Autot
Vesa Jalkanen, Ma, 19/02/2007 - 00:00

Elokuva
Laadukkaista animaatioistaan tunnettu Pixar on jatkanut menestyskulkuaan parin vuosikymmenen ajan. Eräs merkittävistä miehistä Pixarin menestyksen takana on John Lasseter. Yrityksen johtamisen ohella hän on ohjannut mm. suurmenestykset Toy Story 1 ja 2 (1995, 1999) ja Ötökän elämää (1998). Autoista kiinnostuneen Lasseterin uusin tuotos Autot (Cars, 2006) kertoo itsekeskeisen ja omahyväisen kilpa-auton tarinan. Perimmäisenä tarkoituksena on kuitenkin kritisoida nykyistä urbaanin hektistä elämänrytmiä, jossa kiire ja suorittamisen paineet kiihtyvät kiihtymistään. Erityisesti Lasseter halusi välittää katsojille nopean moottoritien rakentamisen jälkeen unohduksiin jäänyttä Yhdysvaltain mantereen halki vievän läpikulkutien (Route 66) ja sen ympäristön historiaa ja rentoa elämäntyyliä, jota kyseinen tien pätkä monelle tuntuu edustavan.

Autojen tarinassa on kuitenkin jotain yleisinhimillistä, vaikka amerikkalaisen Route 66 nimeä kantavan historiallisen tienpätkän tunnearvo ei suomalaiselle katsojalle välttämättä aukeakaan samalla tavalla kuin autohullun amerikkalaisen kansan edustajille. Suomessakin on kuitenkin havaittavissa samantapaista pienten syrjäkylien autioitumista liikenteen siirtyessä suurille moottoriteille ja ostosvoimaisten kansanmassojen rynnätessä massiivisten ostosmarkettien asiakkaiksi. Moni kyläkauppa on joutunut laittamaan lapun luukulle asiakkaiden kaikottua. Alue- ja sosiaalipoliittisen kannanoton ohella tarinassa korostetaan myös muiden huomioon ottamisen ja ystävyyden merkitystä.

Kaikki alkaa jännittävissä merkeissä Piston Cupin viimeisen ja ratkaisevan osakilpailun käynnistyessä täyteen vauhtiinsa. Mestaruuskamppailussa on vielä mukana kolme täysin erilaista autoa, jotka päätyvät tasatilanteeseen. Ylimielinen tulokas Salama McQueen ahdistelee tosissaan vanhoja konkareita; moninkertaista mestaria ja ikuista kakkosta Jasu Junttia. Ratkaiseva kisa määrätään käytäväksi Kaliforniassa. Siirtymämatkalla onnettomien sattumusten seurauksena Salama McQueen joutuu kuitenkin hiljaisen pikkutien varressa sijaitsevaan unohdettuun kaupunkiin. Liikennerikkomuksista tuomittu Salama joutuu hiljentämään vauhtia korjatessaan aiheuttamiaan vahinkoja. Pian Salama löytää myös muita syitä vauhdin hiljentämiseen. Hänen ihmeekseen kilpaileminen ei olekaan ainoa tärkeä asia elämässä, ja hänen aiemmin lehdistölle toistamansa hokema siitä, ettei kyse ole pelkästään voitosta, saa aivan uudenlaisen merkityksen.

Teknisesti Autot on huikea animoinnin taidonnäyte. Kilparadalla kisailevat ja pitkin amerikkalaisia teitä kruisailevat autot näyttävät hienoilta. Erityisen vakuuttavaa on kuitenkin ympäristön mallinnus. Yhdysvaltalainen kuvitteellinen pikkukaupunki Syyläri City iän myötä ränsistyvine rakennuksineen ja teiden varsilla avautuvat maisemat metsineen ja vuorineen ovat todella vaikuttavan aitoja.

