Ghostbusters
Jussi U. Pellonpää, Pe, 22/07/2016 - 00:00

Elokuva
Tohtorit Abby Yates (Melissa McCarthy) ja Erin Gilbert (Kristen Wiig) julkaisivat vuosia sitten yhdessä kirjan paranormaaleista ilmiöistä, mutta huono vastaanotto erkaannutti ystävykset toisistaan. Nyt Gilbert saa vihiä, että opus on uudellen julkaistu ja kokee sen uhaksi akateemiselle uralleen. Yates taas suostuu sen markkinoilta poistamiseen ainoastaan sillä ehdolla, että entinen kollega ottaa osaa hänen ja innokkaan insinöörin, Jillian Hiltzmannin (Kate McKinnon) uuteen tutkimukseen. Kun keikka osoittautuu enemmän kuin eläväksi todisteeksi paranormaalien ilmiöiden olemassaolosta, naiset rekrytoivat mukaan vielä New Yorkin historian läpikotaisin tuntevan Patty Tolanin (Leslie Jones), sihteerikseen tyhjäpäisen, mutta komean Kevin Backmanin (Chris Hemsworth) ja perustavat haamujuttuihin erikoistuneen palvelun, Ghostbustersin. Ja pian asiakkaita tulvii ovista ja ikkunoista, sillä tuomiopäivästä haaveilevalla okkultisti Rowan Northilla (Neil Casey) on tekeillä jotain vallan mullistavaa.

Pahasti porua jo ennakkoon synnyttänyt Ghostbusters, uudelleenlämmitys vuoden 1984 saman nimisestä megahitistä, on Hollywoodilaista perussettiä, ei huippu, mutta ei susikaan, vaan mukiinmenevä remake, joka palvelee niin vanhaa leffaa palvovia puritanisteja kuin uudempaakin sukupolvea, joita kasariajan efektit naurattavat nykyään niin paljon, ettei itse elokuvan seuraamisesta meinaa tulla yhtikäs mitään. Mitään megahittiä tästä on tekijöiden kuitenkin turha odottaa.

Melissa McCarthyn kanssa jo kolme elokuvaa (Morsiusneidot (2011), The Heat (2013), Spy - vakoojan asussa (2015) tehnyt Paul Feig ei lähde missään vaiheesa edes yrittämään kulkea omia polkujaan, vaan tyytyy kiltisti seuraamaan Katie Dippoldin kanssa kirjoittamassaan käsikirjoituksessa originaalin luoneiden Dan Aykroydin ja Harold Ramisin kynän jälkiä. Tokihan päivitystä on tapahtunut, ajat ja tavat ovat muuttuneet, joten poliittinen korrektiuskin on muuttanut vuosia saatossa muotoaan. Suurin muutos on tietenkin Haamujengin jäsenten vaihtaminen miehistä naisiksi.

Pääosan naisnelikko pärjää varsin hyvin McCarthyn ja Kristen Wiigin johdolla. Thorina (Thor: Ragnarök) ensi vuonna kolmannen kerran soolona riehuva Chris Hemsworth (kuvassa) irrottaa monta irtonaurua puupäisenä Kevininä, jonka jutut kulkevat aivan omissa sfääreissään. Heikoin lenkki on ehdottomasti pahikseksi palkattu laiskanlaimea Neil Casey, jonka mutinat lähinnä hävettävät. Alkuperäistä Haamujengiä kaiholla muisteleville aavejahdissa piipahtaa mukana monia tuttuja kasvoja, kuten Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Ernie Hudson ja Annie Potts. Sivurooleissa nähdään Andy Garcia, Charles Dance, Ed Begley Jr sekä Nate Corddry. Cameona kuvissa poikkeavat mm. Amerikan kuuluisin säämies Al Roker ja ainoa oikea Ozzy Osbourne ihka omana itsenään.

Yhteenveto
Esikuvaansa ehkä liiankin suurella kunnioituksella suhtautuva remake yhdestä kasariajan suurimmasta hitistä tuodaan nykyaikaan hyvällä asenteella, mutta ilman sen suurempia ambitioita ja pahasti ylipitkänä.

Anamorfinen: 
Anamorfinen
Levymäärä: 
0
Arvosana DVD:lle: 
Arvosana kuvasta: 
Arvosana äänestä: 
Arvosana bonusmateriaaleista: 
Pakkotekstitys: 
On
Kuvagalleria: 


Copyright © FilmiFIN 2004 - 2016