FilmiFIN suosittelee: Viikon tv-poiminta: Kunniattomat paskiaiset
Jussi U. Pellonpää, Ma, 05/10/2015 - 07:01

1944 ihmiskunnan toinen suuri sota tulee kalkkiviivoille, kun natsien elokuvahullun propagandaministeri Joseph Goebbelsin (Sylvester Groth) silmäterä, kolmannen valtakunnan sankariksi nousseen tarkka-ampuja Fredrick Zollerin (Daniel Brühl) uskomaton tarina tulee valkokankaille nimellä Nation`s Pride. Zoller on ihastunut ranskalaiseen elokuvateatterin emäntään Shosanna Dreyfusiin (Mélanie Laurent) ja vaatii, että hänen itsensä tähdittämä urotekorekonstruktio esitetään kaupungin suurimman leffateatterin sijaan tämän atmosfääriä henkivässä salissa. Tapahtuman turvallisuudesta vastaamaan paikalle saapuu The Jew Hunter -nimellä tunnettu SS-eversti Hans Landa (Christoph Waltz), joka ei tunnista Shosannaa, jonka perheen hän on teloittanut muutamia vuosia aiemmin. Samaan aikaan liittoutuneet aloittavat Operaatio Kinon, jonka tarkoitus on tuhota koko natsijohto elokuvan ensi-illassa. Pirunnyrkin kruunaa taustalla huseeraava Paskiaisina tunnettu partisaanijoukko, juutalaisista sotilaista koottu tapporyhmä, jonka yksinkertaisena tehtävänä on tuhota natseja mahdollisimman paljon ja mahdollisimman julmin keinoin ja tätä kautta vaikuttaa Saksan sotamoraaliin. Uhriensa päänahkoja keräilevää remusakkia johtaa luutnantti Aldo Rayne (Brad Pitt).

Quentin Tarantinon kahdeksan Oscarin ehdokkaana ollut Kunniattomat paskiaiset (2009) on genrerajoja pöllyttävä sotaseikkailu, joka sotkee surutta Likaista tusinaa ja Tuhkimoa, ja onnistuu pysymään kasassa hämmästyttävän hyvin. Kaikki Tarantinon maneerit ovat tietenkin läsnä: pitkät dialogijaksot, elokuvallisuudesta muistuttavat välitekstit ja nurkan takaa päälle käyvä silmitön väkivalta. Hurmeisella huumorilla kuorrutettu konnakorkkari tulvii quintinismejä, Tarantinon tavaramerkkejä napakybään osuvista yksrivisistä aina elokuvataidetta yleensä käsitteleviin viisauden helmiin. Tällä kertaa kokonaisuus toimii moitteettomasti ja lopputuloksena on härski, hauska, raaka, vauhdikas ja parhaimmillaan koskettavan dramaattinen elokuvakokemus, jonka finaalissa Tarantino kirjoittaa surutta myös toisen maailmansodan historian uusiksi.

Mestarillisena henkilöohjaajana Tarantino saa näyttelijöistään hurjasti tehoja irti: Mélanie Laurentin koston liekin korventama Shosanna on klassisen traaginen hahmo, Brad Pitt sarjakuvamaisen hilpeä kovapääluti ja kaiken kruunaa Oscarilla roolistaan palkittu Christoph Waltz (kuvassa) , joka piirtää pirullisen kierosta eversti Landasta raakalaismaisen ja rosoisen, mutta silti pelottavan sivistyneen psykopaatin. Lahtaamassa niin hyviä, pahoja kuin rumiakin on pääporukan lisäksi nappiinsa rooleihinsa istuvia komeljanttareita. Eli Roth heiluttelee murhaavan tehokkaasti baseballmailaa kersantti Donny Donowitzina, Til Schweiger on verenhimoisesti maanmiehiään saksalaisia metsästävä Hugo Stiglitz ja jalokivenä kruunussa estottomasti röyttyävä Diane Kruger kaksoisagentti Bridget von Hammersmarkina.

Jos jollain on vielä näkemättä tämä huikean hauska ja yltiöväkivaltainen sotaeepos, puute on parasta paikata pikaisesti. Se onnistuu kätevimmin kiilaamalla Tv:n 5-kanavalla sunnuntaina 11.10.2015 klo: 21.00 alkaen.

Lähde: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016