Tarinassa autot ovat ottaneet ihmisten ja eläinten roolit. Huippuunsa viriteltyjen kilpa-autojen kisoissa yleisönä on kaikenlaisia autojen siviilimalleja farmareista asuntoautoihin. Eri automallit ylipäätään edustavat erilaisia persoonallisuuksia alkaen pakettiauton hippi-ideologiasta militaristihenkiseen sileitä teitä vieroksuvaan maasturijeeppiin. Muutoin tarinan perusrunko ei ole erityisen uusi tai innovatiivinen. Visuaalisen annin ohella autojen muotteihin puetut henkilöhahmot tuovat elokuvaan omaa väriään. Erityisesti hinausauto Martti on varsinainen mesomiskomiikan ilmentyvä toimien Hessu Hopon ja Jim Carreyn villeimpien sekohahmojen risteytymänä. Muut automallit ovat huomattavasti perinteisiin luonnerooleihin pidättäytyvämpiä tarjoten kuitenkin monia hauskoja tilanteita. Pohjimmiltaan Autot on koko perheelle soveltuva tarina ystävyyden ja vanhempien kunnioituksen merkityksestä. Elokuva tarjoaa eri ikäisille komiikan piiskan sivalluksien ohella myös ajattelemisen aihetta, ainakin vähäksi aikaa.

Kuva
Teknisesti korkeatasoinen animaatio on onnistuttu siirtämään DVD-muotoon mallikelpoisesti. Kirkkaat värit toistuvat kaikessa komeudessaan. Autojen väliset kisailut kuin myös teiden varsille jäävät komeat ja yksityiskohtaiset maisemat ovat kerta kaikkiaan uppeaa katsottavaa. Ongelmia ei ole edes autojen jälkeensä jättämien pölypilvien, animoidun sateen tai öisten moottoritietaipaleiden varrella.

Ääni
Dolby Digital 5.1 -ääniraita on hulppea esitys. Monikanavamiksaus tuo voimakasta tilan tuntua päästäen katsojan tapahtumien keskipisteeseen. Suomenkielinen dubbaus on laadukasta työtä. Mukana on tuttuja autourheilun maailmasta Mika Häkkisen puhuessa kuskin penkiltä Kyllönen-Mustakari parivaljakon selostaessa tapahtumia radan reunalla.

Lisämateriaali
Levyllä on lisämateriaalia varsin vähän. Haastattelukoosteessa Elokuvan Autot innoittaja (7:05) ohjaaja John Lasseter kertoo syitä, jotka johtivat hänet tekemään elokuvan autoista. Epilogi (4:07) on lopputekstien ohella nähtävä videopätkä, mutta koko ruudun kokoisena versiona. Lisäksi mukana on kaksi lyhytelokuvaa. Yhden miehen yhtye (4:21) on Autot-elokuvan teatterissa nähneille tuttu tarina kahdesta kilpailevasta yhden miehen orkesterista. Martti ja aavevalo (6:51), hupaisa kertakatselun kestävä filmi, kertoo hinausauto Martin edesottamuksista ja hänen pelkäämästään aavevalosta. Martti ja aavevalo on katsottavissa suomeksi dubattuna. Muu lisämateriaali on tekstitetty suomeksi. Mukana on myös mainostrailereita elokuviin Ratatoulle (1:38), Meet the Robinsons (0:44) ja Peter Pan DVD (1:31).

Yhteenveto
Kirjaimellisesti jatkuvan kiireen keskipisteessä oleva omahyväinen ja itsekeskeinen kilpa-auto joutuu olosuhteiden pakosta hiljentämään vauhtiaan ja huomaa elämässä aivan uusia asioita.Tarinan tasolla tuttuihin kaavoihin turvautuva, autoja inhimillistävä Pixar-animaatio teos on visuaalisesti upea. Se ei pääse lähellekään Pixarin parhampia teoksia, kuten Toy Story tai Ötökän elämää, mutta tarjoaa kuitenkin koko perheelle sopivan, viihdyttävän tavan viettää pari tuntia.

Kuvasuhde: 
2.40:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Digital 5.1
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016