Alkuperäinen nimi: 
The Devil's Double
Lajityyppi: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Kesto: 
109
Devil's Double, The (Blu-ray)
Vesa Jalkanen, Su, 11/08/2013 - 00:00

Elokuva
Dominic Cooperin ympärille rakennettu Devil's Double on vain hyvin kevyesti tositapahtumiin pohjautuva kertomus Mustana prinssinä tunnetun Saddam Husseinin pojan, Uday Husseinin, kyltymätttömästä himosta viinan, huumeiden, seksin ja väkivallan täytteiseen hurvitteluun. Elokuvaa ei voi sanoa realistiseksi kuvaukseksi Irakin edesmenneen diktaattorin perheen elämänvaiheista, vaikka se tarjoaakin jossain määrin tarttumapintaa historiallisiin tapahtumiin.

Uday määrää Iranin rintamalla kunnoustautuneen Latif Yahian henkivartijakseen, paitsi suojellakseen itseään mahdollisilta salamurhayrityksiltä, myös välttyäkseen kuninkaallisen pojan kontolle koituvista tylsistä kissanristiäisistä ja propagandatarkoituksissa järjetestyistä tapahtumista. Dominic Cooper esittää antaumuksella sekä psykopaattista omaan napaan tuijottavaa diktaattorin kaikkivoipaa poikaa että tuikitavallista, rahan ja vallan sokaisemia kuninkaallisia paheksuvaa rivisotilasta.

Etenkin Uday Hussein on luotu kaikessa kauheudessaan vastenmielisen kiehtovaksi hahmoksi, jolle alkuun varsin lattea Latif kasvaa ajan oloon pontevaksi vastakappaleeksi. Cooper onnistuu erinomaisella taidolla luovimaan roolista toiseen, mutta myös kasvamaan Latifin nahkoissa samalla kun Husseinin perheen kipeät salaisuudet ja etenkin Udayn viettämän riettaan elämän likapyykki alkaa paljastua hänelle. Luonnollisesti soppaan sekoitetaan myös nainen. Udayn rakastajattarena esiintyvä Sarrab (Ludivine Sagnier) alkaa kiehnätä Latifin ympärillä, eikä uhkea kaunotar joudu käyttämään edes puoliakaan konsteistaan vietelläkseen viattoman oloista nuorukaista.

Sukunsa ansiosta Uday Hussein on Irakissa mitä pelätyin hahmo, ja miekkonen saakin mesota mielensä mukaan missään säästelemättä maailmassa, missä mikään ei tunnu riittävän. Kansan kärsimykset on hyvin nähtävissä monissa sivuhahmoissa Udayn raiskatessa lapsia ja morsiamia heidän hääpäivänään. Lyhyet dokumenttipätkät Persianlahden sodasta vain korostavat diktaattorin pojan huumehöyryisen sekoilun mielettömyyttä. Palavassa maassa juhlitaan kuin viimeistä päivää, mutta väen väheneminen ei tällä kertaa välttämättä paranna pitojen laatua.

Tekniika
Julkaisu on teknisesti varsin kohtuullista tasoa. Kuva on muutamia hämärimpiä kohtauksia lukuun ottamatta varsin tarkka ja värit toistuvat mallikkaasti. Myös äänimaisema pelaa kautta linjan Irakin moderneista diskoista tuulisille aavikoille.

Lisämateriaali
Julkaisu ei sisällä lisämateriaalia.

Yhteenveto
Saddam Husseinin poika Uday hankkii itselleen kaksoisolennon seksin, huumeiden ja sadistisen väkivallan kyllästämässä Irakiin sijoittuvassa rikosdraamassa. Leffan toimivuus johtuu pitkälti kaksoispääosaa esittävän Dominic Cooperin ilmiömäisestä esiintymisestä.

Kuvasuhde: 
1:2.35
Anamorfinen: 
Anamorfinen
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Ääni: 
DTS HD Master Audio 5.1
Tekstitys: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016