Expendables 3, The (Blu-ray)
Jussi U. Pellonpää, Ma, 01/12/2014 - 00:00

Elokuva
Barney Rossin (Sylvester Stallone) johtama Expendables -palkkasoturiryhmä hyökkää täyttä vauhtia kiitävään junaan, vapauttaakseen vangitun kollegansa, Tohtori Kuolemaksi (Wesley Snipes) kutsutun lääkintätaitoisen, mutta enemmänkin sen tarvetta muille lisäävän veitsispesialistin. Kun ryhmä on jälleen täysi ja seuraava kohdekin kiikarissa, pelistä tuleekin hetkessä henkilökohtaista kun Rossin kanssa koko ryhmittymän perustanut ja kuolleeksi luultu Conrad Stonebanks (Mel Gibson) palaa aseet laulaen taistelutantereelle. Alkaa lopullinen yhteenotto ja niin vain joutuvat myös Expendablesit etsimään uusia jäseniä ja käyttämään muutamaa ulkopuolistakin, kun vastaan marssii Stonebanksin komentama ja hampaisiin asti eri kokoisin tuliasein varustettu armeija.

Ensimmäinen, Stallonen itsensä ohjaama The Expendables (201) piti kutinsa paitsi messevällä miehityksellään, myös riittävän ronskisti tehtyjen rytinäkohtaustensa osalta, eikä kakkonenkaan, tusinamaakari Simon Westin ohjaama The Expendables 2 ollut pettymys, koska höpönlöpöllä täytettyä tarinaa osattiin tilkitä tyystin lapasesta lähteneellä hurmeella ja hillittömällä puupäähuumorilla. Ainakin meillä suoraan DVD.llä ensi-iltansa saaneen pikkunokkelan modernin aussiwesternin, Red Hillin (2010), esikoispitkänään ohjanneen Patrick Hughesin kovasti odotettu The Expendables 3 osoittautuu nopeasti paitsi varsin verettömäksi, myös sangen munattomaksi kokoelmaksi vain paikoin osuvaa äijäläppää, nyhjäävää nahistelua ja kovasti keinotekoisen oloista sodankäyntiä.

Huhun mukaan väkivallan tasoa on ollut laskemassa leffan tuottaja Avi Lerner, joka suurempia katsojamääriä haaliessaan on kutenkin tehnyt todellisen karhunpalveluksen koko franchiselle. Jos kuviin kerran raahataan komea konklaavi kasariajan kovimpia toimintähtiä ja koristellaan ryhmää nuoremmillakin kovapäillä, ja vielä tehdään jokaisesta tappamisen ammattilaisia, silloin toiminnajaksojen pitää täyttää odotukset, eikä jäädä pelkäksi tyhjäksi tingityksi ja räkäpäillä räiskityksi pelleilyksi.

Näin siis elokuvateattereihin tulleessa versiossa,  eikä viisi minuuttia pidempi Extended Cut tarjoa yhtään sen enempää. Parin herjan ja pidennetyn kohtauksen lisääminen ei vielä tee elokuvasta kovastikaan extendediä, varsinkin kun leffasarjasta syystä tai toisesta diggailleet odottivat tarjolle tulevan lapsiystävälliseksi leikatun leffan rankempaa versiota.

Stallonen lisäksi rähinäryhmässä roikkuvat yhä mukana Jason Statham, Dolph Lundgren, Randy Couture ja Terry Crews, joista ainoastaan ensin mainittu saa hiukan enemmän tilaa kuvissa, kun taas toden näköisesti pelkän sopimuksen velvoittamana paikalle raahattu Jet Li -parkaa ei päästetä kunnolla edes potkaisemaan. Uutta vertaa yritetään kuolleeseen hevoseen uuttaa Wesley Snipesin ja muutaman hymytuokion tarjoavien Antonio Banderasin ja Kelsey "Frasier" Grammerin voimin, mutta vähiin jäävät inspiroituneet hetket heiltäkin. Uusia naamoja edustavat puisevat Ronda Rousey, Kellan Lutz, Vicor Ortiz sekä Glen Powell, joista jokaiselle lohkaistaan nippanappa se oma minuutti erikoistaitojensa esittelyyn. Raaka-Arska Schwarzenegger poikkeaa bileissä pikaisesti, mutta toinen action-veteraani, Harrison Ford, saa sentään hiukan enemmän tilaa. Parhaat hetket tarjoilee ehdottomasti Mel Gibsonin myrkyllisen messevä Conrad Stonebanks, jonka monologeissa ja otteissa on ihka oikeaa psykoottisuutta.

TekniikkaTarkka ja värikylläinen kuva toistaa tohinan tarpeellisella tavalla ja saman lopputuloksen antaa myös nasevasti miksattu ääniraita. Efektit jyrähtelevät monikanavatoistossa tanakasti, mutta on sääli, ettei nähty nouse kertaakaan kuullun tasolle.

Lisämateriaali
Mukava setti extroja sisältää asiallisen dokkarin leffan teosta (The Making of EX3, 52 min.), Behind The Scenes -koosteen (17 min.), pilalle menneitä kohtauskia kelaavan Gag Reelin (6 min.), Jason Stathamin puukkosankari Lee Christmasin pidennettu tuokio  (Christmas Runs The Gauntful) sekä eri elokuvan osiin keskittyneitä minidokkareita (yhteensä 44 min.).

Yhteenveto
Pahaksi pettymykseksi jäävä The Expendables 3 saa toivomaan, että koko konkkaronkka pistettäisiin heti eläkkeelle.

Kuvasuhde: 
16:9 - 1080p/24fps
Alkuperäiskieli: 
Levymäärä: 
1
Aluekoodi: 
Lisätietoa: 
Kiitkset Future Filmille arvostelukappaleesta
Ääni: 
Dolby Digital 5.1 / DTS-HD
Tekstitys: 
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016