FilmiFIN suosittelee: Viikon tv-poiminta: Viimeinen partiopoika
Jussi U. Pellonpää, Su, 30/08/2015 - 09:01

Yksi 1990-luvun terävimmistä, vauhdikkaimmista, hurjimmista ja hauskimmista toimintaelokuvista on tullut teeveestä jo vaikka kuinka monta kertaa, mutta Tony Scottin ehtymättömällä energialla ohjaama Viiimeinen partiopoika kestää uusintakatseluita vaikka kymmeniä kertoja.

Amerikkalaisen jalkapallon taustalla muhivia korruptiokytkyjä päätyvät tutkimaan varsin vastahankainen kaksikko, elämän pahasti päähän potkima kyyninen yksityisetsivä Joe Hallenbeck (Bruce Willis) ja entinen huippufutaaja Jimmy Dix (Damon Wayans). Väkivaltainen ja vauhdikas tapahtumaketju saa alkunsa, kun L.A. Stallionsin omistaja Shelly Marcone (Noble Willingham) ei kaihda psykoottisen kätyrinsä Milon (Taylor Negron) edes poliittisia salamurhia, keplotellessaan suuria suunnitelmia urheiluvedonlyönnin mammonaa tulvivissa maailmoissa.

Viimeisen partiopojan menestymisen takana on monta tekijää: uransa vahvassa praimissa hektisen actionleffan ammattilainen, ohjaaja Tony Scott, laserin tarkasti napakat vuoropuhelut hallitseva ja muutenkin hyvässä synkassa iskuja antava ja ottava pääkaksikko Willis ja Wayans, sekä erityisesti käänteikkään kekseliään ja nokkelasti koukuttavan käsikirjoituksen luonut, sukupolvensa terävimpään kärkeen kuuluva tarinankertoja Shane Black. Näiden kolmen osasen täydellisessä synbioosissa syntyi yksi viime vuosituhannen parhaita amerikkalaisia toimintaelokuvia, jonka ainoa surullinen piirre on se, ettei se saanut koskaan jatko-osaa, sillä kitkeränkatkera Hallenbeck ja yhtä terävästi tämän yksrivisiin vastaileva Dix ovat vähintään yhtä dynaaminen duo kuin Tappavien aseiden Riggs (Mel Gibson) ja Murtaugh (Danny Glover), joiden synty oli muuten myös Shane Blackin kynästä peräisin.

Hillittömän hyvässä vireessä olevan pääkaksikon lisäksi leffan sivuroolitkin ovat erinomaisesti täytettyjä: Bruce McGill on Hallenbeckin ketale kollega Mike Matthews, Chelsea Field Joen vaimo Sarah ja Danielle Harris tytär Darian. Halle Berry nähdään Dixin tyttöystävänä Coryna, Chelcie Ross on senaattori Baynard ja Joe Santos alati kasvavien hävityksen ja ruumiskasojen keskellä punaista lankaa etsivä poliisiluutnantti Bessalo.

Viimeinen partiopoika on todellinen oman genrensä klassikko, useasti kopioitu, mutta ei koskaan ylitetty, toimintaelokuva vailla vertaa. Actionleffojen aatelinen nähdään MTV3 -kanavalla perjantaina 4.9.2015 klo: 23.05 alkaen.

Lähde: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016