Alkuperäinen nimi: 
Bruce Springsteen: Live in Barcelona
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2003
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
S
Kesto: 
162
Bruce Springsteen: Live in Barcelona
Jari Tomppo, To, 15/07/2004 - 00:00

Elokuva:


Yli kolmen vuosikymmenen ajan Bruce Springsteen and the E Street Bandin konsertit ovat olleet enemmän tai vähemmän tarunhohtoisessa maineessa ja siksi voidaankin pitää lähes käsittämättömänä että vasta marraskuussa 2003 julkaistiin ensimmäinen virallinen täydellinen Springsteen -konserttitaltiointi. Keikkatallenteita niin äänilevyllä, videolla kuin myös DVD -muodossa miehen uralta on toki julkaistu useita, mutta kyseiset julkaisut ovat tähän saakka olleet enemmän tai vähemmän editoituja ja kokonaisia konsertteja on ollut tarjolla vain vaikeasti hankittavilla laittomilla bootleg -levyillä ja miehen harvat viralliset konserttijulkaisut ovat olleet enemmän tai vähemmän editoituja - eräät jopa useammasta konsertista laadittuja koosteita.


 


Koruttomasti nimetty tupla-DVD Live in Barcelona sisältää reilun 2 tunnin ja 40 minuutin mittaisen Barcelonan Palau Sant Jordin areenalla 16. lokakuuta 2002 kuvatun konsertin. DVD esittää konsertin juuri siinä muodossa kuin se paikan päällä koettiin ilman että ensimmäistäkään väärin soitettua nuottia on jälkeenpäin korjailtu. Konsertin alkuosa nähtiin suorana lähetyksenä Music TV:n toimesta ympäri maailmaa ja otteita konsertista julkaistiin myös taannoisella The Rising -CD:n uusintapainoksella bonuksena olleella neljän biisin DVD:llä. Näitä aikaisempia näytteitä konsertista vaivanneet enemmän tai vähemmän vakavat ongelmat äänenlaadun suhteen saivat ainakin allekirjoittaneen odottamaan nyt käsillä olevaa DVD:tä jossain määrin skeptisenä. Ilokseni voin kuitenkin todeta että Bruce Springsteen and the E Street Band ei ole koskaan kuulostanut livetallenteena näin hyvältä ja ennenkaikkea elävältä. Riittävällä äänenvoimakkuudella kuunneltuna Live in Barcelona tuo konserttielämyksen yleisön reaktioineen olohuoneeseen niin luonnollisena kuin se nykytekniikalla ylipäätään on mahdollista. Live in Barcelona toimii myös erinomaisena muistona Springsteenin Helsingin keikat 2003 nähneille. Ne raukat joilta nämä keikat jäivät näkemättä voivat puolestaan tämän julkaisun myötä päästä kokemaan edes ripauksen siitä taiasta joka vallitsee Bruce Springsteenin keikoilla.


 


Barcelonan konsertin perusrungon muodostavat uuden The Rising -albumin biisit joiden ympärille on kuitenkin koostettu vahva setti Bruce Springsteen -klassikoita aina 1970 -luvun alkuvuosien levyiltä saakka. Aivan kuten levyillään myös konserteissaan Bruce Springsteen ei koskaan esitä biisejä satunnaisessa järjestyksessä vaan kappaleet ja niiden järjestys ovat aina huolellisesti laadittu kokonaisuus. Springsteen vie kuulijansa mukanaan matkalle. Tämän matkan varrella koemme niin iloisia kuin liikuttavia hetkiä. Välillä voi olla vaikeata, mutta yhtäkaikki vaikeuksista huolimatta aina on toivoa paremmasta eikä koskaan pidä antaa periksi.


Barcelonan illassa matka alkaa The Rising -levyltä poimituilla biiseillä The Rising ja Lonesome Day joita seuraa neljännesvuosisata sitten ilmestyneeltä Darkness On The Edge Of Town -LP:llä julkaistu biisikaksikko, ensin nuoruuden uhoa täynnä oleva Prove It All Night ja tämän jälkeen Darkness LP:n tummasävyinen nimikappale loistavasti tulkittuna. Tämän kappaleen synkähköistä fiiliksistä on luontevaa jatkaa matkaa 11.9.2001 tapahtumien inspiroimiin The Rising -levyn biiseihin. Kolmen biisin putken päättää positiivissävyinen Waitin' On A Sunny Day jonka jälkeen vauhtia haetaan taas Darkness LP:ltä.


