Alkuperäinen nimi: 
Blood Diamond
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2006
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
146
Blood Diamond - Veritimantti
Aki Ahlroth, To, 08/02/2007 - 00:00

Elokuva
1990-luvun lopulla puhjennutta Sierra Leonen sisällissotaa rahoitettiin paljolti laittomalla timanttikaupalla. Timanttikaivosten hallinnasta taisteltiin verisesti. Sodan molemmat osapuolet, hallituksen joukot sekä vallankumousrintamaksi itseään kutsunut militanttiryhmä, kylvivät kuolemaa niin maaseudulla kuin kaupungeissakin. Voittajia olivat rikkaat länsimaiset timanttikauppiaat, joiden taskuun verellä tahritut dollarit lopulta päätyivät. Kapinallisten joukoissa taisteli paljon lapsisotilaita, jotka turtuivat väkivaltaan sitä mukaa, kun sidokset lapsuuden viattomuuteen katkesivat.

Edward Zwickin (mm. Viimeinen samurai, 2003) ohjaama Blood Diamond - Veritimantti kuvaa tapahtumia korruptoituneen salakuljettajan, Dannyn Archerin (Leonardo DiCaprio), näkökulmasta. Kapinallisten vangitsema ja timanttikaivokseen pakkotyöhön määräämä kalastaja Solomon Vandy (Djimon Hounsou) löytää jättimäisen timantin, mikä saa Dannyn kiinnostumaan yhteistyöstä hänen kanssaan. Jalokiven ja Solomonin kaapatun pojan metsästyksessä miekkosia avustaa amerikkalainen journalisti Maddy Bowen (Jennifer Connelly).

Charles Leavittin rustaama tarina ei ole kekseliäisyyden riemuvoitto, mutta Zwick paikkaa tämän varsin onnistuneella ohjauksella. Toimintakohtausten toteutus on esimerkillisen tyylikästä; käsivarakuvaus ja valikoidut lähikuvat otsalla valuvista hikikarpaloista tuovat tilanteisiin uskottavuutta. Runsas väkivalta esitetään pykälää kypsemmin kuin itsetarkoitukselliseen mässäilyyn syyllistyvässä Apocalyptossa. Tarina kärsii jonkin verran kliseisyydestä ja siitä, että tarinan opetus yritetään takoa katsojan kalloon liian voimallisesti. Naiivi epilogi onkin vähällä vesittää koko elokuvan. Länsimainen kerskakulutuskin saa osansa kritiikistä.

DiCaprio on saanut paljon kiitosta roolisuorituksestaan. Täysin perusteetonta se ei ole, sillä tulkinnassa ja ulkoisessa habituksessa alkaa jo olla sellaista miehekkyyttä ja rosoisuutta, jota toimintaelokuvien keulakuvalta vaaditaan. Mutta selvää on, etteivät hänen kykynsä pääse täysin oikeuksiinsa tämän lajityypin elokuvissa. Roolihahmo kasvaa elokuvan kestäessä sietämättömästä egoistista ripauksen kunniallisemmaksi ihmiseksi. Myös omahyväisyyden, kyynisyyden ja rajoittuneen maailmankuvan taustalla olevat syyt alkavat vähin erin paljastua.

Kun elokuvaan tarvitaan ammattitaitoinen afrikkalaisnäyttelijä, Hounsou on aina varma valinta. Gladiaattori-elokuvassa läpimurtonsa tehnyt ja sittemmin lukuisissa sivurooleissa esiintynyt mies näyttelee yleensä vähäeleisesti, mutta pystyy parhaimmillaan todella vaikuttaviin suorituksiin. Connellysta ei voi sanoa mitään kuulostamatta juuri seksuaalisuutensa löytäneeltä murrosikäiseltä pojalta. Hänen ja DiCaprion välillä vahva lataus, joka ei tunnu tippaakaan keinotekoiselta.

Yhteenveto
Blood Diamond -Veritimantti on sujuvasti etenevä viihde-elokuva, joka kuitenkin syyllistyy katsojan aliarvioimiseen pyrkiessään alleviivaamaan jo muutenkin ilmiselvää tematiikkaansa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Lisätietoa: 
Kuvat: Sandrew Metronome / Filmikamari
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016