FilmiFIN suosittelee: Viikon tv-valinta: Elysium
Jussi U. Pellonpää, Su, 13/03/2016 - 12:57

Vuonna 2154 maailma on jakautunut räikeästi kahtia: taivaankannelle rakennetulla avaruusasema Elysiumilla, missä ei tunneta sairauksia eikä puutetta, asuvat vain varakkaat ihmiset, saastuneella ja ylikansoitetulla maapallolle kaikki muut. Vakavaan säteilyonnettomuuteen joutuneelle Max DeCostalle (Matt Damon) Elysiumin parantavat medipalot ovat ainoa mahdollisuus, mutta paratiisia vartioi puolustussihteeri Delacourt (Jodie Foster) aseellisine joukkoineen, eikä hän aio päästää sinne ketään, jonka luottotiedot eivät ole kunnossa. Epätoivoinen Max ottaa vastaan tehtävän, joka onnistuessaan muuttaisi kaikkien tulevaisuuden, mutta Delacourtin psykoottinen käsikassara Kruger (Sharlto Copley) on jo saanut vihiä verestä.

Mestarillisen näkemyksellisellä elokuvallaan District 9 (2009) loistavan tulevaisuutensa allekirjoittanut ohjaaja/käsikirjoittaja Neill Blomkampin Elysium (2013) jatkaa samalla sanomallisella tiellä, ja vaikkei se aivan omaperäisyydessään esikoisen tasolle nousekaan, on se silti huikean komea ja ajatuksekas dystopia. District 9:n verrattuna sanomallisuus on globaalimpaa ja samalla osumatarkkudeltaan harvempaa, vaikka elokuvan opetukset ovatkin universaalisti oivia ja oikeita.

Teknisesti Elysium on huippuluokkaa, legendaarisen näkijän ja artistin, Blade Runnerin (1982) luojan, Syd Meadin, visioimat näkymät kiertoradalle rakennetusta Elysiumista ja sen täydellisenä vastakohtana jättimäiseksi kaatopaikaksi muuttuneesta maapallosta vaikuttavat ja vakuuttavat. Blomkampin ohjauksessa on draivia ja näkemystä, toimintakohtauksissa päällekäyvää rankkuutta ja uhoa, unohtamatta silti kaiken takana kulkevaa huolta tasa-arvon katoamisesta rikkaisiin ja köyhiin kiihtyvällä tavalla kahtia jakautuvassa maailmassa.

Matt Damon tekee varman roolin jokamies Maxina, jonka harteille kohtalo jakaa kovat kortit ilman ensimmäistäkään valttia. Harvakseltaan valkokankailla vierailevan Jodie Fosterin uberbitch Delacourt on hahmo, joka ei vaadi metoditulkintaa, mutta jota on ihana vihata. Hurjimman roolin rymistelee District 9:n pääroolin myötä tähtikartalle singahtanut Sharlto Copley, jonka paksulla etelä-afrikan murteella noituva Kruger menee suoraan hurjimpien elokuvapsykojen kunnialistalle.

Visuaalisesti verrattoman kekseliäs toimintaelokuva levittää tärkeää sanomaa. Vaikka viesti onkin jo aiemmin kuultu, Elysium on ehta scifiseikkailu, lento tulevaisuuteen, jonne kannattaa lunastaa lippu ajoissa.

Elysiumin tv-ensi-ilta on 5-kanavalla lauantaina 19.3.2016, klo: 21.00 alkaen.

Lähde: 
Kuvagalleria: 

Lisää uusi kommenttiCopyright © FilmiFIN 2004 - 2016