittäneitä roomalaisia vastaan. Matkaan lähtevät Asterixin muassa myös vakikaveri Obelix (Gérard Depardieu) sekä varsinainen maanvaiva, trubaduuritähdeksi halajava nuori herra Poppix (Vincent Lacoste), josta pitäisi koulia matkan varrella mies. Toispuol jokkee odottaa Julius Caesarin (Fabrice Luchini) mahtavat joukot, mutta mitäpä niistä olisi vastusta galleille, joilla on mukanaan tynnyrillinen taikajuomaa.

Asterix ja Obelix Britanniassa on keskeneräinen ja ilman logiikkaa tehty yhdistelmä kahta sarjakuva-albumia, Asterix ja Obelix Britanniassa sekä Asterix ja Normannien maihinnousu, mutta näistä Rene Coscinnyn ja Albert Uderzon klassikkohauskuttimista ei ole jäänyt jäljelle kuin blandatut hahmot. Kömpelö ja yksinkertaisen typerä verbaalikomiikka puuduttaa jankuttavuudellaan, eikä edes kultturiherjoja ole jaksettu ympätty tarpeeksi mukaan. Ranskalaisten mielestä ehkä hauska brittiläiselle käytösetiketille ja jatkuvalle teen latkimiselle irvailu viedään yli kipurajan minuuttitolkulla kestävissä kohtauksissa, joissa ei tapahdu yhtikäs mitään.
Samaten hiukan vauhdikkaammatkin kohtaukset pilataan saippuasarjamaisilla loppupälyilyillä ja irvistelyillä.
Pahimillaan tuntuukin, että täysin tyylitajuton ohjaaja Laurent Tirard on ryhmineen ollut tekemässä kolmea eri elokuvaa, joista jokaisen mentyä männikköön, ollaan koostettu kuulopohjalta sietokykyä koettelevan pitkä silppusalaatti.

Pitkästyminen katsomossa johtaakin nopeasti epäolennaisuuksien bongaamiseen ja allekirjottanut havaitsikin, että liki kymmeneen kohtaukseen oli tunkenut salaa sivullisena mukaan myös kärpänen, joka häiritsevästi pörisi milloin missäkin, loistaen jälleen poissaolollaan myöhemmin otetuissa vastakuvissa. Joko kyseessä oli allegorisesti käsikirjoituksen verkkosilmillään nähneiden ja hetimiten kompostoituvan jätteen haistaneiden hyönteisten joukkoliikehdintä tai harvinaisen sitkeä yksilö, joka vietti tiukasti aikaa studioilla Raidia kaihtamatta.

Edouard Baer on Asterixina kahteen ilmeeseen luottava naamanvääntelijä, joka muiden esiintyjen tapaan kärsii kuivasta ja tylsästä käsikirjoituksesta. Vakkarina Obelixin hahmossa jo neljännen kerran vaappuva Gérard Depardieu tekee roolinsa rutiinilla, eikä edes yritä vaikuttaa inspiroituneelta. Sivurooleissa tympeä ja epäsympaattinen Guillame Gallienne Fritaxina ja vastenmielisen lipevä Vincent Lacoste Poppixina lähinnä ärsyttävät läsnäolollaan. Sinne tänne päättömästi pomppivan sekoilun naisrooleissa esiintyvät karismaton Charlotte Le Bon Fritaxin mielitettynä Ofeliana ja takaseinään saakka ylinäyttelevä Valérie Lemercier tämän käytösopettajana Miss Macintoshina, jonka nimestä ei saada yhtäkään toimivaa vitsiä väännetyksi. Toinen ranskisten kansallisaarre, arvokas Catherine Deneuve, kuittaa franginsa pienessä roolissaan pokan pettämättä, mutta Dany Boonin johtamien aivottomien normannien tapauksessa ei voi edes puhua näyttelijäntyöstä.

Yhteenveto
Niin lapsia kuin varsinkin aikuiskatsojia törkästi aliarvioiva hauskaton vedätys on ehdottomasti kivasti 13 vuotta sitten alkaneen elävänä esitetyn Gallia-saagan tylsin ja turhin esitys. Kautta Teutateksen, että moinen pistää vihaksi.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016