Autot 2
Jussi U. Pellonpää, Ke, 10/08/2011 - 00:00

Elokuva
Osallistuessaan kaikille kilpa-autoille tarkoitettuun maailmanlaajuiseen sarjaan Syyläri Cityn sankarit Salama McQueen (Owen Wilson) ja tämän uskollinen ystävä hinausauto Martti (Larry The Gable Guy) joutuvat mukaan kansainvälisen vakoilun maailmaan, joka vie kaksikkoa ympäri vanhaa ja uutta mannerta. Salaisuuksien keskiössä vaarallisen kameran perässä operoi brittien ykköskärry, huippuagentti Finn McMissile (Michael Caine) kurvikkaan apparinsa Holli Shitftwellin (Emily Mortimer) kanssa, joiden hurjana tehtävänä on toimittaa huippurikollinen Professori Zündapp (Thomas Kretschmann) varikon kautta vankilaan. Mutkat kiristyvät ja kierteet kovenevat, kun Marttia luullaan jenkkiagentiksi Salaman kivutessa kohti Japanin, Italian ja Iso-Britanniankin kattavan kilpasarjan kärkeä ja huimaa finaalia.

Pixar-pomo John Lasseterin lempilapsi, vauhtianimaatio Autot (Cars, 2006), saa jatkoa yksinkertaisella nimellään Autot 2. Seikkailun laventaminen kansainvälisen vakoilun maailmaan on tuonut meininkiin sopivassa määrin jännitystä ja varsinkin aikuiskatsojille tukussa täsmäosumia Bondeihin ja Vaarallisiin tehtäviin. Myös Pixarin uuden lempisäveltäjän, Michael Giacchinon, score leikittelee tutun kuuloisilla agenttikliseillä, mutta osaa tarvittaessa myös herkistellä riittävästi.

Ben Queenin käsikirjoitus on kokoelma monimutkaisia roolipelejä, kevyttä kritiikkiä fossiilisista polttoaineista sekä lempeästi läskiksi lyötyjä kyttäilykliseitä, pääpainon ollessa kuitenkin vauhdikkaalla kilvan ajolla ja vaarallisilla tilanteilla. 3D-Animaatio on Pixarille tuttuun tapaan äärimmäisen tasokasta sekä yksityiskohdiltaan tuhlailevaa ja metallisiin henkilöhahmoihin on pukattu isolla kauhalla persoonaa ja karaktääriä. Kokonaisuus jää kuitenkin aavistuksen itseään toistavaksi, eikä Autojen toisesta tulemisesta löydy samankaltaista turnauskestävyyttä kuin esimerkiksi Pixarin mestariteoksista Toy Storyt 1-3 (1995-2010), Rottatouille (Ratatouille, 2007) tai WALL•E (2008).

Owen Wilsonin rento Salama ja Larry The Gable Guyn heinähattuisen Martin jutustelu on ykkösosasta tuttua nokittelua, kun taas Sir Michael Caine tuo touhuun arvokkuutta ja klassista bondismia Finn McMissilena. John Turturro on hauskasti kirkuva italialainen formulapiru Francesco Bernoulli, Eddie Izzard aatelinen seikkailijaneliveto Sir Miles Axelrod ja Jason Isaacs moneen kykenevä suihkari Leland Turbo. McLaren-kuski Lewis Hamilton poikkeaa juhlissa Lewis Hamiltonina.

Kotimaassa autoja dubbaavat tutut tekijät: Sami Uotila on Salama, Heikki Silvennoinen Martti, Neil Hardwick McMissile, Petteri Summanen Bernoulli, Janne Kataja Axelrod, Jonna Järnefelt Holli ja André Wickström professori Zündapp. Suomen formulamaailmasta mikrofoniin ovat poikenneet puhumassa mm. F1-velho Erkki Mustakari ja ex-kuski Mika Salo.

Yhteenveto
Ei aivan sitä parasta ja kekseliäintä Pixaria, mihin on Disneyn hoiviin palanneen mestaripajan teoksissa totuttu, mutta ensimmäisestäkin osasta tykänneet tulevat viihtymään Autot 2:n seurassa aivan taatusti.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016