FilmiFIN suosittelee: Viikon tv-poiminta: Deep Rising - uhka syvyyksistä
Jussi U. Pellonpää, Pe, 04/09/2015 - 20:46

Muumioilla (1999 ja 2001) tilin tehnyt ja sittemmin kuin maan nielemänä tähtitaivaalta kadonnut ohjaaja Stephen Sommers tuunasi uransa parhaan pätkän vuotta ennen hittiseikkailujaan. Deep Rising - uhka syvyyksistä valmistui 1998, ja vaikka se kantaakin liki täydellisen B-elokuvan leimaa, se on silti A-luokan tuotantoarvoilla, hillittömän hauskalla käsikirjoituksella ja suruttomalla roiskutuksella täysillä tykitetty actionhelmi, joka on turhaan jäänyt heikompien aikalaistensa peittoon.

Herra Finnegan (Treat Williams) vuokraa kaukana Etelä-Kiinan merellä ärhäkkää muskelivenettään kenelle tahansa, mutta uusin asiakas, herra Hanover (Wes Studi) on tavallista vaarallisempi maksaja. Varsinkin, kun tällä on liipasinherkän palkkasoturiarmeijansa kanssa tähtäimessä huippuristeilijä Argonautica miljonäärimatkustajineen. Jättilaivan jäljitys menee vielä hyvin, mutta kun valtamerialus huomataan tyhjäksi, herää epäilys, että aluksella on jotain hampaisiin asti aseistettua iskuryhmääkin fataalimpia salamatkustajia. Alkaa suuremman luokan selviytymistaistelu, jonka tiimellyksessä rintamalinjatkin ehtivät muuttua moneen kertaan.

Deep Rising - uhka syvyyksistä ei yritäkään olla fiksu leffa, vaan se painaa kaasun pohjaan heti alustaan alkaen, eikä petallia metallista sittemmin enää nostetakaan. Erinomaisen groteskit efektit (hurmeen takana alan todellinen ammattilainen, mm. John Carpenterin klassikon The Thing -Se jostakin (1982) ja Paul Verhoevenin originaalin Robocopin (1987) make-upeista vastannut Rob Bottin), hektinen vauhti ja nappisuorituksen tekevät näyttelijät takaavat varsin viihdyttävän parituntisen, jonka seurassa ajatteluvälineen on hyvä huilata narikassa. Hersyvän hyvän roolin joka käänteessä mainion kyynisillä yksrivisillä kaikille kommunikoivana Finneganina tekevän Treat Williamsin lisäksi hubaa tarjoilevat lukuisat monista muistakin yhteyksistä tutut nassut. Karukasvoinen Wes Studi on hyvä vastavoima konnapomo Hanoverina, Kevin J. O`Connor Finneganin kaikesta nariseva appari Joey, Anthony Heald Argonautican kiero omistaja ja Famke Janssen fataali femme Trillian St. James, jolla on kaikkeen aivan oma agendansa. Jason Flemyng, Djimon Hounsou ja Cliff Curtis nähdään Hanoverin kiukkuisina ammattisotilaina. Koko kohelluksen kruunaa viimeinen kuva ja Williamsin läpi koko rainan hokema repla, joka on kaikessa itseironiassaan mitä osuvin.

Deep Rising - uhka syvyyksistä nähdään Neloskanavalla 13.9.2015, klo: 00.45 alkaen.

Lähde: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016