 


Mary's Place -biisin aikana tapahtuva bändin esittely vaikuttaa hivenen hätäiseltä verrattuna keikoilla yleensä nähtävään hehkutukseen, kukaties Music TV:n asettamat aikarajat ovat vaikuttaneet tähän. Iloisesti rokkaava Dancing In The Dark päätti taannoisen Music TV:n suoran lähetyksen ja vasta nyt meillä on tilaisuus nähdä mistä kaikesta espanjalaisyleisö pääsi nauttimaan televisioinnin päättymisen jälkeen. The Rising -levyn vaatimattomimpiin biiseihin kuuluva Countin' On A Miracle toimii keikkaversiona mainiosti, mutta suoranaiset kylmät väreet käyvät pitkin selkäruotoani kun Bruce Springsteen asettuu pianon ääreen muun bändin vetäytyessä taka-alalle. Vuorossa on huikea tulkinta vanhasta Spirit In The Night -kappaleesta jota seuraa toinen vähintään yhtä häikäisevä pianoballadi Incident On The 57th Street. Näiden elämää suurempien hetkien jälkeen varsinainen setti ja ensimmäinen levy päättyvät NYC:n palomiehille omistettuun Into The Fire -kappaleeseen.


Toiselle levylle sijoitetut encorebiisit polkaistaan käyntiin toivebiisillä Night, komea tulkinta hienosta kappaleesta. Seuraavaksi heitetään rokkivaihteelle The River -albumilta poimitulla Ramrod -biisillä. Eräs maailman kaikkien aikojen parhaista rockbiiseistä, Born To Run on vuorossa seuraavaksi. Tämän biisin kuuleminen livenä on aina erityisen sykähdyttävä hetki, niin tälläkin julkaisulla.


My City Of Ruins, WTC:n järkyttävän terrori-iskun inspiroima herkkä balladi toimii siltana Born To Runin ja sen suurimman Bruce -hitin Born In The U.S.A. välillä. Keikan viimeiset biisit ovat herkkä, toivoa täynnä oleva balladi Land Of Hope And Dreams ja aina hienosti toimiva Thunder Road. Lopputekstien taustalla soi sama akustinen versio Countin' On A Miraclesta joka toimi keikkojen päätösmusiikkina kiertueellakin.


 


Tukenaan Springsteenillä on vuosikymmenten varrella rautaisesti yhteen hitsautunut E Street Band, eräs rockhistorian arvostetuimmista taustabändeistä. Eritoten legendaarinen kitarasankari Steven Van Zandt (tuttu myös TV -sarjasta The Sopranos) muodostaa yhdessä Springsteenin kanssa upeasti yhteen toimivan kaksikon jonka yhteistyötä on ilo seurata. Hieman vähemmälle huomiolle lavalla jää toinen loistava kitaristi Nils Lofgren. Bändin karismaattisin ja kookkain jäsen, järkälemäinen saksofonisti Clarence Clemons ei ole enää takavuosien iskussaan josta todistaa hieman väsynyt olemus tässäkin konsertissa, mutta yhtäkaikki pienet soittotekniset virheet on helppo paikata karismaattisella olemuksella. Nuoremmille katsojille Late Night With Conan O'Brien TV -shown taustabändistä tuttu Max Weinberg pitää rumpusettinsä takana tahtia yllä kuin nuoruutensa parhaina päivinä. Kosketinsoittajat Roy Bittan ja Danny Federici jäävät lavalla jossain määrin taka-alalle verrattuna kollegoihinsa, mutta heidänkään panostaan bändin kantavina voimina ei voi väheksyä. Basisti Garry Tallent tukee eleettömällä tavalla esitystä. Taustalaulajasta avioliiton myötä bändin täysivaltaiseksi jäseneksi nousseen Patti Scialfan osuus lavalla rajoittuu akustisen kitaran rämpyttämisen lisäksi muutamiin herkkiin duettoihin Springsteenin kanssa. Uusimpana vakituisesti mukana kiertävänä jäsenenä ryhmään on liittynyt taustalaulaja-viulisti Soozie Tyrell jonka viulu tukee hienosti konsertin herkkiä hetkiä.


