Alkuperäinen nimi: 
Bolt
Valmistusvuosi: 
2008
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
98
Bolt
Jussi U. Pellonpää, To, 12/02/2009 - 00:00

Elokuva
Tv-sarjastaan maailmankuulu koira Bolt (John Travolta) saa seikkailla ja kesyttää konnia päivät pääksytysten ja kyvyistään hurmaantunut hauveli luulee omaavansa oikeastikin supervoimia. Jokaviikkoisen episodin päätteeksi superkoira pelastaa omistajansa Pennyn (Miley Cyrus) inhan tohtori Calicon (Malcolm McDowell) kynsistä, mutta tuotantoporras haluaa taantumapaineissa nostaa sarjan realismin tasoa. Boltin nimikkosarjassa ekstroina vonkuvat kissat tekevät koissulle kuitenkin jekun, jonka seurauksena tämä päätyy kotistudioidensa kupeesta keskelle New Yorkia, jossa pärjäämiseen vaadittavat voimat ovatkin aivan muuta kuin tehosteita ja sijaisnäyttelijöitä. Bolt uskoo kuitenkin kaikkien koettelemusten olevan yhä vain Calicon juonia ja aikoo jälleen kerran pelastaa rakkaan emäntänsä. Opettavaiseen ekskursioon Isosta Omenasta takaisin Kaliforniaan osallistuvat myös paikkakunnan puluilta suojelurahaa kiristävä ketku katinretale Missu (Susie Essman) ja muovipallossaan asustava hilpeän höveli hamsteri Raivo (Mark Walton). Samaan aikaan kun Bolt vipeltää vaaroista toiseen, Hollywoodissa Penny, sarjan ohjaaja (James Lipton) ja Boltin ahne agentti (Greg Germann) yrittävät pähkäillä, missä heidän ykkösvalttinsa mediamarkkinoilla oikein luuraa.

Boltin ohjaajakaksikko Chris Williams ja Byron Howard ovat Disney/Pixarin monitaitoisia ammattilaisia ja miesten kädenjälki näkyy suuryhtiön monissa menestysteoksissa, kuten Pikku Kananen (Chicken Little, 2005), Karhuveljeni Koda (Brother, Bear, 2003) ja Mulan (1998). Herrat ovat omaksuneet tyyliksi mm. Ihmeperheestä (The Incredibles, 2004) tutun, rehellisen sarjakuvamaisen hahmotuksen, mutta lainaavat toimintaan ja gageihin materiaalia myös monista kovemman luokan toimintaleffoista. Trendin mukaan Bolt sisältää kymmenittäin toinen toistaan nokkelampia leffavitsejä: Boltille styroksi on samaa kuin kryptoniitti teräsmiehelle, tohtori Forresterin äänenä on Ronn Moss, tv:n suosituimman saippuaoopperan Kauniit ja rohkeat Ridge Forrester, ja vilahtaapa kuvissa myös Speed (1994) leffasta tuttu bussi numero 2525. Hilpeyttä revitään myös eri kaupunkien pulupopulaatioista, jotka kaikki haastelevat eri aksentein, mutta ovat aina yhtä hölmöjä.

Bolt on hahmona kuin The Truman Shown (1998) Truman Burbank (Jim Carrey), lumearjen kokonaisena niellyt sympaatti, jonka kanssaeläjät eivät mammonaa kahmiessaan halua mistään hinnasta puhkaista kuplaa.
Pikkuisen itsekeskeinen, mutta sydämeltään vilpitön amerikanvalkopaimenkoira, jonka hätä ihmisestään on karvaturreille ominaisen aitoa. Missu-kissa ja Raivo-hamsteri ovat sadoista eri yhteyksistä tuttuja sankarin sidekickeja, huppeleita hauskuttajia, jotka tiukan paikan tullen osaavat kyllä tarttua tapahtumiin niiden vaatimalla intensiteetillä.

Originaaleista äänitalenteista John Travolta on Boltina yksinkertaisen mainio, omaan maailmaansa järkähtämättä uskova kovapää, jonka riemu tämän tungettua päänsä ulos liikkuvan auton ikkunasta on pakollakin tarttuvaa.
Susie Essmanin Missu-kissa hallitsee katukielen ja tämän dialogi viliseekin sanalainoja ja yksirivisiä kymmenistä eri populaarikulttuurin lähteistä. Keikan varastaa jo pelkällä olemuksellaan riemastuttava Raivo-hamsteri (alkup. Rhino), jonka sekopäiset puhetulvat ja utopistiset selitykset saavat moniosaaja (kuvaaja, kirjoittaja, animaattori, ääninäyttelijä) Mark Waltonista loistavan tulkin. Kotimaan versiossa dubbausten veteraaniohjaaja Pekka Lehtosaari luottaa alan ammattilaisiin ja ääneen pääsevätkin mm. tv:stä tuttu Tarmo Ruubel, PMMP-likka Paula Vesala, koomikot Heli Sutela ja Stan Saanila sekä alkuperäisessä Inside Actor`s Studion lipevänä juontajana tutuksi tullutta James Liptonia suomentava Musta jää -elokuvan ohjaaja Petri Kotwica.

Vauhdikkaan ja riemastuttavan genretietoisen scoren takana on viime vuosina alansa kärkikastiin noussut säveltäjä John Powell. Intron heleän herkkä Meet Bolt saa seuraa modernilta mättömäiskeeltä Bolt Transforms, jota seuraa välittömästi vaahtosuinen ja actiongenren traditioilla leikittelevä Scooter Chase. Powellin virtuositeetti tulee komeasti esille valonnopeudella kaahaavassa A Fast Trainissa ja tavallaan Randy Newmanin persoonalliset esitykset mieleen tuovassa, koskettavan kauniisssa kappaleessa Where Were You On ST Rhino`s Day? Pääpari Travolta/Cyrus pääsevät ääneen myös musaraidalla kappaleella I Thought I Lost You. Kauniin loppulaulun Barking at the Moon esittää Jenny Lewis ja sen suomalaisen version (On kotipaikka verraton) Karoliina Kallio. Powellilla on plakkarissa jo lukuisia täysosumia, mm. Face/Off (1997), Kananlento (Chicken Run, 2000), United 93 (2006), Hancock (2008) sekä kruununaan hyperaktiivinen Bourne-trilogia (2002-2007), eikä Boltin soundtrack tee tilastoihin poikkeusta. Mielikuvituksekasta elokuvamusiikkia parhaimmillaan.

Yhteenveto
Hauska ja vauhdikas koko perheen puhtipiirretty, joka pitää Disneyn animaatio-alan kärjessä vastakin.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016