Alkuperäinen nimi: 
Chef
Valmistusvuosi: 
2014
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Ikäsuositus: 
7
Kesto: 
114
Chef
Jussi U. Pellonpää, Pe, 19/12/2014 - 00:00

Elokuva
Kalifornian Bentwoodissa toimivan Gauloisen innovatiivinen huippukokki Carl Casperin (Jon Favreau) hellalla kiehuu pahasti, juuri kun arvostettu ruokakiriitikko Ramsey Michel (Oliver Platt) on tekemässä ravintolasta juttua. Gauloisen omistaja, bisneksen kulinarististen nautintojen edellä nostava Riva (Dustin Hoffman), patistaa Carlin muuttamaan menunsa viime hetkellä ja pian keittiöstä nouseva kapina kasvaa katasrofaalisiin mittoihin sosiaalisen median välityksellä. Työttömänä Carl päätyy ex-vaimonsa Inezin (Sofia Vergara) painostuksesta hankkimaan vanhan kioskiauton ja lähtee poikansa Percyn (Emjay Anthony) ja Gauloisesta karanneen soosikokki Martinin (John Leguizamo) kanssa tien päälle etsimään kulinaristisia juuriaan.

Ohjaamiensa ja hienosti menestyneiden supersankarielokuviensa, Iron Man (2008), Iron Man 2 (2010) ja Cowboys & Aliens (2011), jälkeen Jon Favreau palaa perinteisempään käsityöhön katukeittiökomediallaan Chef, jossa menu ja kattaus ovat mallillaan. Favreaun ohjaama, tuottama, käsikirjoittama ja pääosittama kulinaristinen draamakomedia, latinomausteisin blues- ja jazzrytmein keinuva Chef hiipii katsojan sydämeen vatsan kautta yhdistellessä eri genremakuja aina napakalla dialogilla iskevästä huumorista opettavaiseen ja koskettavaan kasvutarinaan. Samalla tarina alleviivaa väittämän, joka sopii oikeastaan mihin tahansa ammattiin: luovuutta ei saa eikä voi kahlehtia, vaan sen pitää antaa kasvaa ja pulputa vapaasti.

Rakenne ja juonenkaari on toki tuttu monista muista lämmintä komediaa tulvivista draamoista, mutta Favreau tekee kaiken siinä määrin sympaattisesti, että lopputulos maistuu aidolta asialta kyynisemmällekin (ruoka)kriitikolle. Kuvaajansa Kramer Morgentahun ja leikkaaja Robert Leightonin avustuksella ja julkkiskokki Roy Choin opastuksella Favreau luo mausteisen muonan valmituksesta ruokahalua herättäviä kollaasikohtauksia, joita katselee nenä väristen ja maha kurnien.

Favreau rakentaa Carlistaan uskottavan hahmon itseensä uskovana mestarina, joka ei tingi tasostaan, vaikka mikä olisi. Aitoa on myös mainion Emjay Anthonyn Percy-pojan ja kokki-isä Carlin hiljalleen kasvava suhde, jonka prosessin aikana molemmat oppivat toisistaan jotain kultaakin kalliimpaa. Tv:n yliarvostetuimmasta komediasarjasta Moderni perhe tuttu Sofia Vergara tuo kattaukseen chiliä ja pippuria napakkana Izezinä.

Oman mausteensa ruokalistalle tuovat myös taitavat näyttelijät mietityissä sivurooleissaan. Dustin Hoffman liekittää kohtauksensa varmalla rutiinilla jääräpäisenä ravintoloitsijana, ja aivan liian useasti muiden komeljanttareiden varjoon jäävä luottosivari Oliver Platt on vinkeä ruokabloggari. Scarlett Johansson ihastuttaa Carlia uudella uralla tukevana hovina, Mollyna, ja Bobby Cannavale on tämän vanhan duunin Gaumontissa perivä nokkava linjakokki Tony. Robert Downey Jr. Piipahtaa yhdessä kohtauksessa Vergaran Inezin ensimmäisenä exänä, eksentrisenä Marvinina, joka tarjoaa Carlille mahdollisuuden seurata unelmiaan.

Yhteenveto
Tähdet voivat suoraan vertautua vaikka Michelinin vastaaviin. Chef on hyvän tuulinen ja ja kaikin puolin symppis kattaus, joka saa veden kielelle. Bon appètit.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016