Avatar
Jussi U. Pellonpää, Pe, 23/09/2022 - 08:47

Elokuva

On vuosi 2154 ja planeettamme Maan luonnonrikkaudet ovat ehtyneet. Ihmiset suorittavat tutkimuksia ja kaivauksia vierailla planeetoilla, ja planeetta Pandoralta löydetty älymetalli voisi ratkaista Telluksen tulevaisuuden. Pandoran ilmakehä on kuitenkin myrkyllinen ihmisille ja sitä asuttaa Na`Vi-heimo, jonka siniset ja kissamaiset edustajat eivät katso ahneita tunkeutujia hyvällä. Maassa käydyissä taisteluissa halvaantunut merijalkaväen sotilas Jake Sully (Sam Worthington) saa uuden mahdollisuuden, sillä on mahdollista kloonata Na`Vi- ja ihmis-dna, ja näin synnyttää Avatar, toinen keho, jonka avulla siihen asettunut ihminen kykenisi elämään Pandoralla ja suostuttelemaan sen asukkaat planeetan hyödyntämiseen ihmiskunnan hyväksi. Mitä kauemmin Jake kuitenkin viettää Avatarissaan ja varsinkin terhakan Na`Vi-neidon Neytirin (Zoe Saldana) kanssa, sitä vakuuttuneempi hän on johtajiensa, kaivauksia johtavan öykkärin Selfridgen (Giovanni Ribisi) ja tämän hanakasti aseisiinsa tarttuvien turvajoukkojen komentajan Quaritchin (Stephen Lang), tuhoisista suunnitelmista. Ja niin tulee Jaken aika valita puolensa.

James Cameronin vuonna 2009 julkaistu scifispektaakkeli Avatar ei ollut millään mittapuulla mestariteos, vaikka yli miljardin dollarin tuottoihin yltikin.
Nyt se toimii remasteroituna vain syöttinä joulukuussa ensi-iltaan tulevaa, 13 vuotta odotetulle Avatar: The Way of Water -elokuvalle.

Avatar on yksityiskohdiltaan rikas ja ylöspanoltaan tuhlaileva fantasiaseikkailu, mutta pohjimmiltaan vain varsin yksinkertainen leirinuotiolegenda, kertomus sankarista, joka kääntyi omiaan vastaan ja pelasti arvokkaita ajatuksia vaalivan alkuperäisheimon, Tanssii Na´Vien kanssa, voisi sanoa. James Cameron kun ei ole tarinankertoja, vaan teknikko ja insinööri, jonka elokuvia on aina leimannut ylenpalttinen high-tech-fanitus, vaikka sitten kertomuksen kustannuksella. Eikä Pandoran ja sen asukkien tarinat vielä seuraavaan seikkailuunkaan lopu, sillä tulevat osat, järjestysnymeroiltaan 3, 4 ja 5 tulevat valkokankaille vuosina 2024, 2026 ja 2028.

Sam Worthington on mies paikallaan omatuntonsa kanssa tappelevana sotilaana, joskin koskettavimman roolisuorituksen tekee Zoe Saldana, vaikka esiintyykin koko elokuvan digitaalisesti rakennettuna humanoidina. Sigourney Weaver on katseen kestävä asioiden oikean tolan puolesta taistelevana tiedeihmisenä, mutta Giovanni Ribisin ja Stephen Langin sika-ahneet militantit menevät räjähdysten ja kaahauksen keskellä hulppeasti ylikirjoitettujen roolien kastiin.

Yhteenveto

Avatar ei masteroitunakaan herätä vaadittavia tunteita, vaan on vain visuaalisesti näyttävä matka yhden alan arvostetuimman elokuvatekijän mielikuvitukseen. Turhankin tuttu tarinalinja verottaa kuitenkin täydeltä laidalta tykittävän tekniikan väriloistoa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Pakkotekstitys: 
Ei ole


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016