Ender`s Game
Jussi U. Pellonpää, Ma, 02/12/2013 - 00:00

Elokuva
Vuonna 2086 vihamieliset Formikit hyökkäsivät maapallolle, jonka täydelliseltä tuholta pelasti vain yksi mies, suuramiraali Mazer Rackham (Ben Kingsley). Vuosia myöhemmin taistelu jatkuu yhä, nyt eversti Hyrum Graffin (Harrison Ford) johdolla, joka etsii ja rekrytoi harvinaisilla kyvyillä siunattuja lapsia sotilaalliseen eliittijoukkoonsa. Yksi tällaisista superlahjakkuuksista on Andrew ”Ender” Wiggin (Asa Butterfield), nuori, mutta tasapainoton poika, joka joutuu ihmiskunnan synkimmillä hetkillä miettimään sodankäynnin moraalia ja sen pohjimmaista tarkoitusta.

Ender`s Game on elokuvallaan Tsotsi (2005) kansainvälisen läpimurtonsa tehneen eteläafrikkalaisen Gavin Hoodin ohjaama, psykologisilla ulottuvuuksilla ladattu tieteiselokuva, joka perustuu tuotteliaan fantasiakirjailija Orson Scott Cardin kulttisuosioon nousseeseen ja lyhyempine novelleineen jo liki 20 osaiseksi kasvaneen Ender -saagan ensimmäiseen romaaniin vuodelta 1985.

Hoodin oma käsikirjoitus keskittyy tavanomaisen avaruusräiskinnän sijaan nuorten kadettien pyskologiseen simulaatiokoulutukseen ja fasistisen armeijan keinoihin muokata ja manipuloida oppilaistaan armottomia tappokoneita, jotka eivät taistelutilanteissa kyseenalaista komentajiensa armottomimpiakaan määräyksiä. Jollain metatasolla Ender`s Game tuo mieleen myös Robert A. Heinleinin romaaniin perustuneen ja Paul Verhoevenin ohjaaman Starship Troopers - Universumin sotilaat -elokuvan (1995), joka käsitteli räikeän ironian ja sattuvan satiirin keinoin äärimilitaristista tulevaisuutta. Yhtäläistä elokuville on myös pääviholliset, invaasion tehneet hyönteismäiset ja siten persoonattomat oliot, joiden silmittömän tappamisen ei soisi herättävän kenenkään sääliä. Mielenkiintoisimmillaan Ender`s Game onkin juuri pohtiessaan ihmismielen monimutkaisuutta ja empaattisuutta, jota myös myötätunnoksi kutsutaan, luonteenpiirteellä kun ei kauheasti sodankäynnissä ole sijaa eikä arvoa.

Tokihan mukana on myös näyttäviä toimintajaksoja ja teknisesti komean näköistä tähtien sotaa, paljolti painottomassa tilassa käytäviä taisteluharjoituksia ja simulaatioita, joilla, paitsi turvataan kotiplaneetan tulevaisuus, varmistetaan myös suorittajaltaan vaadittava mielenlujuus, vaikka kyseessä olisi sitten toisen rodun sukupuuttoon tuhoaminen.

Martin Scorsesen hienosta Hugosta (2011) tuttu Asa Butterfield tekee tasapainoisen hallitun roolityön omien demoniensa kanssa kamppailemaan juuttuvana Enderinä. Veteraanit Harrison Ford eversti Graffina ja Ben Kingsley legendaarisena Mazer Rackhamina antavat kokonaisuudelle staminaa, mutta pääpaino on silti nuorissa näyttelijöissä. Butterfieldin vierellä vakuuttavat Coenin veljesten upeassa kostowesternissä Kova kuin kivi (True Grit, 2010) unohtumattoman vaikutuksen tehnyt Hailee Steinfeld Enderin lapsisotilaskollegana Petra Arkanianina sekä Abigail Breslin Enderin siskona Valentinena.

Yhteenveto
Pyskologista sodankäyntiä yhtä lailla kuin perinteisempää scifi-actionia yhdistelevä Ender`s Game antaa ajatteluelimille tavallista enemmän pureskeltavaa, vaikkei kyseessä mikään tulevien aikojen klassikko olekaan. Mukavasti vaihtoehtoista tieteisfantasiaa katselee silti aina ihan mielellään.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016