Captain Phillips
Jussi U. Pellonpää, La, 19/10/2013 - 00:00

Elokuva
Vuonna 2009 yhdysvaltalainen rahtialus Maersk Alabama seilaa Somalian rannikolla kapteeninsa Richard Phillipsin (Tom Hanks) johdolla. Kun paikalliset merirosvot hyökkäävät laivalle, Phillips ja kaappareita johtava nuori Muse (Barkhad Abdi) joutuvat tahtomattaan keskelle selkkausta, jonka ratkaisu ei ole enää heidän omissa käsissään. Suurvaltiot ja liikeyritykset tapahtumien taustalla kun määrittelevät tappiot vain dollareina, ilman ihmishenkien painolastia.

Brittiläinen Paul Greengrass on tullut tunnetuksi ohjaajana, jonka elokuvien yhteinen piirre on huippuunsa viety intensiteetti ja tekninen täydellisyys. Käsivarakameran tuoma dokumentaarisuus yhdistettynä hengästyttäviin tapahtumiin ja taitavaan näyttelijäohjaukseen ovat luoneet sellaisia mestariteoksia kuin Irlannin ja Englannin välisen valtataistelun mustaa päivää kuvannut Bloody Sunday (2002), 9/11-tapahtumien keskelle vienyt lentokonekaappausdraama United 93 (2006) sekä kaksi parasta Bourne -trilleriä, Medusan isku (2004) ja Medusan sinetti (2007).

Miehen uusin elokuva, vuoden paras trilleri Captain Phillips, perustuu tositapahtumiin, jonka pohjana olleen kirjan, Richard Phillipsin ja Stephan Taltyn A Captain`s Duty: Somali Pirates, Navy SEALS, and Dangerous Days at Sea, on elokuvasovitukseksi adaptoinut taitava Billy Ray (Breach (2007), State of Play (2009)). Samalla kun Captain Phillips on äärimmäisen intensiivinen ja jännittävä trilleri, sillä on myös vahva sosiaalinen omatunto ja sanoma nykyaikaisen liiketalouden synnyttämistä vaikutuksista kolmanteen maailmaan. Elokuva tarkastelee  globalisaation ketjureaktioita ja niitä ilmiöitä, joihin puute ja köyhyys epätoivoisimmat kärsijät ajaa.

Teknisesti Captain Phillips on Greengrassille ominaisen onnistunut, sillä ryhmässä on mukana ohjaajan luottomiehiä, kuten käsivarakameraa operoiva Barry Ackroyd (United 93, The Hurt Locker (2008), Coriolanus (2011)) ja leikkaajana Christopher Rouse (Medusan isku, United 93, Medusan sinetti, Green Zone)), joiden saumaton yhteistyö saavat aikaan virheettömän kokonaisuuden. Keikan kruunaa Henry Jackmanin hieno score, jonka harmonian rikkoo ainoastaan finaaliin jätetty esitys, Safe Now, joka on hämmentävän samankaltainen Hans Zimmerin Inception -elokuvaan tehdyn pääteeman, Timen, kanssa.

Vaikkei Tom Hanks ole valokeilasta ikinä poissa ollutkaan, Captain Phillips palauttaa miehen takaisin piikkipaikalle. Nimihenkilönä Hanks tekee huikean hienoa työtä, mutta loistava roolisuoritus syntyy aina vuorovaikutuksen kautta ja sellaisen Hanksille antaa ensikertalainen Barkhad Abdi, jonka Musessa yhdistyvät lapsenomainen usko parempaan elämään kaappausten keinoin kuin myös köyhän ja väkivaltaisen maan pohjaton epätoivo paremmasta huomisesta rauhanomaisin ratkaisuin. Sivummalla Catherine Keener on Phillipsin vaimo Andrea, David Warshofsky aluksen konemestari, Chris Mulkey miehistön veteraani ja Max Martini Navy SEALsien komentaja.

Yhteenveto
Alusta loppuun täysin suvereenia elokuvainstrumentin hallintaa. Captain Phillips on yksi 2000-luvun parhaista jännityselokuvista.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016