Alkuperäinen nimi: 
Babylon 5: The Gathering
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1993
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
89
Babylon 5: The Gathering
J. Pikkarainen, Ma, 10/04/2006 - 00:00

Elokuva

Valkovenäläissyntyisen J. Michael Straczynskin luoma Babylon 5 -universumi nousi Star Trekin rinnalle kilpailemaan edelleen kiistanalaisesta maailman paras sci-fi-sarja -tittelistä. Sci-fi-olmien keskuudessa kuulutaankin joko B5-fanaatikkoihin tai Star Trek -friikkeihin, välimuotoa ei ole. Paitsi ylistäen omaa sarjaansa, kuuluu jokaisen itseään kunnioittavan fanin hyljeksiä ja kritisoida kilpailevaa tekelettä. Todellisuudessa perusfani pitää molemmista, mutta kaapista poistuminen tietäisi kivitystä kummankin lahkon toimesta.

Babylon 5 suunniteltiin alusta lähtien viisivuotiseksi sarjaksi. Lievistä loppupään tuotanto-ongelmistaan huolimatta sarja myös toteutui alun suunnitelmien mukaisesti. Sarjassa tämä näkyy koko viiden tuotantokauden ajalle levittäytyvänä jatkuvana juonena. Ensimmäisen kauden tapahtumiin palataan vielä neljännellä kaudella, ja perusjaksoissa olevia yksityiskohtia saatetaan käyttää hyödyksi myöhemmässä vaiheessa. Uudemmat katselukerrat lämmittävätkin B5-fanin sydäntä yhä uudelleen ja uudelleen, kun yksittäisistä jaksoista löytää viittauksia tulevaan.

Vuonna 1993 ilmestynyt Babylon 5: The Gathering -elokuva aloitti sarjan pitkän taipaleen. Sarjassaan viides Babylon 5 -avaruusasema on toimintakunnossa, ja aikaisempia asemia vainonneilta sabotaaseilta ja onnettomuuksilta on vältytty. B5 on rakennettu puolueettomalle alueelle, jossa sen on tarkoitus toimia yhtenäisenä turva- ja kauppapaikkana sekä rauhan ylläpitäjänä. Asemaa ylläpitävät sotilasarvoiset ihmiset, mutta sen neljännesmiljoonan vahvuinen henkilökanta koostuu pääosin muiden rotujen edustajista. Näistä ihmiset yhdessä kolmen muun rodun (minbari, centauri, narn) kanssa edustavat kehittyneimpiä ja suurimpia sivilisaatioita.

Gathering alkaa siitä, kun hetken toiminnassa ollut Babylon 5 -asema saa yllättävän kunnianosoituksen vorloneilta. Jokaiselle tunnetulle rodulle täydellisenä mysteerinä pysyneet vorlonit ovat lähettäneet oman edustajansa Babylon 5 -asemalle. Heistä ei tiedetä muuta kuin se, että he ovat äärimmäisen kehittynyt ja vanha rotu. Hyvin alkanut toiminta avaruusasemalla joutuu kuitenkin vaaraan, kun vorloneiden lähettiläs, Kosh, löydetään kriittisessä tilassa heti asemalle astuttuaan. Vorlonit lähettävät oman vastauksensa parin taistelualuksen turvin, eikä aikaa syyllisen löytämiseen ole hukattavissa.

Juoni on oikeastaan ainoa pilotin pelastava tekijä. Vaikkei mistään kovinkaan erikoisista kuvioista ole kyse, on se muuhun elokuvaan verrattuna varsin hyvällä tasolla. Käsikirjoituksen turvin päästään myös tutustumaan B5-aseman eri osiin, näkemään sen moninaisia rotuja, periaatteita ja sääntöjä - perinteisen sci-fi-sarjan tapaan. Kädestä pitely vaivaa ajoittain, kun vähänkään merkitykselliset nurkkaukset pitää käydä läpi, jotteivat ne tulisi yllätyksenä jatkossa. Paras tutustuminen B5-universumiin on kuitenkin sarjan katsominen, vaikka pilotti heppoiset perusteet antaakin.

