FilmiFIN suosittelee: Viikon tv-poiminta: Moulin Rouge!
Jussi U. Pellonpää, Ma, 04/04/2016 - 12:30

On vuosi 1899, kun nuori britti-runoilija Christian (Ewan McGregor) tulee Pariisiin ja tutustuu boheemi-vallankumouksesta haaveilevaan Toulouse Lautrecin (John Leguizamo) ja tämän värikkääseen teatteriseurueeseen. Näiden avulla Christian pääsee Punaisen Myllyn kulisseihin seuraamaan kultturellien kiihkeätempoista elämää ja rakastuu korviaan myöten talon kuuluisimpaan ja paraspalkkaisimpaan kurtisaaniin, jumalaiseen Satineen (Nicole Kidman). Tanssin, laulun, absintin ja intohimojen täyttämissä kulisseissa suurta rakkautta varjostaa kuitenkin mustankipeä Worcesterin herttua (Richard Roxburgh), eikä lemmelle lomaa tarjoile myöskään teatterin ahne johtaja Zidler (Jim Broadbent). Mutta tapahtuipa mitä tahansa, shown on jatkuttava.

Häikäisevän visualistin Baz Luhrmannin perinteitä kunnioittava mutta samalla täysin genreä uudistava musikaali Moulin Rouge! (2001) on Pariisin kuuluisimpaan kabaree-teatteriin, Moulin Rougeen, Punaiseen Myllyyn sijoittuva tuhannen trikin ilotulitus ja pakahduttavan romanttinen mestariteos. Päällisin puolin Luhrmannin tarina on silkkaa muovia ja hattaraa mutta niin häpeämättömän romanttisella otteella kerrottu ja uskomattomilla visuaalisilla musiikkinumeroilla komistettu että se voittaa vääjäämättömästi kyynisimmänkin realistin puolelleen. Puhdasta (ba)rokkia parhaimmillaan eikä kukaan koskaan ole kierrättänyt tuttuja pop/rock-biisejä (Beatlesista Bowieen, Nirvanasta Queeniin ja Madonnaan) yhtä innovaatiivisesti. Biisit eivät pelkästään tue kerrontaa vaan vievät tarinaa keksiliäästi eteenpäin, pop-friikeille elokuva tarjoaakin ehtymättömän oivalluskentän verrytellä omaa musatuntemustaan.

Lavastukseltaankin häikäisevä Moulin Rouge! on nimenomaan ohjaaja Luhrmannin elokuva, viiden vuoden raskaan urakan tulos joka paremmin kuin hyvin, palkitsee katsojansa usemmankin katsomiskerran jälkeen. Ewan McGregor rakentaa Christianinsa sydänverellä, Nicole Kidman yltyy uransa ehkä parhaimpaan suoritukseen ja molemmat yllättävät laulun lahjoillaan. Moulin Rouge! on visuaalinen voimalaitos, jonka wattimäärä nousee korkeaksi. Kaikille aisteille tarkoitettu, hengästyttävä ja sanomaltaan ah, niin traaginen, mutta samalla silkkaa iloa samppanjan lailla kupliva, ihana, sulkku ja nami.

Yksi kaikkien aikojen hienoimpia elämyselokuvia nähdään MTV3:lla perjantaina 8.4.2016, klo 22.35 alkaen.

Lähde: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016