Espoon Tapiolassa ja Leppävaarassa 19.–28. elokuuta järjestettävä elokuvafestivaali Espoo Ciné tuo tänä vuonna näytille lähes sata pitkää elokuvaa. Esityksiä on 185 kappaletta, joten suurimmasta osasta elokuvia on onnistuttu järjestämään useampi näytös. Pariin edellisvuoteen verrattuna Leppävaaran Bio Rex Sellon näytöksiä on karsittu ja suurempi osa toiminnasta keskittyy Tapiolaan. Festivaaliorganisaation mukaan lippujen ennakkomyynti on ollut tänä vuonna vilkkaampaa kuin koskaan aiemmin.
Paraatipaikalla-esityssarjan elokuvat ovat ns. varmoja valintoja. Festivaalin avaa Terrence Malickin odotettu The Tree of Life (kuva), joka tulee myös normaaliin teatterilevitykseen viikko Espoo Cinén alkamisen jälkeen. Cannesin pääpalkinnon voittanut elokuva on Malickin huikea maailmanselitys, joka kannattaa kokea isolta kankaalta. Päätöselokuvana puolestaan esitetään Jean-Pierre ja Luc Dardennen tuore Le gamin au vélo (The Kid with a Bike), jota on pidetty ohjaajien positiivisimpana työnä. Elokuva voitti Cannesissa tuomariston Grand Prix'n, mutta Suomessa sille ei ole toistaiseksi vahvistettu teatterilevitystä. Ennakkonäytöksenä on mahdollista nähdä Woody Allenin uusin romanttinen komedia Midnight in Paris, jossa rennosti ohjaava Allen yltyy suorastaan hykerryttävän mystiseen menoon.
Kotimaisia uutuuselokuvia ohjelmistossa on kolme. Mikko Rimmisen romaaniin pohjautuva Pussikaljaelokuva (kuva) tavoittaa onnistuneesti Helsingin Kallion kaupunginosan elinvoimaisuuden ja sen elämänmenon rosoisuuden. Ulrika Bengtsin ohjaaman historiallinen lastenelokuva Iris puolestaan sijoittuu 1890-luvun Ahvenmaalle ja kertoo 8-vuotiaan tytön kasvutarinan. Lastenmusiikin puolelta tuttujen Ellan ja Aleksin ensimmäinen elokuva kantaa nimeä Ella & Aleksi – yllätyssynttärit. Kaikki elokuvat saavat teatteriensi-iltansa myöhemmin syksyllä.
Espoo Ciné Selection -sarjaan on napattu useampikin teos Berlinalen kilpasarjasta. Béla Tarrin A torinói ló (The Turin Horse) (kuva) huomioitiin Berliinissä Hopeisella karhulla. Mustavalkoista, hitain ja pitkin otoksin kuvattua työtä on luonnehdittu pohjattoman karuksi ja sydäntäsärkevän kauniiksi. Sen on arveltu jäävän myös Tarrin viimeiseksi ohjaustyöksi. Animaatioista kannattaa nostaa esiin kaksi merkittävää ranskalaisteosta, Kirikou-ohjaaja Michel Ocelot'n värikäs 3D-elokuva Les contes de la nuit (Tales of the Night) sekä Sylvain Chomet'n sympaattinen ja surumielinen L'illusionniste (The Illusionist), joka perustuu Jacques Tatin alkuperäiskäsikirjoitukseen. Chomet'n elokuva nähtiin Suomessa valkokankaalla jo viime syksyn Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla.
Espoo Cinén tämän vuoden uutuus on Ciné Politica -sarja, jossa keskitytään käsittelemään etenkin ihmisoikeusteemaa. Sen ennakkoon eniten mielenkiintoa herättävä nimeke on brittikonkari Ken Loachin Route Irish (kuva), Irakiin sijoittuva poliittinen jännäri, joka on kovin kaukana Loachin tavallisesti harjoittamasta lempeähköstä sosiaalisesta realismista. Kiinnostava poiminta sarjasta on myös albanialainen Amnistia (Amnesty), joka kuvaa paitsi albanialaista yhteiskuntaa, myös puolisoidensa vankilasta vapautumista odottavan miehen ja naisen välistä traagista rakkautta.
Elokuvamaista esillä ovat tänä vuonna etenkin Ranska, Saksa ja Romania. Ranska-sarjan ykköskasvo on näyttelijä Isabelle Huppert, joka esiintyy peräti kolmessa sarjan elokuvista. Saksasta esillä on muun muassa Espoo Cinén ohjelmistossa usein nähty Tom Tykwer, jonka kimurantti kolmiodraama Drei (Three) (kuva) lähtee myöhemmin myös teatterikierrokselle. Elokuvaihme Romaniasta tarjolla on niin Herra Lazarescun kuolemasta tunnetun Cristi Puiun kolmituntinen draama Aurora kuin Florin Serbanin Eu când vreau să fluier, fluier (If I Want to Whistle, I Whistle), jossa George Pistereanu tekee mieleenpainuvan vimmaisen roolityön vankilassa viruvana nuorukaisena. Serbanin elokuva palkittiin Berliinissä Hopeisella karhulla viime vuonna.
Perhe on pahin -sarja esittelee mm. kaksi nuorta ohjaajalupausta. Norjalaisen Anne Sewitskyn Sundance-palkittu komedia Sykt lykkelig (Sairaan onnellinen) ja slovakialaisen Zuzana Liován tarkkavaistoinen kasvudraama Dom (The House) (kuva) esittelevät kiemuraisia ihmissuhdekuvioita kumpikin omasta näkökulmastaan. Molempien elokuvien ohjaajat saapuvat Espoo Cinén vieraiksi.
Edellisvuosilta tutuista esityssarjoista mukana ovat niin Kotimaiset helmet, Dokumentit, LGBT-elokuvaa esittelevä Pink Zone, Midnight Madness kuin lasten ja nuorten elokuvatkin. Myös eurooppalaisten fantasiaelokuvien Méliès-kilpailut järjestetään Espoossa tuttuun tapaan. Ulkoilmaesityksenä nähdään tänä vuonna Tom DiCillon Doors-dokumentti When You're Strange (2009).
- Kirjaudu sisään lähettääksesi kommentteja