Alkuperäinen nimi: 
The Avengers
Valmistusvuosi: 
2012
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
123
Avengers, The
Jussi U. Pellonpää, La, 28/04/2012 - 00:00

Elokuva
Kun maapalloa uhkaa invaasio ulkoavaruudesta, kansainvälisen turvajärjestön S.H.I.E.L.D.:in johtaja Nick Fury (Samuel L. Jackson) kokoaa kaikkien aikojen tiimin puolustamaan elintapaamme. Superkyvyillä varustettuun joukkueeseen liittyvät Iron Manina tunnettu Tony Stark (Robert Downey Jr.), ylimääräisen gamma-säteilyn seurauksena suuttuessaan hurjaksi Hulkiksi muuttuva tiedemies Bruce Banner (Mark Ruffalo), rinnakkaismaailma Asgardin valtias, ukkosen Jumala Thor (Chris Hemsworth), sekä salaisella seerumilla jo toisen maailmansodan aikaan yli-inhimilliset kyvyt saanut Captain America (Chris Evans). Uusina jäseninä puolustusrintamaan nousevat myös Black Widow (Scarlett Johansson) sekä Hawkeye (Jeremy Renner). Pian eripuraiselle joukolle selviää, että hyökkäyksen takana on Thorin katkera ja kostonhimoinen velipuoli Loki (Tom Hiddleston), joka halajaa Tellukselta avainta universumin totaaliseen hallintaan, Tesseraktia, joka on paitsi ehtymättömän energian lähde, myös portti toisiin ulottuvuuksiin.

Buffy Vampyyrintappaja -tv-sarjalla kuuluisuuteen kiivenneen Joss Whedonin The Avengers on sarjakuvafriikkien, ja varsinkin Marvel-fanaatikkojen märkä uni, hartaudella odotettu filmatisointi, joka kaikkien osapuolten onneksi myös lunastaa lupauksensa megaluokan hauskanpidosta ja tuhovoimaisesta efektiseikkailusta. Mosaiikkimainen tarina yhdistää Marvelin kuuluisimpia sarjakuvasankareita samaan elokuvaan taaten jokaiselle erikoiskyvyillä varustetulle supersankarille oman aikansa ahdingossa sekä myös sen kirkkaimman hetken.

Juonenkäänteet pelittävät parhaiten Kostajien alkuperät tietäville, sillä uudempi matkustaja voi pudota räjähdysten, takaa-ajojen ja kovapanosammunnan ristitulessa nopsaan kelkasta. 3D on mukana lähinnä syvyysvaikutelman lisäämiseksi, eikä ylimääräisellä ulottuvuudella muutenkaan kikkailla turhaan. Turhasti hanskasta lähtevä loppusota uhkaa puuduttaa pelkkänä temppuiluna, mutta kokonaisuus rullaa kuitenkin rentona, kun kerrontaa kevennellään tasaisin väliajoin vinkeillä vuoropuheluilla, joiden parissa yksi joukosta on ylitse muiden.

Parhaat läpät saanut Robert Downey Jr. nakuttaa varmaan tapaansa kyynisen ironiset lohkaisunsa suoraan tauluun ja yksrivisistä monet onnistuvat naurattamaan myös ääneen. Mark Ruffalo saa Hulkiinsa huomattavan paljon sielua ja Evans kapteeniinsa särmää, kun taas Hemsworthin Thor ja Johanssonin sekä Rennerin hahmot jäävät sovinnolla sivummalle. Tom Hiddlestonin Loki toimii napakkana liimana heroistisen pääjengin välillä.

Yhteenveto
Ei niin napakka kuin Marvelin sankareiden omat elokuvat, varsinkaan Iron Man ja Thor, mutta osiensa summana kuitenkin tarpeeksi tyylikäs, perinnetietoinen ja tulivoimainen näyte, ettei katsomosta montaa pettynyttä fania ulos kävele.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016