Näyttelijöitä vaivaa vielä tuntemattomuus omaan hahmoonsa kohtaan, mikä näkyy lievänä kankeutena. Asemaa johtavaa komentaja Sinclairia näyttelevä Michael O’Hare on kuin seipään niellyt, ja taso paranee hieman sarjaan päästessä. Narnien edustajaa, G’Karia, näyttelee Andreas Katsulas ja centaurien vastaavan, Londo Mollarin, tulkitsee Peter Jurasik. Katsulas ja Jurasik ovat hahmojensa kanssa sinut jo pilotista lähtien, mutta meno paranee entisestään sarjaan päästessä. Frankensteinin morsiamen sci-fi-versiota edustava minbar-lähettiläs Delenn (Mira Furlan) on puolestaan karmeaa katseltavaa ulkonäöllisesti, mikä onneksi korjataan sarjassa. Furlan tulkitsee ystävällisen lähettilään roolin onnistuneesti, vaikka pidemmän päälle varsin yksipuoliseksi.

Babylon 5: The Gathering on lievästi sanottuna heikkotasoinen aloitus hyvälle sarjalle. Keskinkertaisen juonen avulla hahmoja selvittävä Gathering sisältää muutamia melko radikaalistikin muutettuja kohtauksia ja juonikuvioita, joita ei enää sarjan alussa nähdä. Osa päähahmoista kirjoitetaan sarjan alussa pois, toiset taas kokevat kosmeettisia muutoksia, ja muutamien luonne siirretään toiselle hahmolle. Pilotti sysää kuitenkin pidempiaikaisen juonen liikkeelle, ja vaikka varsin pienistä yksityiskohdista onkin kyse, on Gathering lähes pakollista katsottavaa ennen sarjaan menemistä.

Kuva
1.33:1-suhteinen kuva on pilotin lailla järkyttävää katseltavaa. Jos jotain positiivista on haettava, niin siitä saa selvän. Kuvaa vaivaa jotakuinkin kaikki luokiteltavat virheet ylipehmeydestä vuotaviin väreihin, pikselöitymiseen ja reunakorostukseen. Yksityiskohtia on turha lähteä etsimään kuvasta, sillä hahmojen kasvonpiirteetkin peittyvän usein epätarkaksi mössöksi.

Ääni
Dolby Digital 2.0 -ääniraita on sentään hieman parempilaatuinen kuin kuva. Se on häiriötön, ja puheet ja tehosteet sointuvat selkeänä. Mitään suurta ei kannata kuitenkaan odottaa. Erityismaininta pilotin omalaatuisesta tunnusmusiikista, joka paljastaa, miltä Baywatchin tunnari kuulostaisi sci-fi-genressä.

Lisämateriaali
Suppeaa tuotantoryhmän biografiaa ei tohdi edes luokitella lisämateriaaliksi.

Yhteenveto
Jopa fanaattisimman B5-fanin silmiä raiskaava Babylon 5: The Gathering ei ole se ylväs sci-fin edustaja, jota monet palvovat. Gathering on suorastaan ala-arvoisen heikko tekele, jossa niin motiivit, henkilöt kuin tapahtumat muuttuvat sarjaan päästessä. Elokuva on kuitenkin suositeltavaa katseltavaa sarjan parissa aloitteleville, kunhan ei erehdy luulemaan loppusarjaa samanlaiseksi.

Kuvasuhde: 
1.33:1
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Osa saksalaista Babylon 5 -kokoelmaa, joka sisältää kaikkien B5-elokuvien ja -sarjakausien lisäksi lippiksen, julisteen ja saksankielisen infolehtisen.
Ääni: 
Dolby Digital 2.0
Dubbaukset: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016