Beatrix Potter - taiteilijaelämää
Jussi U. Pellonpää, To, 20/09/2007 - 00:00

Elokuva
1800-luvun lopulla, viktoriaanisen ajan Englannissa nuori Beatrix Potter (Renée Zellweger) elää ahdistavia aikoja tiukkoja tapakoodeja ylläpitävässä perheessään. Potterin perheen matriarkkana häärii vaativa äiti (Barbara Flynn), mutta mukava isäukko (Bill Paterson) ymmärtää lahjakkaan tyttärensä haluavan elämältä muutakin kuin aatelisen aviomiehen. Beatrix uskaltautuu tarjoamaan mittavassa kirjeenvaihdossaan tarinoidensa höysteeksi piirtelemiään suloisia eläinsatuja kirjakustantajille, mutta huonolla menestyksellä. Kaikki kuitenkin muuttuu kun Warnen perheyritys keksii antaa projektin veljistä nuorimmaiselle, kustannusalalle innolla halajavalle Normanille (Ewan McGregor). Norman on ainoa, joka näkee Beatrixin tarinoiden potentiaalin ja sukunsa nimeä hyväksi käyttäen, ei pelkästään julkaise tämän tarinoita, vaan tekee niistä vielä nelivärisen kuvapainoksen. Petteri Kaniinin ja muiden eläinhahmojen hellyttävät seikkailut pihamaan katveessa osoittautuvat pian menestykseksi ja nuorenparin välillä alkaa kipunoida muukin kuin pelkkä työsuhde. Omassa maailmassaan pörröisten ystäviensä kanssa enemmän kuin arjessa viihtyvä Beatrix kavahtaa ensin ajatuksiltaan avoimen ja sydämensä ääntä kuuntelevan Normanin tunteiden paloa, mutta löydettyään sielunkumppanin tämän siskosta Milliesta (Emily Watson), hän uskaltautuu ottamaan ensimmäiset askeleensa rakkauden ihmeellisessä maailmassa.

Beatrix Potterin (1866– 1943) maailmankuulut eläinsadut ovat kuuluneet lastenkirjallisuuden kirkkaimpaan kärkeen jo yli sata vuotta eikä sellaista perhettä taida löytyäkään, missä näitä kivoja ja opettavaisiakin tarinoita ei olisi pilteille luettu. Beatrix Potter piti kuitenkin yksityiselämänsä visusti poissa julkisuuden valokeilasta, kohdaten menestyksen vastapainoksi traagisiakin tapahtumia ja juuri tätä tuntematonta puolta menestyskirjailijan elämästä on Chris Noonan lähtenyt herkällä otteella tutkimaan. Vuoden 1995 menestyselokuvan,  Babe – urhea possu, jälkeen hiljaiseloa ohjausrintamalla viettäneen Noonanin kertojantaidot eivät vuosien saatossa ole suinkaan kadonneet, vaan päinvastoin.

Beatrix Potterin tarinaa Noonan tulkitsee rauhallisesti ja antaa hauraan, surullistenkin ihmiskohtaloiden värittämän kertomuksen soljua eteenpäin omalla painollaan. Potterin luomat hahmot, Petteri Kaniinin johdolla heräävät henkiin kirjojen sivuilta ja piirustuksista, elävöittäen välillä tarinaa lämpimillä fantasiaelementeillä. Noonan ei niinkään keskity taiteilijaan ja tämän luomisprosessiin vaan kuvaa enemmänkin ihmisiä tiettynä aikautena, ulkoa tulevien paineiden puristuksessa. Elokuva olisikin kaivannut enemmän taustojen tutkimista, kuvitusta siitä mistä Potterin tarinat todella saivat alkunsa. Nyt neiti Potter jää etäiseksi kaikessa omaperäisyydessään eikä elokuvalle välttämätöntä samaistumisen tunnetta pääse kuin paikoin syntymään. Andrew Dunnin harkittu kameratyöskentely romantisoi tyylitellysti valaistuilla kuvilla mennyttä aikaa ja teknisesti eheän kokonaisuuden kruunaa Nigel Westlaken harmoninen musiikki.

Tähdittämänsä elokuvan tuottajanakin toiminut Renée Zellweger ei kaikesta saamastaan glooriasta huolimatta tunnu vieläkään hallitsevan kuin kaksi ilmettä, elokuvan genrestä riippumatta. Olipa kyseessä sitten draama tai komedia, tarjolla on aina jompi kumpi daamin tavaramerkeistä, vino hymy tai mököttävä pikkulapsi. Näillä kahdella kasvolla Zellweger saa kyllä tunnettakin rooliinsa, mutta ylidramaattisen teatraaliselta jälkimaulta ei roolityössä voi välttyä. Aina valloittava Ewan McGregor muotoilee Normanistaan sympaattisen, aina kaikkeen uuteen avoimesti suhtautuvan visionäärin, eikä herra säästele sitä tunnetuinta asettaankaan, koko kankaan valaisevaa hymyä. Pääkaksikolta puuttuu kuitenkin se räiskyvin kemia, ja koska yhteinen valkokangasaikakin jää suhteellisen pieneksi, omaperäisyydellä muista erottuvimman tulkinnan tekee Emily Watson, halliten naisasialiikkeen esitaistelijaa muistuttavan Millien roolin raikkaan rohkeasti.

Yhteenveto
Romanttinen henkilökuva rakastettujen lastenkirjojen äidistä, ja sittemmin luonnonsuojelu-aktivismin edelläkävijästä Beatrix Potterista on tasapainoinen ja mietitty kokonaisuus, mutta jättää tarinan antamat fantasia-ainekset liiaksi hyödyntämättä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016