Alkuperäinen nimi: 
Dawson's Creek - The Complete First Season
Lajityyppi: 
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
1998
Valmistusmaa: 
Ikäsuositus: 
11
Kesto: 
545
Dawson's Creek - The Complete First Season
M. Pajulahti, Ti, 24/01/2006 - 00:00

Elokuva

"You can't choose what to love, it chooses you."

Muun muassa Scream-kauhuelokuvien luoja, kirjoittajanero Kevin Williamsonin omaan nuoruuteen pohjautuva Dawson's Creek alkoi pyöriä televisiossa vuonna 1998 muodostuen yhdeksi kaikkien aikojen suosituimmista nuorisosarjoista. Varsinkin ensimmäinen tuotantokausi tehtiin pienellä budjetilla mutta suurella sydämellä, joten suuri suosio ei ollut ihme.

Henkilöhahmot lienevät nykyään jo kaikille tuttuja, ja jokaisen nimi onkin vuosien saatossa muodostunut kuin synonyymiksi hahmolleen. Vaikka sarjaa onkin moitittu henkilöiden epärealistisesta, sivistyssanoja pursuavasta tavasta puhua ("Kuka oikeasti puhuu noin?"), kovin monia se tuskin häiritsee. Päinvastoin, moni katsoja lienee onnensa kukkuloilla kuullessaan poikkeuksellisen vetävää ja monipuolista dialogia, josta saa kiittää vain sangen upeaa käsikirjoitusta.

Itse Kevin Williamsonin kirjoittamat kaksi ensimmäistä jaksoa näyttävät sarjalle suunnan. Ensimmäisen tuotantokauden 13 jaksoa muodostavat tiiviin ja yhtenäisen kokonaisuuden. Vaikka jokainen jakso on tavallaan oma pieni episodinsa, juoni jatkuu ovelan sulavasti jaksosta toiseen. Yhtenäistä näillä jaksoilla on ainakin se, että lähes jokainen niistä alkaa sarjan merkittävimmässä paikassa - Dawsonin omassa huoneessa.

Steven Spielbergiä ja tämän elokuvia ihaileva Dawson Leery (James Van Der Beek) asuu onnellisesti vanhempiensa luona Capesiden pikkukaupungissa joen rannalla. Hitaasti talon ohi virtaava Cape Fear -joki on johdattanut Josephine "Joey" Potterin (Katie Holmes) Dawsonin luokse jo heidän lapsuudessaan. Vuosikaudet jatkunut ystävyys ja yhteiset elokuvaillat Dawsonin luona ovat muuttaneet molempien elämää ratkaisevasti, mutta nyt luvassa on vielä suurempia muutoksia heidän varttuessaan kohti aikuisuutta.

Dawsonin vanhemmat ajautuvat hiljalleen eroon, mikä hämmentää pojan mieltä tämän ihastusten lisäksi. Kaupungin "virallinen vitsi", Pacey Witter (Joshua Jackson), Dawsonin paras ystävä taas epäonnistuu kaikessa. Hän onkin sarjan parhaimpia hahmoja kaikessa nokkeluudessaan. Tunneälykäs ja sujuvasanainen nuorukainen vain ei tunnu löytävän elämälleen suuntaa, ja vaikka hän selviää tilanteesta kuin tilanteesta, hän löytää pian itsensä uusista vaikeuksista. Samoilla aalloilla heittelehtii myös Dawsonin naapuriin muuttava Jennifer (Michelle Williams), jonka vanhemmat ovat lähettäneet maaseudulle irrottautumaan New Yorkin rajusta elämästä. Jenniferin ja hänen uskovaisen isoäitinsä ristiriitaiset elämänarvot törmäävät tuon tuostakin, mutta kumpikin on silti toistensa tukena niin myötä- ja vastamäissä. Monimutkaisen mielen ja lujan tahdon omaava Joey puolestaan yrittää selvittää tunteitaan niin Dawsonia kuin rikkinäistä perhettään kohtaan.

"All the mysteries of the universe, all the answers to life's questions can be found in a Spielberg film."

Sisäisellä kauneudellaan häikäisevä sarja keskittyy käsittelemään murrosikäisten nuorten kasvukipuja. Aikuisuuden kynnyksellä maailma koostuu parhaista ystävistä, ensimmäisistä ihastuksista ja sekaisista tunteista, epävarmuudesta tulevaan.

Tiukasti mukaansa tempaavaa ja nokkelaa dialogia ei voi tarpeeksi kehua. Henkilöt ovat aitoja ja jokainen löytänee niistä palan itseään. Juuri dialogi ja henkilöt ovatkin koko sarjan ydin ja niihin on todella keskitytty. Kaikki näyttelijät tekevät uskottavaa työtä ja valittamisen varaa ei jää. Sarjaan on onnistuttu luomaan niin herkkää ja aitoa tunnelmaa, että henkilöiden tunteet välittyvät suoraan katsojan sydämeen. On vaikea selittää miten syvältä sarjan liikuttavimmat kohtaukset onnistuvat kouraisemaan. Taianomaista ja elämänmakuista draamaa, joka parhaimmillaan myös opettaa totuuksia elämästä ja näyttää loistavaa esimerkkiä nykynuorille.

Kuva

4:3-kuvasuhteella ja rösöisellä kuvanlaadulla edetään. Etenkin aivan ensimmäisissä jaksoissa laatu pysyy teknisesti huonona. Melko suttuinen ja välillä pikselöityvä kuva ei loista edes väreillään. Kuvaus ja kuvakulmat ovat silti tv-sarjassa toimivia ja oman lumonsa tuovat pirteän kesäiset pikkukaupunkimaisemat jokivarsineen ja auringonlaskuineen, vaikka nekin näkisi mielellään paremmissa väreissä.

Ääni

Se tärkein, eli dialogi toistuu tarpeeksi hyvin. Sopiviin kohtiin ripotellut tunnelmalliset musiikkikappaleet tekevät myös tehtävänsä ja ne on miksattu juuri sopivalle tasolle. Dolby Digital 2.1 -ääniraita ei sitten oikein muuta sisälläkään. Parantamisen varaa tuntuisi olevan senkin äänenlaadussa, mutta tällaisenaan normaalikatsojia tuskin haittaa.

Lisämateriaali

Kevin Williamsonin ja Paul Stupinin kommenteilla varustettuna voi katsoa kauden ensimmäisen ja viimeisen jakson. Lisäksi tarjolla on kaksi lyhyttä haastatteluosiota (8:23 + 6:52) sekä ainoastaan Windowsissa toimiva nettilinkki.

Yhteenveto

Tunnelmallinen ja kesäinen nuorisosarja Dawson's Creek alkaa vahvasti ensimmäisellä kaudella. Vaikka kaikki eivät tästä pidäkään, on sarjan sisältö silti useita muita TV-sarjoja laadukkaampaa. Boksin huono tekninen laatu korvataan hyvällä sisällöllä, eikä kristallinkirkasta kuvaa jää kaipaamaan. Neljän levyn paketti on ostamisen arvoinen sarjan faneille, mutta muutkin laadukkaan draaman ystävät saattavat innostua.

Kuvasuhde: 
1:1.33
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
4
Aluekoodi: 
Ääni: 
Dolby Surround 2.1
Dubbaukset: 
Bonukset: 
- kommenttiraita ensimmäiseen ja viimeiseen jaksoon - kaksi lyhyttä haastattelua
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016