Alkuperäinen nimi: 
Avatar
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2009
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
165
Avatar
Jussi U. Pellonpää, To, 17/12/2009 - 00:00

Elokuva
On vuosi 2154 ja planeettamme Maan luonnonrikkaudet ovat ehtyneet. Ihmiset suorittavat tutkimuksia ja kaivauksia vierailla planeetoilla, ja planeetta Pandoralta löydetty älymetalli voisi ratkaista Telluksen tulevaisuuden. Pandoran ilmakehä on kuitenkin myrkyllinen ihmisille ja sitä asuttaa Na`Vi-heimo, jonka siniset ja kissamaiset edustajat eivät katso ahneita tunkeutujia hyvällä.

Maassa käydyissä taisteluissa halvaantunut merijalkaväen sotilas Jake Sully (Sam Worthington) saa uuden mahdollisuuden, sillä on mahdollista kloonata Na`Vi- ja ihmis-dna, ja näin synnyttää Avatar, toinen keho, jonka avulla siihen asettunut ihminen kykenisi elämään Pandoralla ja suostuttelemaan sen asukkaat planeetan hyödyntämiseen ihmiskunnan hyväksi. Mitä kauemmin Jake kuitenkin viettää Avatarissaan ja varsinkin terhakan Na`Vi-neidon Neytirin (Zoe Saldana) kanssa, sitä vakuuttuneempi hän on johtajiensa, kaivauksia johtavan öykkärin Selfridgen (Giovanni Ribisi) ja tämän hanakasti aseisiinsa tarttuvien turvajoukkojen komentajan Quaritchin (Stephen Lang), tuhoisista suunnitelmista. Ja niin tulee Jaken aika valita puolensa.

Jos James Cameronin kirjoittaman naiivin tarinan ja sen siniset suippokorvasankarit Na`Vit kykenee kokonaisena nielemään, Avatar tarjoaa herkkuja detaljeja, hurjaa toimintaa ja visuaalista ilotulitusta koko rahan (raportoitu budjetti hipoo 200 miljoonaa dollaria) edestä. Yksityiskohdiltaan rikas ja ylöspanoltaan tuhlaileva fantasiaseikkailu on kuitenkin pohjimmiltaan varsin yksinkertainen leirinuotiolegenda, kertomus sankarista, joka kääntyi omiaan vastaan ja pelasti arvokkaita ajatuksia vaalivan alkuperäisheimon.

Toki Cameronilla on yleismaailmalliset huomiopisteet kohdallaan, luonnonsuojelulliset ja antropologiset aspektit aihioina ja suuryritysten pohjaton ahneus maalitauluna, mutta liian monesti aivan liian pitkäksi venytetty elokuva unohtuu jankkaamaan samoja, jo monta kertaa kerrottuja asioita. Kaikki Cameronin maneerit ovat myös tietenkin läsnä, mahtipontiset kuvakulmat ja sommittelut, henkeäsalpaavat kamera-ajot ja häikäisevin 3D-tekniikka mitä rahalla saa, mutta siltikään Avatar ei tule jäämään historiaan mitenkään mullistavana kokemuksena. James Cameron kun ei ole tarinankertoja, vaan teknikko ja insinööri, jonka elokuvia on leimannut ylenpalttinen high-tech-fanitus, vaikka sitten kertomuksen kustannuksella.

Kovassa nosteessa oleva Sam Worthington on mies paikallaan omatuntonsa kanssa tappelevana sotilaana, joskin koskettavimman roolisuorituksen tekee Zoe Saldana, vaikka esiintyykin koko elokuvan digitaalisesti rakennettuna humanoidina. Sigourney Weaver on katseen kestävä asioiden oikean tolan puolesta taistelevana tiedeihmisenä, mutta Giovanni Ribisin ja Stephen Langin sika-ahneet militantit menevät räjähdysten ja kaahauksen keskellä hulppeasti ylikirjoitettujen roolien kastiin.

Titanicin (1997) mukana miljoonamyyntiin itsensä scorettanut James Horner jatkaa itsensä kierrättämistä tuttuun ja jo kymmenesti kuultuun tapaansa. Kun kuvitetaan militaristista kaivosyhtiötä ja sen miehistöä, musiikki on sotilaallista ja marssitempoon takertuvaa, kun taas ollaan varsin vehreän vihreällä Pandora-planeetalla, sointukulkuja luovat primitiivisemmät soittimet perkussioista puupuhaltimiin. Dramaattisimmissa jaksoissa ja elokuvan block pointeissa, käännekohdissa, ollaan aivan akordin päässä siitä, että Céline Dion aloittaisi Titanicin tuutulaulun My Heart Will Go On. Avatarin tapauksessa sangen tutun kuuloisen loppulaulun I See You (Theme from Avatar) esittää kuitenkin nuoremman polven laulajalikka Leona Lewis.

Yhteenveto
Jos nenänvarsi kestää liki kolme tuntia epäergonomisia 3D-kakkuloita, niin tarjolla on näyttävä matka yhden alan arvostetuimman elokuvatekijän mielikuvitukseen. Turhankin tuttu tarinalinja verottaa kuitenkin täydeltä laidalta tykittävän tekniikan väriloistoa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016