Alkuperäinen nimi: 
The Forbidden Kingdom
Valmistusvuosi: 
2008
Valmistusmaa: 
Ohjaaja: 
Käsikirjoittaja: 
Musiikki: 
Tuottaja: 
Ikäsuositus: 
13
Kesto: 
105
Forbidden Kingdom - Kaksi mestaria
Arto Lappalainen, Pe, 25/07/2008 - 00:00

Elokuva

Omissa oloissaan viihtyvä teini Jason Tripitikas (Michael Angarano) rakastaa kung fu -elokuvia yli kaiken. Huone on kuin honkkarileffamuseo ja välillä niiden maailma tulee uniin asti. Jason pyöräilee harva se päivä Chinatowniin tarkistamaan panttilainaamon DVD-valikoiman, sieltä nimittäin löytää kulttinimikkeitä edulliseen hintaan. Erään kerran mukava kauppias (Jackie Chan) kertoo Jasonille tarkkaan varjelemastaan esineestä, joka on kauan sitten kuulunut Monkey Kingille (Jet Li), vallanhimoisen sotalordin (Collin Chou) vangitsemalle soturille. Jos joku onnistuu palauttamaan artefaktin Monkey Kingille, tämä pääsee vapaaksi ja voi lopettaa tyrannin hirmuhallinnon. Ikävien tapahtumien seurauksena Jason joutuu suojelemaan tuota kohtalokasta aarretta ja siirtyy sen avulla satojen vuosien päähän muinaiseen Kiinaan. Siellä hän tapaa juopon taistelijan Lu Yan (Jackie Chan), joka yhdessä salaperäisen Silent Monkin (Jet Li) ja julmalle sotalordille kostoa vannovan salamurhaaja Golden Sparrown (Yifei Liu) kanssa yrittää koulia Jasonista taistelijan opettamalla hänelle kung fun salat. Mutta se on helpommin sanottu kuin tehty. Kun erikoisesta vierailijasta kuullut sotalordi lähettää pojan perään tappaja-armeijansa, jota johtaa hengenvaarallinen noita (Bingbing Li), takaisin kotiin pääseminen onkin Jasonin ongelmista pienin.

Kuten suuri Enter the Dragon (1973) aikanaan, Forbidden Kingdom - Kaksi mestaria on amerikkalais-kiinalaisen yhteistyön tulos, martial arts -elokuvien parhaat puolet yhdistettynä ja Hollywoodin tietotaidolla toteutettuna. Seikkailua, jännitystä ja vähän romantiikkaakin tasapainoiseen pakettiin käärivä wire-fu-toimintafantasia tarjoaa näyttävää non-stop-mättöä koko rahan edestä. 

"Poikabändiwesternilla" Young Guns - Nuoret sankarit (1988) itsensä unelmakaupunkiin käsikirjoittanut John Fusco yhdistää ennalta-arvattavassa ja kliseisessä, mutta sujuvassa tarinassa Karate Kidin (1984) kungu fu -elokuvien fantasimaailmaan- ja elementteihin sekä kiinalaisen populaarikulttuurin ja mytologian hahmoihin.  Lajityypin jenkkimarkkinoille tuoneen Hiipivän tiikerin, piilotetun lohikäärmeen (2000) tavoin siinä on eksoottista mystiikkaa, eeppistä tunnelmaa ja voimakkaita naishahmoja, mutta ilman sen runollista tunteellisuutta ja vastaavissa monesti jo rasitteeksi muodostunutta filosofisista pohdiskelua sisäisestä rauhasta.

Disneyn animaattorina (Hiidenpata, Basil Hiiri, mestarietsivä, Pieni merenneito) alalle ilmestynyt Rob Minkoff iski kultasuoneen piirrettyjen modernin klassikon, Leijonankuninkaan (1994), toisena ohjaajana, ja on sittemminkin viihtynyt koko perheen leffojen parissa, kivojen Sturt Littlen (1999) ja Stuart Little 2:n (2002) sekä
pöhkön Kummituskartanon (2003) myötä. Forbidden Kingdom - Kaksi mestaria on kuitenkin hänen toistaiseksi kunnianhimoisin saavutus, dynaamisesti mallinnettua vauhtia ja vaarallisia tilanteita eksotiikkaa tihkuvissa lokaatiossa. Visuaalisesti eheä ja värikylläisen kaunis ulkoasu syntyy pikkutarkoista lavasteista, pikanteista yksityiskohdista ja autenttisista kuvauspaikoista, joista ainoastaan nykyaikaan sijoittuvien kohtausten studiolavasteet särähtävät silmään. CGI-tehosteitakin hyödynnetään ilahduttavan harkitusti. Elokuvan todellinen taikuri on kuitenkin koreografiguru Yuen Wo Ping, jonka painovoimaa uhmaavat taistelukohtaukset vaijeri kung fu -stuntteineen ovat tarkkoja kuin tanssi ja liitävät kuin perhonen.

Monista tv-sarjoista ja supersankarikomediasta Sky High (2005) tuttu Michael Angarano (s. 1987) on ensimmäisessä merkittävässä pääosassa ikäistensä tulokkaiden (Shia LaBeouf, Emile Hirsch) tavoin innokas, energinen ja sympaatinen, eikä ärsytä. Jackie Chan rakentaa viiniä lipittävän mentorin samoista palikoista kuin aikanaan jo Drunken Masterin (1978). Yksipuolisempana näyttelijänä Jet Lin rajat tulevat vastaan koomisemman Monkey Kingin roolissa, mutta jälleen kerran maagisiin akrobatioihin taipuvat mestarit innostuvat yhteisestä puhteesta silminnähden ja keskinäinen kemiakin toimii herkullisesti.

Yhteenveto

Vihdoin samaan elokuvaan mahtuneet Jackie Chan ja Jet Li pistävät jalalla koreasti nopealiikkeisessä toimintaseikkailussa, joka käy lajityypin konventiot aapismaisesti läpi, mutta on yhtä jylhä ja komea kuin bonsaipuu.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016