FilmiFIN suosittelee: Viikon tv-poiminta: Big Lebowski
Jussi U. Pellonpää, Ma, 14/09/2015 - 07:05

Ethan ja Joel Coenin Big Lebowski (1998) on yksi veljesten rakastetuimpia elokuvia, täynnä hersyvää huumoria, kaunista melankoliaa, äkkivääriä käänteitä ja mitä kahjoimpia henkilöhahmoja.

Jeffrey "Dude" Lebowski (Jeff Bridges) on päivänsä pilven polton, valkovenäläisten ja keilailun merkeissä viettelevä vetelehtijä, todellinen Coenilainen anti-sankari, joka, tottakai, saa tiukkoja lsd-flashbackeja vähän väliä. Dude onnistutaan sotkemaan sukunimikaimaansa, sikarikkaaseen Big Lebowskiin (David Huddleston), jonka narttumainen tytär Bunny on päätynyt saksalaisten nihilistien (mm. Peter Stormare ja Red Hot Chili Peppersien Flea) panttivangiksi. Nopeasti kaikkea ylimääräistä vaivaa ja rasitusta välttelevä Dude huomaa olevansa kuriirina miljoona kassissa ja nappaa avukseen parhaat, ja ainoat, kaverinsa, kiltin Donnyn (Steve Buscemi) ja pahasta Vietnam-traumasta kärsivän, millisekunnissa hermonsa menettävän asehullun Walterin (John Goodman), mutta mikään ei tietenkään mene niin kuin pitäisi.

Yhden hienon uransa ikonisimmista rooleista tekevän Jeff Bridgesin ja melkein koko shown varastavan John Goodmanin rinnalla nähdään huikea kavalkadi mitä kummallisempia tyyppejä, joista ehkä ikimuistettavin on John Turturron räkimä pedofiili-keilaaja Jesus Quintana. Jotain taianomaista on Coenin veljesten tavassa rakentaa elokuvansa täysin älyttömistä aineksista ja saada niistä koottua mitä omaperäisimpiä katselukokemuksia, niin tarinaltaan kuin kuvallisestikin. Sen on pakko olla sitä kuuluisaa neroutta.

Big Lebowski nähdään 6-kanavalla torstaina 17.9.2015 klo: 22.00 alkaen.

Lähde: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016