Alkuperäinen nimi: 
Final Destination 5
Julkaisija: 
Valmistusvuosi: 
2011
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Ikäsuositus: 
15
Kesto: 
100
Final Destination 5 (3D)
Jussi U. Pellonpää, To, 15/09/2011 - 00:00

Elokuva
Presage Paperin duunarit ovat virkistysmatkalla bussilla, kun reissu päättyy keskellä suurta riippusiltaa hirvittävään onnettomuuteen. Sam Lawton (Nichola D'Agosto) saa kuitenkin juuri ennen katastrofia niin vahvan etiäisen, että raahaa manalaan matkaavasta linjabiilistä väkisin seitsemän kollegaansa ulos. Moisestahan ei Kuoleman piikkiin puuhasteleva herra Bludworth (Tony Todd) ole suinkaan mielissään, vaan aloittaa sadonkorjuun uudestaan ja tällä kerralla entistäkin kekseliäämmin.

James Cameronin taustajoukoissa efekteissä ja apparina uransa aloittaneen Steven Qualen esikoispitkä Final Destination 5 on näyttävä ja innovatiivinen kalmakavalkadi, jonka taustalla maailman vaativimpana elokuvantekijänä tunnetun Cameronin opit ja maneerit näkyvät lähinnä teknisenä täydellisyyden tavoitteluna sekä loppuun asti vietyinä kikkoina. Eric Heissererin käsikirjoitus, perustuen Jeffrey Reddickin kirjoittamaan alkuperäiseen Final Destination -elokuvaan vuodelta 2000, ei tuo konseptiin oikeastaan mitään uutta, mutta Qualen ja tämän ahkeran tehosteryhmän nokkelasti keksimät hengiltäottohankeet pitävät verenhimoisimmatkin gorehoundit tyytyväisinä.

Jotain kipeän kiehtovaa groteskien ja äärimmäisen graafisten kuolemien odotuksessa toki onkin, sillä taitavan ohjaajan ja osaavan leikkaajan (Eric A. Sears) kalmaisena dominoefketinä luoma väistämättömään kulku on osattu luoda paikoin kekseliään kutkuttavasti. Intron tehokkaasti tykittävän siltajakson lisäksi tuonelan uhkaa jaellaan muun muassa hieromalaitoksessa, silmäleikkauksessa sekä liikuntasalissa.

Kolmas ulottuvuus on myös hanakassa hyötykäytössä ja katsojat saavatkin syliinsä kahmalokaupalla verta ja sisuskaluja. Sisäpiirin vitseinä monet keskeisistä henkilöistä ovat nimetty kuuluisien kauhuelokuvaohjaajien ja -näyttelijöiden mukaan (mm. Hooper (Tobe), Friedkin (William), Castle (Nick)). Viides installaatio on myös sijoitettu yllätyksellisesti FD-saagan aikajanalla aivan eturintamaan. Brian Tylerin score kirskuu ja kaahaa metaalisin soundein rujosti runnottavan sähkökitaran vonkuessa keulilla.

Pääporukka pirullisessa pelissä ovat kaavan mukaan tuntemattomia kauniskasvoja lähinnä tv-maailmasta tai pikkuruisista sivurooleista. Nichola D'Agosto on nähty sarjassa Heroes, Emma Bell The Walking Deadissa, Miles Fisher Mad Menissa ja Gossip Girlissa sekä Jacqueline MacInnes-Wood supersaippuassa Kauniit ja rohkeat.

Tunnetuimmat sivuosanesittäjät ovat FD-saagan alkuosistakin tuttu Tony Todd viikatemiehenä, Courtney B. Vance fataalia tapahtumaketjua epäillen tutkivana FBI-agentti Blockina ja David Koechner yhtenä kovan kohtalon kokevista selviytyjistä.

Yhteenveto
Omassa ala-lajissaan jo viides vetäisy jostain kumman syystä menestykseksi kasvaneessa Final Destination -saagassa edustaa ketjun parempaa päätyä. Teknisesti näyttävä ja tehosteiltaan toimiva raatoralli ei tarinallaan tarjoile yhtikäs mitään, mutta pahimman verenjanon se genren fanaattisimmilta friikeiltä kyllä sammuttaa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016