Alkuperäinen nimi: 
Escape Plan
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2013
Valmistusmaa: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
115
Escape Plan
Jussi U. Pellonpää, To, 14/11/2013 - 00:00

Elokuva
Vankilapakoihin erikoistunut spesialisti Ray Breslin (Sylvester Stallone) saa tehtäväkseen soluttautua ikävän Willard Hobbesin (Jim Caviezel) johtamaan huippusalaiseen vankilaan, mutta keikka menee kaseikkoon ennen kuin se ehtii kunnolla edes alkaa. Breslin löytää itsensä ultramodernista paikasta, missä asukkailla on äärimmäisen epäterveelliset oltavat, varsinkin kun päävartijana kaikkia hakkaa sadistinen mulkero Drake (Vinnie Jones). Breslin lyöttäytyy yhteen sellimaailman silmäätekevän Emil Rottmeyerin (Arnold Schwarzenegger) kanssa, jolla on omatkin syynsä päästä pois pahasta paikasta mahdollisimman nopeasti.

Liki yhtä kauan kuin elokuva taidemuotona on ollut olemassa, on myös tehty elokuvia vankiloista ja varsinkin niistä pakenemisesta. Erinomaisuutta tuossa vaativassa genressä edustavat ilman muuta vaikkapa sellaiset mestariteokset kuin Papillon (1973), Keskiyön pikajuna (Midnight Express, 1978), Pako Alcatrazista (Escape from Alcatraz, 1979) ja Rita Hayworth - avain pakoon (The Shawshank Redemption, 1994), mutta vastapainoksi samaa aihetta on sitten kalvettu myös umpisurkeissa teoksissa, joita emme luettele tässä.

Uusinta tällä rintamalla edustaa ruotsinsiirtolaisen Mikael Håfströmin ohjaama Escape Plan, joka on vanhan ajan äijä-äksöniä, jossa jo kasarikaudella itsensä tähdiksi murjoneet kovapäät Sly Stallone ja Arska Schwarzenegger kisaavat paitsi herjojen, myös turpaanmätön määrässä. Miles Chapmanin ja Jason Kellerin kioskikirjallisuutta muistuttavassa käsikirjoituksessa piisaa käänteitä ja yllätyksiä kuin telkassa muutama vuosi sitten järjettömäksi venytetyssä Pako -sarjassa (Prison Break, 2005-2009), tosin sillä erotuksella, että ohjaaja Håfström viljelee huomattavasti raaempaa väkivaltaa kuin mitä parhaaseen katseluaikaan kotisohvilla oltaisiin totuttu.

Pääkaksikolla on toki hetkensä ja osa kohtauksista tuntuu ihan oikeastikin inspiroituneen innostuneilta, mutta tarinan tuttuus ja henkilöhahmojen alleviivattu mustavalkoisuus tekee siitä turhankin tutun makuisen popcornpaukutuksen. Jim Caviezelin demoninen vankilanjohtaja on myös boserainojen peruskuvastoa, aivan kuten brittisonni Vinnie Jonesin naurettavan uhmakas Drake. Vincent D`Onofrio, Amy Ryan ja vissiin sata leffaroolia vuodessa tekevä räppiäijä Curtis ”50 Cent” Jackson ovat Breslinin turvallisuusfirman kollegoita, Sam Neill salavankilan moniongelmainen lääkäri Kyrie ja Faran Tahir saman mestan pakollinen muslimivanki Javed.

Yhteenveto
Monesti nähtyä avohakkuuta, jonka viehätys nojaa vahvasti pääosan legendaariseen äijäkaksikkoon. Ei suositella myöskään naiskatsojille.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016