Biisilista:


Levy 1: The Rising / Lonesome Day / Prove It All Night / Darkness On The Edge Of Town / Empty Sky / You're Missing / Waitin' On A Sunny Day / The Promised Land / Worlds Apart / Badlands / She's The One / Mary's Place / Dancing In The Dark / Countin' On A Miracle / Spirit In The Night / Incident On The 57th Street / Into The Fire


Levy 2: Night / Ramrod / Born To Run / My City Of Ruins / Born In The U.S.A. / Land Of Hope And Dreams / Thunder Road

Kuva:


Kirkkailla kohdevaloilla valaistu hämärä stadion ei ole helppo kohde kuvaajille, mutta tämän taltioinnin kohdalla kuvausryhmä on hankalista olosuhteista huolimatta saanut aikaiseksi kelpo jälkeä ja DVD:lle tallennettu anamorfinen kuva tuo konsertin kiihkeät tapahtumat kotisohvan ulottuville kiitettävän hyvätasoisena. Parin vuoden takaiseen Live in New York City DVD -julkaisuun verrattuna konsertin kuvaaminen on tällä kerralla onnistunut huomattavasti paremmin ja myös yleisön läsnäolo huomioidaan kuvassa. Olkoonkin että taltioinnin leikkaus on omaan makuuni aavistuksen liian hektinen ja katsojan on tyytyminen yhteen ohjaajan valitsemaan kuvakulmaan ilman eräiltä konserttijulkaisuilta tuttua kuvakulman valintamahdollisuutta.

Ääni:


Äänipuolella oletusääniraitana on kaksikanavainen PCM Stereo jonka voi napin painalluksella vaihtaa Dolby Digital 5.1 -raidaksi. Musiikkikiekoilla verraten yleinen DTS -ääniraita loistaa poissaolollaan, mutta tämän puutteen takia ei kannata tässä tapauksessa menettää yöuniaan. Molemmat tarjolla olevat ääniraidat ovat hyvälaatuisia joskin monikanavaisen laitteiston omistajalle suositeltavampi vaihtoehto on DD 5.1 sen tarjoaman elävämmän tilavaikutelman takia. Äänentoiston suhteen on pyritty autenttisuuteen siinä mielessä että kotikatsomoon tarjotaan kuultavaksi keikka kutakuinkin samassa muodossa kuin se paikan päällä kuultiin. Myös yleisön osallistuminen keikan tapahtumiin tulee esille koko lailla paremmin kuin kliinisen siistiltä kuulostaneella Live In New York City DVD:llä.


Kymmenhenkinen bändi on konserttimiksaajille ja livetallenteiden äänittäjille melkoinen haaste, varsinkin kun bändissä on peräti neljä kitaristia ja kaksi taitavaa kosketinsoittajaa. Herkkäkorvaisimmat hifistit saattavatkin saada näppylöitä ääniraidan puutteista ja ajoittain vaimeasti soivista instrumenteista, mutta minusta konserttitaltioinnin pitää kuulostaa livenä äänitetyltä ja tämän julkaisun kohdalla näin on.

Lisämateriaali:


Yhdeksänminuuttinen Drop The Needle And Pray: The Rising On Tour (1,78:1 LBX; PCM 2.0) on perinteinen taustadokkari jossa Bruce Springsteen ja muutamat E Street Bandin jäsenet pääsevät kertomaan kommenttejaan maailmankiertueesta. Parasta antia ovat muutamat lyhyet välähdykset keikoilta. Koko dokkarin loppuun saakka jaksanut katsoja palkitaan noin viisiminuuttisella The Night of the Living Boss -pätkällä (16:9 ; PCM 2.0 / DD 5.1) jossa nähdään pätkiä niin lavan takaa kuin keikoilta Du Wah Diddy -biisin säestyksellä.

Yhteenveto:


Live in Barcelona on vakuuttava osoitus Bruce Springsteen and the E Street Bandin livekunnosta ja kun DVD:kin on hyvää tasoa sekä kuvan että äänen osalta niin tämä julkaisu on pakkohankinta jokaiselle laadukkaan perusrockin ystävälle.

Kuvasuhde: 
1,78:1
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
2
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Arvostelu julkaistu aikaisemmin CinemaSF:ssä.
Ääni: 
Dolby Digital 5.1, PCM 2.0
Bonukset: 
- Drop the needle and pray: The Rising on Tour - The Night of the Living Boss
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016