G-Force - Miniagentit
Jussi U. Pellonpää, To, 10/09/2009 - 00:00

Elokuva

Nerokkaalla nikkarilla Benillä (Zach Galifianakis) on komennossaan huippuunsa treenattu erikoisyksikkö, jota johtaa monitaitoinen Darwin (Sam Rockwell). Huippuunsa koulutettuun kommandoryhmään, G-Forceen, kuuluvat myös tekniikkanero Juarez (Penélope Cruz), vauhtihullu asespesialisti Blaster (Tracy Morgan), tietotekniikan täydellisesti hallitseva Speckles (Nicolas Cage) sekä tiedusteluexpertti Mooch. Ryhmä lähetetään tutkimaan epäilyttävän miljardööri Leonard Saberin (Bill Nighy) maailmanvalloitusaikeita, mutta sangen erikoiset operaattorit jäävät FBI-agentti Kip Killianin (Will Arnett) ansaan, ennen kuin ne ehtivät saada tarpeeksi todisteita lopettaa globaaleja tuhosuunnitelmia kaavailevan Saberin sakin perimmäiset hankkeet. Ai niin, G-Force-ryhmä koostuu jyrsijöistä, niin marsuista, hamstereista kuin myyristä, Moochin ollessa kärpänen.

Ohjaajaksi ryhtynyt Hoyt H. Yeatman Jr. (mm. Kolmannen asteen yhteys (Close Encounters of the Third Kind, 1977), E.T. (1982), Blade Runner (1982), Kärpänen (The Fly, 1986), The Rock - paluu helvettiin (The Rock, 1996) on Oscareillakin (Oscar parhaista visuaalisista tehosteista elokuvassa Abyss (1989) sekä Akatemian erikoispalkinto teknisestä läpimurrosta matte-kuvauksessa vuonna 2000) huomioitu tehosteguru. Ensimmäiseen kokopitkäänsä mies on tarttunut puhtaalla innolla ja pistänyt tuottaja Jerry Bruckheimerin laajan lompakon kovaan käyttöön digitaalisesti luotujen karvapallojen painaessa kaasun pohjaan ensimmäisestä kuvasta lähtien.
G-Force - Miniagentit tarjoilee nuoremmalle yleisölle Bruckyn elokuvista tuttua tunnelmaa, hurjia takaa-ajoja, näppärää herjanheittoa ja tuhtia tykistystä, toki fanikunnan ikärakenne huomioiden. 

Enemmän kuin kerran varttuneempi katsoja saa juonenkäänteistä ja varsinkin dialogista mielleyhtymiä niin Bad Boyseihin (1995 ja 2002), Armageddoniin (1998) kuin National Treasure -leffoihinkin (2004 ja 2007). Yhtäläisyyksiä löytyy myös tv-sarja Ihmemiehestä (MacGyver) ja Die Hard -elokuvista, joiden monista nasevista yksrivisistä ("Yippee-ki-yay coffeemaker") muutamakin on kelvannut jyrsijöiden uudelleen pureskeltaviksi. Päällimmäisin tunne hyperaktiivista ja rytinästä toiseen urku auki kiiruhtavaa leffaa katsoessa on se, että ensin on kyhätty vaarallinen tehtävä ja sen juonirakenne ja vasta sen jälkeen on joku neropatti keksinyt, että pukataankin sen suorittajiksi sekalainen sakki pieniä lemmikki- ja koe-eläimiä.

Alkuperäiset äänitalentit ovat rooleissaan erinomaisia: Sam Rockwell on tiukan asiallinen liideri Darwin, Penélope Cruz makuuhuoneäänellä artikuloiva ja kaikki urokset hullaannuttava Juarez, Steve Buscemi hilpeän hermoheikko hamsteri Bucky ja Jon Favreau mille tahansa ruualle perso Hurley. Yllättävin veto on jokaisen maanisen maneerinsa kotiin jättänyt Nicolas Cage, jonka nörtti Speckles puhisee ja pöhisee paikoin mainiosti. 
Suomeksi puhutussa versiossa dubbaus-veteraani Pekka Lehtosaaren ohjauksessa Marko Hartaman hilpeän käännöstyön tekevät eläväksi mm. Lari Halme, Niina Herala, Ilari Johansson, Riku Suokas, Antti LJ Pääkkönen, Kristo Salminen, Jarmot Koski ja Mäkinen sekä Jasper Pääkkönen. Omilla naamoillaan vauhtirainassa esiintyvät Zach Galifianakis, mihin tahansa genreen saumattomasti istuva Bill Nighy, pakollinen naiskauneuden edustaja Kelli Garner sekä monista komedioista tuttu kuminaama Will Arnett ovat kaikki statisteja ehdottoman eläväisiksi bittimaailmassa muokattujen jyrsijöiden varastaessa fokuksen kerta toisensa jälkeen.

Bruckheimerin hittitehtaalla jo pitempäänkin viihtyneen säveltäjä Trevor Rabinin score on, kuten miehellä niin usein ennenkin, Hans Zimmerin nuottikirjoista lainattua tykitystä. Syntikkapohjaista menomusaa, jota höystetään jyhkeillä lyömäsoitinarsenaaleilla ja täysillä paahtavalla sinfoniaorkesterilla. Varsinaisen scoren ulkopuolella kuullaan myös monia nimekkäitä esittäjiä ja artisteja. Ääneen pääsevät mm. The Black Eyed Peas (I Gotta Feeling ja Boom Boom Pow), Lady Ga Ga (Just Dance), Space Cowboy (Falling Down) ja Ali Dee (Go G Force).

Yhteenveto

Varsinainen vauhtipommi peruskoulun ala-asteikäisille viihdyttää kyllä vanhempaakin väkeä. Tarinan pohjimmainen tuttuuskaan ei pääse häiritsemään nasta laudassa kaahavassa koko perheen toimintakomediassa.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016