Expendables 2, The
Jussi U. Pellonpää, Pe, 17/08/2012 - 00:00

Elokuva
Kun Barney Rossin (Sylvester Stallone) ja tämän ykköskintaan Lee Christmasin (Jason Statham) johtama Expendables-palkkasoturijoukko ottaa vastaan herra Churchin (Bruce Willis) helpoksi mainostaman työtarjouksen, homma räjähtää kirjamellisesti käsiin. Noutokeikkaan muutaman nuoremman tulokkaan, tarkka-ampuja Billy The Kidin (Liam Hemsworth) ja monitaitoisen Maggien (Yu Nan), kanssa lähtevä ryhmä saa Albanian kukkuloilla vastaansa armottoman Vilainin (Jean-Claude Van Damme) käskyttämän tappojoukon ja kohta on yksi joukosta poissa ja tehtävän tilalla henkilökohtainen kosto. Avuksi tuhdisti hävitystä ja teurastusta vaativaan tehtävään ”Korvattaville” löytyy sentään vanhan liiton mestari herra Trench (Arnold Schwarzenegger) sekä samoilla alueilla operoiva yksinäinen susi, Rossin kovapääkollega Booker (Chuck Norris).

Epätasaisen rutiinireiskan Simon Westin ohjaama The Expendables 2 on saunaehtoo-elokuvaa sen jalostuneimmassa muodossa. Jos menneisyyden toimintaikoneiden pullistelu ja patsastelu, silmitön surmaaminen ja kaiken mahdollisen räjäyttäminen sekä kuin liukuhihnalta lauotut puupäiset vitsinriekaleet ovat SE juttu, The Expendables 2 tarjoaa hubaa koko rahan edestä. Bulgariassa kuvattu toimintarymistely painaa jo johdantoonsa sellaisen määrän väkivaltaa, digiverta ja trotyyliä, ettei sen koommin tarinankertomisen taidoilla enää olekaan väliksi. Pukataan vain jokainen kovassa tikissä puhkuvista ukkeleista vuorollaan aina vain pahempaan paikkaan, annetaan jos jonkinlainen kättä pidempi ja vihelletään suuri sakki itäeurooppalaisia stuntteja paikalle lentelemään läpi seinistä ja ajoneuvoista.

Ken Kaufmanin, Richard Wenkin ja Sly Stallonen tupakkiaskin kanteen hahmottelema käsikirjoitus
tuottaa matemaattisen tarkasti ynnättyjä yhtälöitä, joiden pohjalta jokainen pelureista saa omaa statustaan vastaavan aikansa valkokankaalla. Tarinaan sekoitetaan etnisiä puhdistuksia ja vanhoja venäläisiä ydinaseita, mutta kun jokainen hiukkaakin ajatuksekkaampi puheenvuoro kuitataan jokaisella kerralla löysällä yksirivisellä, itseironiseksi tarkoitetun komiikan ja ultraväkivallan yhdistelmä onnahtelee alusta loppuun. Varsinkin Stallonen ja Stathamin välinen dialogi tuntuu kirjoitetun tapaan: ”Noin, se on siinä, nyt lisätään jokaiseen lauseeseen vielä yksi vitsi”. Hektisen hävityksen vastapainoksi sarjakuvamaiseen raaatoralliin on ympätty pintaan muutama herkempikin kohtaus, joissa hyvät psykopaatit erotellaan keinotekoisesti pahoista virkaveljistään.

Stallonen ja Stathamin rinnalla eniten kuvissa koheltaa elokuvan ainoa vakavassa naisroolissa potkiva Yu Nan, joka korvaa jo intron jälkeen keikasta livenneen Jet Lin orientin edustajana. Vähillä minuuteilla toimivat myös Liam Hemsworthin Billy, Scott Adkinsin sadistinen hanslankari Hector ja Slyn taustakolmikko Dolph Lungren, Terry Crews ja Randy Couture. Finaalin hulppeaan hävitysjaksoon osansa antavat myös Willis ja Iso-Arska, joiden keskinäisessä herjanheittelyssä ei ole enää päätä eikä häntää. Urallaan ehkä yhden siedettävän leffan tehnyt Van Damme istuu euroroiston rooliin passelisti, mutta ihmishakkuri Chuck Norrisin fanit tulevat pettymään miehen läsnäolon minimaalisuudesta.

Yhteenveto
Hosson ja bissen painikkeeksi kokolihaa syöville heteromiehille sunnattu The Expendbales 2 on omiaan, ja omassa genressään ruumislaskurit punaiselle pistävä kuolonkohellus onkin nykypäivänä piristävän tyhjäpäinen esitys. Elokuviltaan taidearvoja tai analyyttisyyttä haluavat kaihtakoon leffateattereita seuraavien viikkojen ajan.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016